Dzień dobry.
Mam problem z licznikiem energii zrobionym na wemos i 3 szt PZEM . Licznik sprawował się bardzo dobrze ale w jednym momencie w Cloud przybyło ponad 20 tyś kWh.
W tym momencie w aplikacji zużycie w danym miesiącu wynosi 21000 kWh a energia całkowita 677 kWh. Licznik mierzy zużycie energii przez pompę ciepła. Czy można jakoś to wyedytowac aby usunąć ten jeden pomiar który fałszuje całość i powoduje że wykresy są nieczytelne w aplikacji??
Dziwna historia licznika energii.
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Co jakiś czas u mnie jest to samo ale nie wiem czy kwestia błędu w sofcie czy wadliwy PZEM. Masz to na 3 fazach czy na jednej?Lakiluk wrote: Mon Dec 16, 2024 12:41 pm Dzień dobry.
Mam problem z licznikiem energii zrobionym na wemos i 3 szt PZEM . Licznik sprawował się bardzo dobrze ale w jednym momencie w Cloud przybyło ponad 20 tyś kWh.
W tym momencie w aplikacji zużycie w danym miesiącu wynosi 21000 kWh a energia całkowita 677 kWh. Licznik mierzy zużycie energii przez pompę ciepła. Czy można jakoś to wyedytowac aby usunąć ten jeden pomiar który fałszuje całość i powoduje że wykresy są nieczytelne w aplikacji??
YoMan
-
klew
- Has thanked: 136 times
- Been thanked: 137 times
Wrzucałem jedną poprawkę do obsługi PZEM-ów 24 listopada do supla-device, która może odpowiadać za takie błędne odczyty w sytuacji, gdy nie ma komunikacji z PZEM-em z jakiegoś powodu.
Także nie wiem jaki masz soft i z kiedy on jest, ale aktualizacja może pomóc, aby ten problem nie wystąpił ponownie.
Odnośnie historii na serwerze, to jeśli licznik teraz już raportuje poprawne wartości (nie zawyżone), to możesz napisać do [email protected] i poprosić o usunięcie błędnych danych. Napisz z maila na jaki masz konto i podaj ID kanału w Cloud oraz orientacyjnie zakres czasowy, kiedy był problem.
Także nie wiem jaki masz soft i z kiedy on jest, ale aktualizacja może pomóc, aby ten problem nie wystąpił ponownie.
Odnośnie historii na serwerze, to jeśli licznik teraz już raportuje poprawne wartości (nie zawyżone), to możesz napisać do [email protected] i poprosić o usunięcie błędnych danych. Napisz z maila na jaki masz konto i podaj ID kanału w Cloud oraz orientacyjnie zakres czasowy, kiedy był problem.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Lakiluk
Tylko na jednej fazie doliczyło takie zużycie. Mam jeszcze problem ze jedna faza na której nie ma prawie obciążenia (inna niż ta doliczona) czasami usypia i trzeba zrestartować urządzenie żeby się obudziła i pomiary się odświeżyły. Każdy PZEM na innym GPIO. Wersja oprogramowania v24.10.27.
Dzięki za pomoc.
Dzięki za pomoc.
-
klew
- Has thanked: 136 times
- Been thanked: 137 times
Odczyt każdego PZEM-a jest realizowany niezależnie, bo to są osobne urządzenia. Także jeśli coś tam czasem się na nim wiesza, to szansa, że wystąpił problem, o którym pisałem, jest duża.Lakiluk wrote: Mon Dec 16, 2024 1:32 pm Tylko na jednej fazie doliczyło takie zużycie. Mam jeszcze problem ze jedna faza na której nie ma prawie obciążenia (inna niż ta doliczona) czasami usypia i trzeba zrestartować urządzenie żeby się obudziła i pomiary się odświeżyły. Każdy PZEM na innym GPIO. Wersja oprogramowania v24.10.27.
Dzięki za pomoc.
Rozumiem, że to jest Gui Generic? Tam nie było robionej aktualizacji od czasu, gdy wrzuciłem poprawkę do supla-device. Także na razie trzeba poczekać, aż GG będzie zaktualizowane.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Lakiluk
Mam jeszcze pytanie jak rozpoznać że GG miało aktualizację i można robić aktualizację.
-
robertklepacki94
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 14 times
W cloud w kafelku urządzenia masz WerOpr kiedyś było to np.v4.12.5 a od nowszych wersji (wrzesień tego roku) jest to format v24.10.27(czyli rok, miesiąc i dzień)Lakiluk wrote: Mon Dec 16, 2024 8:34 pm Mam jeszcze pytanie jak rozpoznać że GG miało aktualizację i można robić aktualizację.
Najnowszą wersję sprawdzisz na stronie GG.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023