[PYTANIE] Jak wgrywać GG pod Linux Mint?

klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

matrix0606 wrote: Sun Dec 29, 2024 3:44 pm Pip się zainstalował, esptool też, ale żadna komenda nie jest rozpoznawana. Nawet najprostsza komenda sprawdzająca możliwości esptool czyli esptool.py -h nie działa. Wywala info jak na foto poniżej.
Napisz po kolei co zrobiłeś (wszystkie instrukcje) i najlepiej wstaw wszystko co leciało na ekran. Tylko nie rób zdjęć wszystkiego, tylko skopuj tekst i wstaw na forum.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
mmiikk
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Wygląda jakby nie było wego w twojej ścieżce, zainstaluj sobie mc i poszukaj narzedzia, jak znajdziesz to odpal z pelna sciezka w linii poleceń albo dodaj ją do zmiennej path w skrypcie startowym uzytkownika,
jezeli instalowales jako superuser moze tez musisz uruchamiac poprzez polecenie sudo
Jako alternatywę może ściagnij po prostu windowsowy tasmotizer i odpal przez wine.
matrix0606

klew wrote: Mon Dec 30, 2024 8:02 am Napisz po kolei co zrobiłeś (wszystkie instrukcje) i najlepiej wstaw wszystko co leciało na ekran. Tylko nie rób zdjęć wszystkiego, tylko skopuj tekst i wstaw na forum.
Nie wiedzieć czemu, dzisiaj po restarcie systemu (może w ogóle restart był konieczny czego ja nie wiedziałem), esptool z wiersza poleceń działa. Mogę usunąć zawartość, mogę odczytać MAC czy też odczytać Flash. Jeszcze tylko muszę ogarnąć komendy pod flashowanie wemosa z wiersza poleceń.
Ktoś ma może pod ręką zestaw komend do wgrywania pliku do ESP8266?
Podpowiem tylko że komenda:

Code: Select all

esptool.py --port /dev/ttyUSB0 write_flash 4096 test.bin
Powoduje wgranie pliku, ale ESP nie miga czyli nie rozgłasza sieci WiFi.
Vivo V21 5G 8G RAM + 4G SWAP - Funtouch OS 12 Global
MOBO - MSI B350 Tomahawk || GPU - XFX Radeon RX 6600 Speedster
CPU - Ryzen5 1400 3,2G || PSU - SPC Vero | L2 500W 80 Plus Bronze
RAM - HyperX 2x8GB 3200MHz CL16 Predator RGB
rokoshewsky

matrix0606 wrote: Wed Jan 01, 2025 12:08 pm Nie wiedzieć czemu, dzisiaj po restarcie systemu (może w ogóle restart był konieczny czego ja nie wiedziałem), esptool z wiersza poleceń działa.
Witam w Nowym Roku !

Świetnie, że udało Ci się ogarnąć podstawową kwestię czyli działanie samego esptool z lini komend. Restart jest czasem wymagany aby ustawiło się dostępne środowisko szczególnie gdy operujesz z poziomu użytkownika a nie z root'a.

Przede wszystkim przygotuj sobie potrzebny plik .bin najprościej generując go za pomocą https://gui-generic-builder.supla.io/ po wygenerowaniu zapisz plik ktory możesz użyć bezpośrednio za pomocą esptool.
Pierwszym krokiem jest wyczyszczenie pamięci ESP8266 za pomocą komendy:

esptool.py --port /dev/ttyUSB0 --chip esp8266 erase_flash

następnie możesz zapisać wsześniej wygenerowany firmware na Twoim ESP8266 zaczynając od adresu 0:

esptool.py --port /dev/ttyUSB0 --chip esp8266 write_flash 0 Twoj_GUI-Generic.bin

po restarcie ESP8266 powinien zacząć przedstawiać się po swoim WiFi.

Generalnie esptool daje sporo możliwości rozpooznania modułów ESP, rozmiaru pamięci, parametrów itd.
Proste i zawsze skuteczne.

Jarek
matrix0606

rokoshewsky wrote: Mon Jan 06, 2025 9:41 am
matrix0606 wrote: Wed Jan 01, 2025 12:08 pm Nie wiedzieć czemu, dzisiaj po restarcie systemu (może w ogóle restart był konieczny czego ja nie wiedziałem), esptool z wiersza poleceń działa.
Witam w Nowym Roku !

Świetnie, że udało Ci się ogarnąć podstawową kwestię czyli działanie samego esptool z lini komend. Restart jest czasem wymagany aby ustawiło się dostępne środowisko szczególnie gdy operujesz z poziomu użytkownika a nie z root'a.

Przede wszystkim przygotuj sobie potrzebny plik .bin najprościej generując go za pomocą https://gui-generic-builder.supla.io/ po wygenerowaniu zapisz plik ktory możesz użyć bezpośrednio za pomocą esptool.
Pierwszym krokiem jest wyczyszczenie pamięci ESP8266 za pomocą komendy:

esptool.py --port /dev/ttyUSB0 --chip esp8266 erase_flash

następnie możesz zapisać wsześniej wygenerowany firmware na Twoim ESP8266 zaczynając od adresu 0:

esptool.py --port /dev/ttyUSB0 --chip esp8266 write_flash 0 Twoj_GUI-Generic.bin

po restarcie ESP8266 powinien zacząć przedstawiać się po swoim WiFi.

Generalnie esptool daje sporo możliwości rozpooznania modułów ESP, rozmiaru pamięci, parametrów itd.
Proste i zawsze skuteczne.

Jarek
Dzięki bardzo. Jeszcze chyba zapomniałeś dodać, że plik do wgrania musi się znajdować w katalogu home
rokoshewsky

matrix0606 wrote: Mon Jan 06, 2025 2:49 pm Dzięki bardzo. Jeszcze chyba zapomniałeś dodać, że plik do wgrania musi się znajdować w katalogu home
Tzn. nie musi a powinien w katalogu dostępnym z poziomu użytkownika z jakiego operujesz. Gdybyś operował jako root to plik mógłby się znajdować w dowolnym katalogu systemu ale wymagałoby to podania pełnej ścieżki bezwzględnej do pliku.

komenda miałaby postać np.:

esptool.py --port /dev/ttyUSB0 --chip esp8266 write_flash 0 /pelna_sciezka_dostepu/Twoj_GUI-Generic.bin

Jarek
matrix0606

rokoshewsky wrote: Mon Jan 06, 2025 3:37 pm
matrix0606 wrote: Mon Jan 06, 2025 2:49 pm Dzięki bardzo. Jeszcze chyba zapomniałeś dodać, że plik do wgrania musi się znajdować w katalogu home
Tzn. nie musi a powinien w katalogu dostępnym z poziomu użytkownika z jakiego operujesz. Gdybyś operował jako root to plik mógłby się znajdować w dowolnym katalogu systemu ale wymagałoby to podania pełnej ścieżki bezwzględnej do pliku.

komenda miałaby postać np.:

esptool.py --port /dev/ttyUSB0 --chip esp8266 write_flash 0 /pelna_sciezka_dostepu/Twoj_GUI-Generic.bin

Jarek
Już ogarnąłem. Akurat odpalam terminal z pulpitu i w katalogu home szuka mi pliku który podaję.

Return to “Ogólna dyskusja”