Dziwna awaria, czy aktualizacje ?

myszektbg

Witam
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku.

Czasami mam takie dziwne zachowanie urządzeń, że migają na brak połączenia z Cloud, a po chwili działa.
Ostatnio w tym samym czasie przestały reagować i nie były widoczne:
2 gniazdka Gosund
1 czujnik Ikea
1 termometr (samoróbka na wemosie - w jednym 3 czujniki)
Co ciekawe po około 15 minutach takiego zachowania off/on na czujniku Ikea i termometrach wróciły do życia. Natomiast Gosundy nie reagowały na nic dopiero same 20-30 minutach zaczęły działać.
Czy jak idzie jakaś aktualizacja, albo coś jest w chmurze robione to może być takie zachowanie ?
Zauważyłem, że czasami miga jedno później drugie i kolejne, a po chwili wracają do normalnego stanu - czasami mam takie zachowanie.
lesny8

To co opisałeś nie ma to nic wspólnego z Cloud.
Nie wiemy ile masz urządzeń i zjakim softem, jaki masz router, jakiego dostawcę internetu, jak wygląda Twoja sieć Wi-Fi, jaką pulą adresów dysponuje DHCP, ile wynosi dzierżawa?
Stawiam na niedomaganie sieci domowej, sprzętu lub usługi, to najczęstsza przyczyna takich problemów.
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
myszektbg

Dwa Asusy
RT-N66U - ten ma dostęp do sieci
RT-AX53U - ten rozgłasza dodatkową sieć na poszerzenie zasięgu - podobno te są problemowe.
Urządzeń w domu jest łącznie 22 do 27 rozdzielonych na te dwa urządzenia.
IP wszystkie mają cały czas taki sam pomimo tego że 10/15 sztuk jest DHCP.
RT-N66U
Czas wymiany klucza 3600. Czas dzierżawy 86400.
DHCP z zakresu 192.168.1.2 do 192.168.1.99 powyżej chodzi kilka urządzeń na stałe adresy.

Dostawca jest bezprzewodowy po radiu dość to chodzi chociaż nie za szybko.
Czasami takie dziwne zachowanie, widzę że miga chwilę jedno gniazdko i dział, za chwilę drugie i tak po kolei chyba wszystkie :). A ostatnio wymiękło dwa gniazdka i nic nie pomagało i tak jak pisałem zaczęły same działać po chyba 20 minutach.

Może RT-AX53U robi jakieś problemy, bo jak się pojawił w sieci z 1 rok temu to TV miał dziwne zachowania i gubił wifi, po przepięciu z głównego czyli RT-N66U na RT-AX53U zaczął niby chodzić, chociaż nie zwracam na to uwagi bo TV jest raczej do SAT.
pzygmunt

Nie obserwujemy żadnych problemów z funkcjonowaniem clouda. Sugeruję diagnostykę sieci po Twojej stronie.
myszektbg

Dzięki, zobaczę. Zrobiłem aktualizację gniazdek, poobserwuje.
Może po wstawieniu RT-AX53U zaczęło coś się dziać, a dopiero ostatnio zauważyłem przy dłuższym rozłączeniu urządzeń że jest problem ?
Tak jak pisałem kilka razy krótkie braki połączenia na gniazdkach zauważyłem, ale też zbiegło się to z aktualizacją Cloud, apki w telefonie. W domu jak człowieka nie ma to w apke nie patrzy cały czas :) i też nie wi czy cos nie chodzi do momentu kiedy chce podglądną/skorzystać z Supli :).
W razie czego wyłączę RT-AX53U przerzucę z niego na główny urządzenia. Stracę tylko pewnie zasięg na bramę, ale może jakiś repeater wifi jako transparentny się wstawi i będzie.
Gdzieś czytałem że te RT-AX53U są problematyczne i potrafią zachowywać się w sieci mało stabilnie.

Return to “CLOUD”