Powoli zaczynam pracę nad nowym wyglądem dla licznika impulsów. Chciałbym poznać waszą opinie do zmian jakie planujemy zaproponować. Aktualnie wszystko jest na jednym widoku (wykresy, oraz trochę danych). Nasza propozycja byłaby aby rozbić to na dwa widoki, podobnie jak w licznikach energii. Aktualne dane byłyby pokazane w zakładce ogólne i osobno historia (jak w większości kanałów z historią).
Propozycja wizualna poniżej:
Ogólne
Historia
Liczniki impulsów
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Jeśli można ... przydatne byłoby okienko z indywidualnym okresem. Zakłady dostarczające media rzadko spisują liczniki 1., co więcej gaz lub woda jest co 2 msce. Więc dla kontroli rachunków taka opcja byłaby chyba OK?
czyli reset w dniu x miesiąca, co x mscy (dni chyba niepotrzebne)
(tak na marginesie do PV też by się przydało ustalić własny dzień resetu. Ja na roczne nigdy nie patrzę bo mam reset 01.03 więc dane mają się nijak do tego co mam uzbierane do wykorzystania)
czyli reset w dniu x miesiąca, co x mscy (dni chyba niepotrzebne)
(tak na marginesie do PV też by się przydało ustalić własny dzień resetu. Ja na roczne nigdy nie patrzę bo mam reset 01.03 więc dane mają się nijak do tego co mam uzbierane do wykorzystania)
YoMan
-
Patryk
Zgadzam się z @YoMan
Dla mnie lepszym rozwiązaniem było by zamiast:
Bieżący miesiac -> Bieżący okres
Bieżący rok -> Bieżący rok rozliczeniowy.
-
klew
- Has thanked: 136 times
- Been thanked: 137 times
"Okres rozliczeniowy" to okres rozliczeniowy. Albo jest to miesiąc, albo rok, albo coś jeszcze innego. Czym jest "bieżący rok rozliczeniowy"?Patryk wrote: Wed Dec 18, 2024 10:18 pm Zgadzam się z @YoMan
Ogólnie definiowanie własnego okresu rozliczeniowego jest w planach razem z taryfami. Jeśli dobrze pamiętam to miało być w pierwszym kwartale 2024
Także jest coraz bliżej.
Tam jeszcze miało być dodane przełączanie na poprzednie okresy (aktualnie miesiące).
Wszyscy tego chcemy i o tym pamiętamy, ale to nie jest przedmiotem pytania z tego tematu.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Patryk
Znów z mojego "podwórka".klew wrote: Wed Dec 18, 2024 10:24 pm
"Okres rozliczeniowy" to okres rozliczeniowy. Albo jest to miesiąc, albo rok, albo coś jeszcze innego. Czym jest "bieżący rok rozliczeniowy"?
Rozliczam się z energii elektrycznej, co 2 miesiące (przeważnie 22 dnia miesiąca) samodzielnie podając odczyty, ale zaklad energetyczny raz w roku (pod koniec maja) i tak sam odczytuje licznik.
To tylko tak dla wyjaśnienia o co mi chodziło.
-
Patryk
No tak.
Ale jeżeli w:
"Bieżący okres" ustawił bym sobie np: od 22.11 do dziś.
A w "Bieżący rok rozliczeniowy" datę odczytu przez zakład np 15.05.2024, to widzę bieżące zużycie do "zapłaty" i zużycie od ostatniego odczytu przez zakład energetyczny.
Jak co to przepraszam, to są tylko moje indywidualne sugestie .
Ale jeżeli w:
"Bieżący okres" ustawił bym sobie np: od 22.11 do dziś.
A w "Bieżący rok rozliczeniowy" datę odczytu przez zakład np 15.05.2024, to widzę bieżące zużycie do "zapłaty" i zużycie od ostatniego odczytu przez zakład energetyczny.
Jak co to przepraszam, to są tylko moje indywidualne sugestie .
-
Patryk
@mipolansk.
Czy była by szansa dodać dla liczników OCR czas (godzinę) ostatniego zdjecia w górnym prawym rogu.
Tam gdzie jest wyświetlany czas dla Timer-ów.
Czy była by szansa dodać dla liczników OCR czas (godzinę) ostatniego zdjecia w górnym prawym rogu.
Tam gdzie jest wyświetlany czas dla Timer-ów.