ESP8266 NodeMcu V3 - problem z wgraniem supli
-
Pawele
A więc przyszedł do mnie ten układ, wgrałem soft (InCan - ten umożliwiający podłączenie 2 termometrów) programem nodemcu flasher, (ESP Flash Download Tool coś od początku nie mogłem, ani teraz pomimo, że układ wykrywa). Chciałem wgrać inny soft supli i tu zaczęły się problemy - nodemcu flasher wgrywa każdy soft, który próbuję wgrać jednak ESP nie działa. Po włączeniu miga na niebiesko kilka razy a potem nic. Próbowałem przez UART ale chyba jest uszkodzony (?), podłączam prawidłowo (RX - TX) i różne warianty napięcia a komputer go nie widzi. Przez kabel USB działa i mogę się połączyć przez Putty (załącznik). I tak jest po każdej próbie wgrania jakiegokolwiek softu.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Espablo
Pokaż co wgrywasz i z jakimi parametrami. Przed zmianą softu najlepiej zawsze wyczyścić (wykasować) pamięć modułu.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu.

-
Pawele
@Espablo wgrałem inCan-Easy - i działa. Dziwne jest tylko to, że od razu po wgraniu połączył się z siecią WiFi (czyli pamięta ustawienia po 1 konfiguracji i nie mogę tego układu tak całkowicie "wyczyścić"). Docelowo interesował mnie viewtopic.php?f=17&t=2578 soft (2 termometry) jednak po wgraniu jest tak jak powyżej. Muszę zakupić Wemos D1 aby to wgrać?
-
Zybi
Pobierz z tej strony:
https://www.espressif.com/en/support/do ... ther-tools
najnowszą wersję ESP Flash Download Tool i opcją ERASE wyczyścisz moduł.
-
slawek
Do czyszczenia - super, do wgrywania już niekoniecznie, bynajmniej u mnie się nie sprawdził... to tak informacyjnie, aby znowu oszczędzić stresuZybi wrote: Thu Mar 01, 2018 5:46 pmPobierz z tej strony:
https://www.espressif.com/en/support/do ... ther-tools
najnowszą wersję ESP Flash Download Tool i opcją ERASE wyczyścisz moduł.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
Zybi
U mnie najnowsza wersja chodzi jak burza, a z modułami z automatycznym resetem, to w ogóle jest bajka.
Jednakże, gdy coś jest nie tak i nie znamy powodu, to wersja 1.2 ESP Flash Download Tool zawsze zaradzi problemom
Jednakże, gdy coś jest nie tak i nie znamy powodu, to wersja 1.2 ESP Flash Download Tool zawsze zaradzi problemom