Supla na ESP8266 przerywane połączenie z Cloud, ale w LAN ciągle działa

charles

Witam.
Przymierzam się do zbudowania sterownika pomp obiegowych wykorzystując suplę i sonoff lub coś podobnego (swoją drogą czy supla jest w stanie zmieniać stany wyjść w trybie offline np. po przekroczeniu danej temperatury załącza pompę gdby zabrakło wifi?).
Wracając do tematu - dzis prowizorycznie wykorzystując ESP8266 wemos d1 mini zamocowałem w kotłowni czujniki DS18B20 (z aliexpress, 1m przewodu). Dałem rezytor 4,7oma.
Ogólnie udało mi się uruchomić czujniki, odczytują poprawnie, ale w aplikacji wygląda to tak - przez kilka sekund pokazuje się odczyt z czujników, po czym po chwili jest brak odczytu i trzeba poczekać kolejne kilkanaście sekund, a nawet i 2 minuty. w Supla Cloud - urządzenie rozłączone. Myślałem, że może problem jest z WiFi, ale nie, ESP ciągle ładnie się pinguje na LANie.
Nie wiem co może być przyczyną takiego stanu?
Po drugie - dziwi mnie zachowanie samej aplikacji Supla. Dlaczego w prypadku braku połączenia ESP z chmurą nie wyświetla się ostatnia znana temperatura tylko pokzuja się kreski - brak temperatury. Mało to praktyczne. Nawet wchodząc w historię nic nie ma na wykresie. Da się to jakoś ustawić czy po prostu aplikacja pod tym względemjest niedopracowana?
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Historia jest zapisywana co 10 min I trzeba poczekać te 10-20 min aby było coś na wykresie.

U Ciebie jest jakiś problem z urządzeniem. Zbierz logi z urządzenia to może będzie można coś więcej powiedzieć
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
radzik_r
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

charles wrote: Fri Jan 03, 2025 5:24 pm Wracając do tematu - dzis prowizorycznie wykorzystując ESP8266 wemos d1 mini zamocowałem w kotłowni czujniki DS18B20 (z aliexpress, 1m przewodu). Dałem rezytor 4,7oma.
Chyba 4.7kohm?

Na 99% winowajcą jest sam czujnik, te z aliexpres taniochy są wadliwe, właśnie tak się zachwują, nie ty pierwszy opisywałeś taki problem. Kup normalnej dystrybucji, np allegro od dość popularnego sprzedawcy, tam może i droższe ale przynajmniej działają. Potwierdzam sam ze miałem z aliexpress czujniki i szwankowały.
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

charles wrote: Fri Jan 03, 2025 5:24 pm Witam.
Przymierzam się do zbudowania sterownika pomp obiegowych wykorzystując suplę i sonoff lub coś podobnego (swoją drogą czy supla jest w stanie zmieniać stany wyjść w trybie offline np. po przekroczeniu danej temperatury załącza pompę gdby zabrakło wifi?).
Wracając do tematu - dzis prowizorycznie wykorzystując ESP8266 wemos d1 mini zamocowałem w kotłowni czujniki DS18B20 (z aliexpress, 1m przewodu). Dałem rezytor 4,7oma.
Ogólnie udało mi się uruchomić czujniki, odczytują poprawnie, ale w aplikacji wygląda to tak - przez kilka sekund pokazuje się odczyt z czujników, po czym po chwili jest brak odczytu i trzeba poczekać kolejne kilkanaście sekund, a nawet i 2 minuty. w Supla Cloud - urządzenie rozłączone. Myślałem, że może problem jest z WiFi, ale nie, ESP ciągle ładnie się pinguje na LANie.
Nie wiem co może być przyczyną takiego stanu?
Po drugie - dziwi mnie zachowanie samej aplikacji Supla. Dlaczego w prypadku braku połączenia ESP z chmurą nie wyświetla się ostatnia znana temperatura tylko pokzuja się kreski - brak temperatury. Mało to praktyczne. Nawet wchodząc w historię nic nie ma na wykresie. Da się to jakoś ustawić czy po prostu aplikacja pod tym względemjest niedopracowana?
Po pierwsze wygeneruj sof w GG tylko z DS'ami (wyłącz wszystko inne) - wyeliminujesz problem braku pamięci ma ESP8266.
Po drugie podłączaj DS'y po jednym i sprawdzaj czy działa. Może być tak, że tylko jeden jest wadliwy (niestety te z Chin w większości są podróbkami, ale czasem działają OK). U mnie na 10 kupionych 3 cały czas dawały błędne lub braki w odczycie. W przypku jednego pomogło zmniejszenie oporu. Niestety, jeśli masz z niepewnego źródła to będzie loteria.
Po trzecie sprawdzaj stan urządzenia w Supli w last status na stronie konfiguracji - będziesz przynajmniej wiedział, czy Wemos się nie wiesza lub nie traci połączenia.
Sam mam taką konfigurację D1 mini z sześcioma DS'ami, czujnikiem odległości, pomiarem temperatury i wilgotności oraz buzzerem. Działa ponad rok bez bez zacięcia, ale dobranie tych kilku chińskich DS'ów, aby dobrze pokazywały (i nie wieszały odczytów) zajęło mi kilka godzin prób.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Chyba na 100% pewniaki to tylko z tme. Jest jeden sprzedawca na portalu, u którego się na razie nie zawiodłem i wszystkie dzialaja poprawnie, łącznie z pasożytniczym
YoMan

Dzięki za odpowiedzi.
Wątpię, że problem jest w czujnikach, dają prawidłowe odczyty, a od chmury odłącza się całe ESP - status "Rozłączono". Gdyby winne były czujniki to raczej zniknęły by wskazania (i raczej nie z wszystkich czujników jednocześnie), a nie rozłączało się ESP. Po LANie pinguje się ESP ciągle, bez problem, bez timeoutowania.

Rezytor oczywiście 4k7ohm, źle napisałem.

Teraze sytuacja się uspokoiła ijakoś działa mniej więcej stabilnie. Czujniki dają prawidłowe odczyty temperatur.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Logi, logi, logi
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:

Return to “Pomoc”