Witajcie,
pierwsze urządzenie Supli próba integracji z HA i problem fundamentalny.
Nie jestem w stanie zarejestrować urządzenia w HA, ale problem leży w samej komunikacji z supla.org.
Popatrzcie na załączoną konfigurację w MQTT Explorer i MQTTX.... co jest nie tak? MQTT Expl. wywala enigmatyczny błąd: "Disconeted from server". Mqttx pisze już trochę więcej "Error: getaddrinfo ENOTFOUND mqtt102.supla.org"
Mam wrażenie, że to jakaś "pierdoła" ale walczę z tym kilka godzin.
Z góry dziękuję za pomoc ... i wyrozumiałość.
MQTT Explorer i Supla Cloud - problem
-
MarcinW
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
MarcinW
Dziękuję... Działa bez problemu.
Dla innych zmagających się z podłączaniem Supli do HA z wykorzystaniem brokera MQTT Supli dodam:
1. Włączyć dostęp do ustawień zaawansowych w profilu użytkownika (odblokuje to w konfiguracji MQTT przycisk "zaawansowane"
2. Ustawić parametry MQTT:
a) Use a client certificate: FALSE
b) Broker certificate validation: Auto
c) Ignore broker certifacte validation: True
d) MQTT Protocol: 3.1.1
e) MQTT Protocol: TCP
Dla innych zmagających się z podłączaniem Supli do HA z wykorzystaniem brokera MQTT Supli dodam:
1. Włączyć dostęp do ustawień zaawansowych w profilu użytkownika (odblokuje to w konfiguracji MQTT przycisk "zaawansowane"
2. Ustawić parametry MQTT:
a) Use a client certificate: FALSE
b) Broker certificate validation: Auto
c) Ignore broker certifacte validation: True
d) MQTT Protocol: 3.1.1
e) MQTT Protocol: TCP
-
brodaa
Witam,
proszę o podpowiedź co robię nie tak, ponieważ przy konfiguracji MQTT Explorer jak na poniższym screenie, nie otrzymuję żadnych informacji z brokera Supli. Explorer MQTT łączy się bez problemu, ale nie mam żadnych danych.
proszę o podpowiedź co robię nie tak, ponieważ przy konfiguracji MQTT Explorer jak na poniższym screenie, nie otrzymuję żadnych informacji z brokera Supli. Explorer MQTT łączy się bez problemu, ale nie mam żadnych danych.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
brodaa
Heh.... mądrego to zawsze warto posłuchać. Oczywiście działa po dodaniu subskrypcji. Dziękuję.