Tak.Robert Błaszczak wrote: Fri Dec 20, 2024 8:34 pm Tomek, czy tam masz centralkę (płytę elektroniki) CAME ZN7?
samoczynne otwieranie zamykanie zmiana stanu
-
tomekj
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Nie chciałem Ciebie urazić. Trafiam na różnych ludzi i różne przypadki z różnymi intencjami i podejściem. Napisałeś, że dzieje się tak w trzech przypadkach. Jeden byłby bardziej prawdopodobny niż 3 ale.... Oczywiście wszystko jest możliwe i nawet jakaś dziwna wadliwa seria. Do SBW podchodzimy bardzo rygorystycznie z natury rzeczy, a zaprezentowana na filmie diagnostyka nie za wiele wnosi i daje więcej pytań niż odpowiedzi. Biorąc pod uwagę jak wrażliwego obszaru dotykamy to być może w sposób przewrażliwiony podszedłem do tego jak problem został przedstawiony. Może to zmęczenie, a może to covid, który mnie męczy od kilku dni. Jeśli poczułeś się urażony to jeszcze raz przepraszam.tomekj wrote: Fri Dec 20, 2024 8:29 pm jeśli myślisz, że jestem przysłowiowym piekarzem - to się mylisz.
PS. Kiedyś miałem przypadek z dziwnie zachowującą się szafą serwerową, a innym razem w przesterowanym kanałem Video pomiędzy dekoderem, a rzutnikiem. W obu przypadku dziwne zachowanie wiązało się z brakiem uziemienia przy zasilaniu.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
tomekj
Ok, nie ma problemu - nie ma mam urazy. Tak przy okazji - życzę powrotu do zdrowia- , bo kto nam będzie wykłady dawałpzygmunt wrote: Fri Dec 20, 2024 9:16 pmNie chciałem Ciebie urazić. Trafiam na różnych ludzi i różne przypadki z różnymi intencjami i podejściem. Napisałeś, że dzieje się tak w trzech przypadkach. Jeden byłby bardziej prawdopodobny niż 3 ale.... Oczywiście wszystko jest możliwe i nawet jakaś dziwna wadliwa seria. Do SBW podchodzimy bardzo rygorystycznie z natury rzeczy, a zaprezentowana na filmie diagnostyka nie za wiele wnosi i daje więcej pytań niż odpowiedzi. Biorąc pod uwagę jak wrażliwego obszaru dotykamy to być może w sposób przewrażliwiony podszedłem do tego jak problem został przedstawiony. Może to zmęczenie, a może to covid, który mnie męczy od kilku dni. Jeśli poczułeś się urażony to jeszcze raz przepraszam.tomekj wrote: Fri Dec 20, 2024 8:29 pm jeśli myślisz, że jestem przysłowiowym piekarzem - to się mylisz.
PS. Kiedyś miałem przypadek z dziwnie zachowującą się szafą serwerową, a innym razem w przesterowanym kanałem Video pomiędzy dekoderem, a rzutnikiem. W obu przypadku dziwne zachowanie wiązało się z brakiem uziemienia przy zasilaniu.
- tak w ramach podsumowania i przypomnienia: przed każdym montażem sprawdzam sobie działanie i ustawienia, konfigurację cloud`a na "sucho" w domu - zawsze używałem zasilacza 12V DC - wszystko było ok.
W instrukcji obsługi do płyty tego CAME było napisane na schematach "+ i -" jak i również w dalszej części "AC/DC" - na pierwszy rzut oka przyjąłem, że mam do czynienia z 24V DC. Dopiero po tych cyrkach gdzieś wyczytałem że producent mini oznaczenia "+ i -" stosuje napięcie AC 24V - i to było moim przypuszczeniem, że to wina napięcia przemiennego. Dlatego nawiązałem, "że co by było w samochodach .." (ale tam jest napięcie stałe więc w teorii problem ten nie wystąpi).
Jeden ze sterowników zamontowałem na luźnych przewodach i od prawie 2 tygodni jest spokój - ale to nie daje mi spokoju - czekam, aż znajomy zadzwoni i mi powie: "bierz mi to ...
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
SBW może być zasilanie z AC lub DC. Nie ma to znaczenia. Znaczenie mają prąd i napięcie ale w żadnym wypadku nie powinno mieć to wpływu na takie zachowanie.
Na wyjściach zasilających z tej centrali jest AC gdy jest zasilana z sieci. DC jeśli z akumulatora.
Możesz wykonać jeszcze kilka testów ?
Test 1.
Odłącz przewód od 11 ale przyklej go taśmą do obudowy SBW tak aby przy stukaniu nadal drgał.
Postukaj i zaobserwuj co się dzieje.
Jeśli brama przestała się otwierać przejdź do testu 2.
Test 2.
Podłącz z powrotem przewód do 11.
Odłącz od 14 i przyklej taśmą do obudowy.
Jeśli brama przestała się otwierać przejdź do testu 3.
Test 3.
Odłącz przewody od 11 i 14.
Podłącz w to miejsce multimetr ustawiony na detekcję zwarcia.
Jeśli multimetr sygnalizuje zwarcie przejdź do testu nr 4.
Test 4.
Odłącz przewody od A1,A2,IN1.
Postukaj i obserwuj czy multimetr nadal sygnalizuje zwarcie.
Na wyjściach zasilających z tej centrali jest AC gdy jest zasilana z sieci. DC jeśli z akumulatora.
Możesz wykonać jeszcze kilka testów ?
Test 1.
Odłącz przewód od 11 ale przyklej go taśmą do obudowy SBW tak aby przy stukaniu nadal drgał.
Jeśli brama przestała się otwierać przejdź do testu 2.
Test 2.
Podłącz z powrotem przewód do 11.
Odłącz od 14 i przyklej taśmą do obudowy.
Jeśli brama przestała się otwierać przejdź do testu 3.
Test 3.
Odłącz przewody od 11 i 14.
Podłącz w to miejsce multimetr ustawiony na detekcję zwarcia.
Jeśli multimetr sygnalizuje zwarcie przejdź do testu nr 4.
Test 4.
Odłącz przewody od A1,A2,IN1.
Postukaj i obserwuj czy multimetr nadal sygnalizuje zwarcie.
SUPLA.... Nareszcie w domu.