AURATON Temperature Sensor Indoor
-
Sekai
Kupiłem już to z myślą że tak to zadziała... Ja rozumiem że ogrzewanie obszar krytyczny to można byłoby to tak zrobić ze kupujemy 1 ich czujnik temperatury i ustawia się go jako główny a z systemu suplii dodajemy resztę jaką chcemy i w razie awarii internetu sterowanie przejmuje ten jeden główny takie rozwiązanie byłoby według mnie najlepsze i z sensem. Bo dużo ludzi którzy mają suplę mają pozakładane czujniki i według mnie to będzie odradzało zakup tego produktu. Cena za ich czujniki rozbraja i to sam czujnik temperatury jak byłby choć jeszcze wilgotności to przygryzł bym zęby i nie narzekał. Pytanie teraz czy ich czujniki temperatury można wykorzystać w suplii do innych zastosowań ? Żeby po prostu nie dublować w domach.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Czujniki są normalnie widoczne jako kanały w Supli i nie mają żadnych dodatkowych ograniczeń.
Termostaty natomiast pozwalają na przypisanie wyłącznie termometrów dostępnych jako kanały na tym samym urządzeniu "supli".
Chcemy usunąć to ograniczenie, ale to duży temat, na który trzeba znaleźć czas
Termostaty natomiast pozwalają na przypisanie wyłącznie termometrów dostępnych jako kanały na tym samym urządzeniu "supli".
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Sekai
Cieszy mnie myśl że ktoś nad tym myśli ja niestety się nie znam. To dobrze że można je będzie w suplii wykorzystać. Można mieć ich jeden czujnik temperatury ten bez wyświetlacza i na podstawie tego jednego ogarnąć wszystkie 8 termostatów ? Kupiłem zestaw na 1 rozdzielnie a na drugą to albo poczekam albo zrobię na zwykłych przekaźnikach i ESP 8266 jak się da.klew wrote: Sat Jan 04, 2025 12:52 pm Czujniki są normalnie widoczne jako kanały w Supli i nie mają żadnych dodatkowych ograniczeń.
-
klew
Tak, jeden termometr możesz przypisać do wielu termostatówSekai wrote: Sat Jan 04, 2025 12:59 pmCieszy mnie myśl że ktoś nad tym myśli ja niestety się nie znam. To dobrze że można je będzie w suplii wykorzystać. Można mieć ich jeden czujnik temperatury ten bez wyświetlacza i na podstawie tego jednego ogarnąć wszystkie 8 termostatów ? Kupiłem zestaw na 1 rozdzielnie a na drugą to albo poczekam albo zrobię na zwykłych przekaźnikach i ESP 8266 jak się da.klew wrote: Sat Jan 04, 2025 12:52 pm Czujniki są normalnie widoczne jako kanały w Supli i nie mają żadnych dodatkowych ograniczeń.
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Nie wiem jak z Auratonem ale raczej jest tak jak w całym systemie czyli odczyt jest co kilka sekund. Zapis historii na serwerach jest co 10 min (co można obejść instalując serwer HA)bokk wrote: Mon Jan 06, 2025 7:55 am Też planowałem ustawić odczyt temperatury z sensora ale niestety odczyt temperatury przesyłany był co 10 minut co wykluczyło go z projektu
YoMan
-
klew
To są termometry na baterii, więc wysyłają pomiar raz na kilkanaście minut lub częściej jeśli temperatura się mocniej zmieniaYoMan wrote: Mon Jan 06, 2025 10:15 amNie wiem jak z Auratonem ale raczej jest tak jak w całym systemie czyli odczyt jest co kilka sekund. Zapis historii na serwerach jest co 10 min (co można obejść instalując serwer HA)bokk wrote: Mon Jan 06, 2025 7:55 am Też planowałem ustawić odczyt temperatury z sensora ale niestety odczyt temperatury przesyłany był co 10 minut co wykluczyło go z projektu
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
O tym zapomniałem. Przy bateriach to ma sensklew wrote: Mon Jan 06, 2025 11:15 amTo są termometry na baterii, więc wysyłają pomiar raz na kilkanaście minut lub częściej jeśli temperatura się mocniej zmieniaYoMan wrote: Mon Jan 06, 2025 10:15 amNie wiem jak z Auratonem ale raczej jest tak jak w całym systemie czyli odczyt jest co kilka sekund. Zapis historii na serwerach jest co 10 min (co można obejść instalując serwer HA)bokk wrote: Mon Jan 06, 2025 7:55 am Też planowałem ustawić odczyt temperatury z sensora ale niestety odczyt temperatury przesyłany był co 10 minut co wykluczyło go z projektu
YoMan