Sterowanie 2-ma obwodami światła z instalacji 2-przewodowej

iM@rek

Witam kolegów,
Wszystkiego dobrego w nowym roku!

Szukam takiego urządzonka, które umożliwi niezależne sterowanie dwoma obwodami żarówek w żyrandolu, do którego doprowadzone są tylko dwa (a nie trzy) przewody z rozłącznika na ścianie.
Mam w od rozłącznika do żyrandola przewód 2 żyłowy, a chcę sterować dwoma zestawami żarówek niezależnie.

Myślę o dwóch wersjach:

1. Włączam rozłącznik, dochodzi zasilanie do sufitu i sprytnego urządzonka, a z aplikacji można wybrać, który obwód ma być włączony.
Czyli sterowanie z aplikacji - mały minus.

2. Podobne urządzonko, ale tak zrobione, że każde włączenie rozłącznika powoduje naprzemienne uruchomienie jednego z dwóch obwodów żarówek.
Mam coś podobnego, ale działa tak, że cyklicznie zmienia moc zasilania, co każde włączenie zasilania.

Może ktoś zna takie urządzenie?
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

iM@rek wrote: Sat Jan 04, 2025 2:19 pm Witam kolegów,
Wszystkiego dobrego w nowym roku!

Szukam takiego urządzonka, które umożliwi niezależne sterowanie dwoma obwodami żarówek w żyrandolu, do którego doprowadzone są tylko dwa (a nie trzy) przewody z rozłącznika na ścianie.
Mam w od rozłącznika do żyrandola przewód 2 żyłowy, a chcę sterować dwoma zestawami żarówek niezależnie.

Myślę o dwóch wersjach:

1. Włączam rozłącznik, dochodzi zasilanie do sufitu i sprytnego urządzonka, a z aplikacji można wybrać, który obwód ma być włączony.
Czyli sterowanie z aplikacji - mały minus.

2. Podobne urządzonko, ale tak zrobione, że każde włączenie rozłącznika powoduje naprzemienne uruchomienie jednego z dwóch obwodów żarówek.
Mam coś podobnego, ale działa tak, że cyklicznie zmienia moc zasilania, co każde włączenie zasilania.

Może ktoś zna takie urządzenie?
Pozostają ci 2 moduły, najlepiej 2 kanałowe. Jeden w obudowie lampy, drugi pod włącznikiem i kopiowanie stanu np. reakcjami
YoMan

Dzięki.
Czy myślisz o dwóch modułach np. Sonoff Dual R3?
YoMan

iM@rek wrote: Sat Jan 04, 2025 2:44 pm Dzięki.
Czy myślisz o dwóch modułach np. Sonoff Dual R3?
Tak
YoMan

Póki co zainstalowałem Duala w lampie i jest sterowanie z aplikacji.
Wolałbym przełączanie bez aplikacji, ale nie znalazłem takiego modułu.
Dzięki za odpowiedź.
YoMan

iM@rek wrote: Sun Jan 05, 2025 10:17 pm Póki co zainstalowałem Duala w lampie i jest sterowanie z aplikacji.
Wolałbym przełączanie bez aplikacji, ale nie znalazłem takiego modułu.
Dzięki za odpowiedź.
Drugi r3 pod wlacznik - i kopiowanie stanu reakcjami, tak jak napisałem powyzej
YoMan
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

YoMan wrote: Mon Jan 06, 2025 10:20 amDrugi r3 pod wlacznik - i kopiowanie stanu reakcjami, tak jak napisałem powyzej
Jak zrozumiałem, pod wyłącznikiem brak "N-ki", więc chyba nie zadziała.
Albo doprowadzisz "N" do wyłącznika, albo stałą "L" do lampy. Inaczej chyba będzie trudno to zrobić.
YoMan

RomanG wrote: Mon Jan 06, 2025 10:36 am
YoMan wrote: Mon Jan 06, 2025 10:20 amDrugi r3 pod wlacznik - i kopiowanie stanu reakcjami, tak jak napisałem powyzej
Jak zrozumiałem, pod wyłącznikiem brak "N-ki", więc chyba nie zadziała.
Albo doprowadzisz "N" do wyłącznika, albo stałą "L" do lampy. Inaczej chyba będzie trudno to zrobić.
Fakt, nie doczytałem. To pozostaje 1 moduł, fazę podać na stałe a druga żyle wykorzystać jako podanie fazy na wejście modułu i sterowanie wieloklikami
YoMan

Póki co, zostawiam, jak jest, sterowanie aplikacją.
Najwyższa Władza zaakceptowała i jest git.
Na pewno istnieje na dalekim wschodzie urządzonko, które zmienia sekwencyjnie stany na wyjściach przy kolejnych włączeniach, tak, jak posiadana przeze mnie lampa wisząca z Lidla, która po każdym włączeniu sekwencyjnie zmienia moc świecenia.
Nie chcę wstawiać drugiego "R" w obwód, bo to trochę przerost formy nad treścią (dla mnie).

Return to “Pomoc”