Wlacznik schodowy przez suple.

__andrzej__

Zastanawiałem się czy jest możliwość użycia dwóch włączników. Jeden zamykałby i otwierał fizyczny obwód. Drugi natomiast zmieniałby stan tego pierwszego przez wifi. Taki włącznik schodowy jak się zapomniało zrobić odpowiedniej instalacji.
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

__andrzej__ wrote: Wed Dec 18, 2024 12:48 pm Zastanawiałem się czy jest możliwość użycia dwóch włączników. Jeden zamykałby i otwierał fizyczny obwód. Drugi natomiast zmieniałby stan tego pierwszego przez wifi. Taki włącznik schodowy jak się zapomniało zrobić odpowiedniej instalacji.
Nie ma co się zastanawiać. Da się. Jeden moduł steruje światłem lokalnie a drugi przez reakcje w cloud
YoMan

Super, a mógłbym prosić o poradę dotyczącą sprzętu? Na jakie modele patrzeć?
YoMan

Chyba każdy przekaźników, z oficjalnych Zamele, z nieoficjalnych sonoffy i inne plytki deweloperskie. Pytanie na jakim napięciu pracują czujniki ruchu
YoMan

czytałem kilka razy i o żadnych czujnikach ruchu nie było pisane. Zamiast reakcji możesz ustawić AT (wyzwalacz akcji) jako pojedynczy klik i jednym modułem uruchamiasz drugi, oczywiście bez neta będzie działał tylko ten do którego jest fizycznie podłączona jest lampa ale to się tyczy zarówno AT jak i reakcji. Ja od siebie polecam sonoff m5 niestety do wyboru masz tylko czarne bo białe są zgodne z mater i mają zablokowaną możliwość zmiany firmware.
YoMan

Gitman wrote: Wed Dec 18, 2024 6:38 pm czytałem kilka razy i o żadnych czujnikach ruchu nie było pisane. Zamiast reakcji możesz ustawić AT (wyzwalacz akcji) jako pojedynczy klik i jednym modułem uruchamiasz drugi, oczywiście bez neta będzie działał tylko ten do którego jest fizycznie podłączona jest lampa ale to się tyczy zarówno AT jak i reakcji. Ja od siebie polecam sonoff m5 niestety do wyboru masz tylko czarne bo białe są zgodne z mater i mają zablokowaną możliwość zmiany firmware.
Fakt, zafiksowałem się na myśleniu o SmartHome. Porada kolegi @Gitman jest jak najbardziej prawidłowa
YoMan

Return to “Pomoc”