Problem po dodaniu mSRW-01

banans

Dzień dobry,

Do tej pory posiadałem jeden sterownik rolety SRW-01, działający bez problemów. Dzisiaj próbowałem dodać kolejny zakupiony sterownik, ale tym razem mSRW-01. Sterownik po małej walce z siecią został dodany i jest widoczny w aplikacji. Natomiast mam teraz sytuację, że po dodaniu mSRW-01, sterownik SRW-01 się rozłączył. Natomiast jeśli ręcznie wyłączę mSRW-01, to automatycznie SRW-01 otrzymuje status połączony i tak na zmianę : rozłączenie ręcznie jednego modułu powoduje, że drugi przechodzi w status "Połączony". Czy ktoś może podpowiedzieć gdzie leży przyczyna problemu ?

Supla_problem.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

banans wrote: Sat Jan 04, 2025 12:38 pm Dzień dobry,

Do tej pory posiadałem jeden sterownik rolety SRW-01, działający bez problemów. Dzisiaj próbowałem dodać kolejny zakupiony sterownik, ale tym razem mSRW-01. Sterownik po małej walce z siecią został dodany i jest widoczny w aplikacji. Natomiast mam teraz sytuację, że po dodaniu mSRW-01, sterownik SRW-01 się rozłączył. Natomiast jeśli ręcznie wyłączę mSRW-01, to automatycznie SRW-01 otrzymuje status połączony i tak na zmianę : rozłączenie ręcznie jednego modułu powoduje, że drugi przechodzi w status "Połączony". Czy ktoś może podpowiedzieć gdzie leży przyczyna problemu ?

Supla_problem.jpg
To brzmi jak typowy objaw routera wifi, który więcej urządzeń nie ogranie.
Dziwne że dotyka to tylko tych dwóch urządzeń. Z reguły jedne się pojawiają a inne wylatują i często jest to bardziej losowe
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
banans

Ograniczenie liczby urządzeń na routerze nie jest przyczyną. Przed chwilą testowo wyłączyłem wszystkie inne (poza sterownikami rolet) urządzenia po wifi a zachowanie sterowników jest nadal dokładnie takie samo
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

banans wrote: Sat Jan 04, 2025 12:55 pm Ograniczenie liczby urządzeń na routerze nie jest przyczyną. Przed chwilą testowo wyłączyłem wszystkie inne (poza sterownikami rolet) urządzenia po wifi a zachowanie sterowników jest nadal dokładnie takie samo
Niekoniecznie to wyklucza problem z routerem. Spróbuj testowo na innym albo zrób hotspot na telefonie
YoMan

Ok, sprawdzę później z innym routerem. A przy okazji, czy na mSRW-01 jest jakaś możliwość wprowadzenia modułu w tryb konfiguracyjny za pomocą przycisków tak jak na SRW-01 (10x klawisz góra) ?
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

mSRW posiada przycisk "Config". Należy go przytrzymać (ok 5sek. chyba). Ponowne przytrzymanie powoduje reset - to tak informacyjnie.
Tryb konfiguracyjny możesz wywołać także logując się na swoje konto w cloud-zie i na stronie urządzenia jest przycisk załączający ten tryb.

Poczytaj; https://zamel24.pl/index.php?controller ... chment=362

ps. dioda statusu pełni również funkcję przycisku
banans

Tak, wiem że ma przycisk config, ale co w sytuacji kiedy moduł jest już schowany pod przyciskiem do rolet, a status w aplikacji pokazuje jako rozłączony ?
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

banans wrote: Sat Jan 04, 2025 3:19 pm Tak, wiem że ma przycisk config, ale co w sytuacji kiedy moduł jest już schowany pod przyciskiem do rolet, a status w aplikacji pokazuje jako rozłączony ?
Czasami inaczej się po prostu nie da i trzeba wyciągać ze ściany. Ja tak mam z kilkoma DIY, gdzie o tym nie pomyślałem i po zawieszeniu modułu musiałem wyciągać gniazdka albo otwierać puszki. Teraz jestem mądrzejszy i jak się da, to ustawiam zawsze konfig na jakiejś kombinacji przycisku. Ale też nie zawsze się da. Np. jeden Sonoff Basic mam zamknięty w lampie led ponad 5 m nad ziemią. Jemu to nawet całkowite odcięcie zasilania nie pomaga i trzeba fizycznie wcisnąć przycisk, aby przejść do konfiguracji. Puszka do niego (lampy) wcale nie jest w lepiej dostępnym miejscu... Robiłem to raz (prawie rok temu) i jeśli znowu będzie trzeba, to pomyślę nad czymś innym albo zrezygnuję ze zdalnego sterowania.

Co do rozłączania urządzeń, to zrób, jak ktoś wyżej napisał. Na telefonie utwórz hotspot i spróbuj zalogować tam obydwa urządzenia. Jeśli będą działać razem, to szukaj przyczyny u siebie w sieci.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Piszesz, że po rozłączeniu SRW - mSRW połączy się automatycznie.
W tym momencie z cloud-a wprowadź go tryb konfiguracyjny i zmień dane dostępowe.
...chyba, że źle zrozumiałem.
banans

No więc pomęczyłem trochę temat mocniej i faktycznie, na sieci udostępnionej przez telefon oba moduły działają prawidłowo więc pierwszy teoretyczny wniosek, że to jednak jakiś problem z moją siecią domową. Sieć domową mam na routerze Asusa RT-AX82U i wygląda na to, że te moduły mają jakiś problem z kompatybilnością z routerami Asusa. Piszę, że to moduły mają problem, bo do tej pory nigdy wcześniej nie miałem żadnych kłopotów, żeby jakieś urządzenie (niezależnie czy 2.4Ghz czy 5GHz) nie łączyło się z tym routerem. Zacząłem zgłębiać ten temat i już kilka osób wcześniej na forum pisało, że moduły SRW mają kłopot z łączeniem się do różnych routerów Asusa. Sprawdziłem oczywiście różne kombinacje np. wyłączyłem zupełnie 5Ghz na routerze, stworzyłem osobną sieć domową tylko na 2.4Ghz, etc. żeby wykluczyć specyficzne ustawienia mojego routera , które mogą wpływać na zaobserwowany problem, ale nic to nie zmieniło. Jeśli ktoś ma jeszcze jakąś wskazówkę to chętnie posłucham. Druga opcja jaka mi pozostaje to odesłanie pozostałych modułów, które jeszcze czekają na instalację i wybranie rozwiązania innego dostawcy......

Return to “ZAMEL mSRW-01”