integracja supla z mikrofalowym czujnikiem - problem / konfiguracja

Fryga

Zachciało mi się dołożyć do Plafonu moduł czujnika mikrofalowego RCWL-0516 (obecności) do załączania i wyłączania z opóźnieniem zasilania.

Podłączyłem moduł wygeneowany przez GuiGeneric / Supla. Ustawiłem GPIO jako przełącznik włączający światło z wyjścia modułu. Moduł wystawia stan wysoki na swoim wyjściu 3,3v, w przypadku wykrycia obecności i zabiera ten stan wysoki po 2s (ustawione hardwarowo w module mikrofalowym).
Konfiguracja cloud:
Image

Niestety nie działa tak jak powinien - konfiguracja ustawien Przełącznika.
https://ibb.co/nQJpGf9

Efekt jest taki, że jak pojawi się ktoś w zasięgu to włącza światło ale go nie wyłącza. Zastanawiam się czy ja coś źle rozumiem tę odwróconą logikę czy nieodpowiednie zbocze monitoruję na wejściu (obecnie mam opadające).

Doradźcie co poprawić - kombinacji jest wiele, a może ustawić inny typ przełącznika?
Last edited by Fryga on Fri Dec 20, 2024 9:13 am, edited 1 time in total.
cinas
Has thanked: 3 times
Been thanked: 7 times

Dlaczego podciągasz pull-up ( czyli stan wysoki ) skoro sterujesz stanem wysokim
Wyłącz ten pull-up w GG i najlepiej podciągnij wejście przycisku rezystorem 10k do masy
Fryga

Nie mogę zrobić (chyba) pull-down bo to urządzenie: Moduł przekaźnika dla ESP01s, a ten sterowany jest przez TX (GPIO1). Nie chciałem drapać scieżek przecinać/przepinać. Podpiecie go do góry spowoduje brak startu.
Last edited by Fryga on Thu Dec 19, 2024 9:05 pm, edited 1 time in total.
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

Fryga wrote: Thu Dec 19, 2024 12:15 pm Nie mogę zrobić (chyba) pull-down bo to urządzenie: Moduł przekaźnika dla ESP01s, a ten sterowany jest przez D3 (GPIO0). Nie chciałem drapać scieżek przecinać/przepinać. Ten sam pin używany jest przy podpięciu do masy do wprowadzenia do BOOT.

Ustaw w menu GG w przełączniku akcja ustaw załącz . W cloudzie funkcja zmień na automat schodowy , ustaw czas na jaki ma się zapalać światło . W reakcji wciśnięcie monostabiny ( tego nie jestem pewien ale możesz przetestować ) . Powinno za działać 😁
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Adamo28

Z tym zwolnieniem może być problem, te czujniki są dość czułe i potrafią łapać przez ścianę z cegły, jeśli masz piętrowy dom to chodzenie po piętrze prawie na pewno będzie wyzwalać czujnik. Sam RCWL tak długo jak ktoś się będzie kręcił po pomieszczeniu nie zwolni sygnału OUT, dodatkowo czujniki te są mocno wrażliwe na wifi i pochodne zakłócenia, miałem sporo fałszywych wyzwoleń... Ale za to w warsztacie gdzie mam pancerne mury przez które nic nie przechodzi działa idealnie, wykrywa nawet kota jak się kręci pod oknem. Do mieszkań i domów średnio się sprawdza...
Fryga

Spróbuję zmodyfikować na padach modułu:

Image
RCWL Pad Function
C-TM Regulate the repeat trigger time. The default (unpopulated) time is 2s. A SMD capacitor to extend the repeat trigger time. Pin 3 of the IC emits a frequency (f), and the tigger time in seconds is given by (1/f) * 32678

R-GN The default detection range is 7m, adding a 1M resistor reduces it to 5m

R-CDS Resistor in parallel with the 1M pullup. Without R-CDS, the lowest resistance of the LDR (i.e. highest light level) where the output is enabled is ~269kΩ (=0.7V on pin 9). Adding resistance here decreases the LDR resistance of the enable/disable threshold. If the LDR resistance at the desired light level threshold is <269k then you could add an external resistor in series with the LDR. Spreadsheet for calculating R-CDS or series resistor value based on LDR resistance at light level threshold. R_CDS = 1 / ( 1/1M - 1/(2.6V/(0.7V/R_LDR > 269k)) ) = 1 / ( 1/1M - .269231/R_LDR )

Dodatkowo na forum proponują: Image

źródło: https://community.home-assistant.io/t/c ... ved/313635
LukiSpajder

Czy zmieniałeś ustawienia ?
Akcja w GG „ automat schodowy” służy do tego że po ustawieniu w cloudzie funkcji automat schodowy jeśli naciśniesz przycisku to uaktywnia się automat i świeci na określony czas . Natomiast jeśli przytrzymasz to zapala się na stałe i nie odlicza czasu . U ciebie jeśli sygnał trwa 2 sekundy i masz to aktywne to załącza światło na stałe . Możesz to obserwować w aplikacji że nie odlicza czasu przy tym kanale .
Fryga

Obecnie mam
Image
oraz
na urządzeniu. Przycisk wyzwalany GPIO1 (TX)
Image

nadal mnie robi w balona

nawet jak go ręcznie przestawię w aplikacji na telefonie - na wyłącz - to sam się włącza.
Czasu nie odlicza.
LukiSpajder

Zmień to na załącz
Sprawdź też bez tego czujnika czy układ po podaniu sygnału dział prawidło tak jak byś chciał . Następnie podłącz układ o zobacz co się będzie działo
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Fryga

Zmieniłem. Dzieki.

Teraz odlicza ustawione 60 sekund, po skończeniu widać że gaśnie ale chyba na nowo się wyzwala. Wiec to już poza suplą - musze zrobić pulldown 10k do masy na wejściu plus stabilizacja kondensatorem na zasilaniu oraz dodaniu rezystora zmniejszającego czulość do 2-3 m.

Return to “Pomoc”