Konfigurator niekompatybilny
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Czasami pojawia mi się komunikat o niekompatybilności konfiguratora w apce z urządzeniem i niemożności dodania (lub jakoś podobnie). Trzeba dodawać ręcznie. Mam problem ze sprowokowaniem takiego zachowania więc nie wiem jaka przyczyna. Jaki jest powód takich komunikatów, czego szukać, czy ma to związek z wersją apki, językiem, etc.?
YoMan
Ja tak miałem przy starych softach (chyba <7.x) i raz kiedyś przy urządzeniu, które znajomy zakupił na portalu aukcyjnym (przedstawiało się jako SD 22.x). Dało się dodać ręcznie. Jeśli to Ci się trafiło z nowszym softem z GG, to rzeczywiście może być trudno odtworzyć taką sytuację.YoMan wrote: Tue Jan 07, 2025 1:04 pm GG
Generalnie 99% idzie bez problemu ale czasami coś takiego wyskoczy
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036-
veeroos
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 9 times
Ja tak miałem na najnowszej bibliotece SD, w końcu poszło to , ale przez jakiś czas nie mogłem dodać urządzenia. Możliwe, że jakaś aktualizacja Clouda szła.
Zamel Mew-01, Zamel PEW-01, Zamel SBW-01, Zamel THW-01, Zamel SRW-01, Zamel mSLW-02, Auraton BOX + Indor Sensor, Airly Gate By Veeroos, Zigbee to Supla Gateway + sensors, Zamel SGW-01 and more
https://github.com/v33r005
https://github.com/v33r005
-
klew
- Has thanked: 135 times
- Been thanked: 137 times
To nie ma związku z serwerem/cloudem.
Apka łączy się z urządzeniem i pobiera stronę i ją parsuje.
Ogólnie wymaga, aby było kilka podstawowych pól: wifi, hasło, mail, adres serwera, oraz wersja softu. Jeśli czegoś nie ma, to zwraca ten błąd.
Na razie nie mam innego pomysłu skąd ten błąd może się brać, poza tym, że po prostu coś się do apki nie załadowało. Ale wtedy powtórzenie powinno pomóc.
Apka łączy się z urządzeniem i pobiera stronę i ją parsuje.
Ogólnie wymaga, aby było kilka podstawowych pól: wifi, hasło, mail, adres serwera, oraz wersja softu. Jeśli czegoś nie ma, to zwraca ten błąd.
Na razie nie mam innego pomysłu skąd ten błąd może się brać, poza tym, że po prostu coś się do apki nie załadowało. Ale wtedy powtórzenie powinno pomóc.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
YoMan
OK. Wygląda na problem na linii SD vs. apka iOS.
GG w wersji 7.8 w apce Andkowej 25.01-BETA (w poprzedniej również) się dodaje, w apce iOS 25.01 - konfigurator niekompatybilny. Trochę już późno ale wydaje mi się, że GG w wersji 24.x też już się dodaje ale jutro może jeszcze raz sprawdzę.
Niby uważam na forum ale nie zauważyłem info o takiej zmianie ... chyba warto by było.
Druga rzecz, nie jestem w stanie dodać urządzenia automatycznie na iOS. Pyta się o połączenie, zatwierdzam -> błąd (coś typu -1101 lub podobnie - brak połączenia). Próbowałem kilka razy. Zawsze mi pozostaje ręcznie. Uprawnienia niby dodane.
I na koniec drobnostka - jako totalny nie-iPhonowiec to instrukcja w apce o ścieżce do uprawnień apki: "iOS -> ustawienia -> ....." ... no ni huhu nie widzę, żeby "lajkonik" to odnalazł według tej wskazówki. Ja musiałem trochę poszukać gdzie te ustawienia .... a jest to mój "ulubiony" system do szukania ustawień
GG w wersji 7.8 w apce Andkowej 25.01-BETA (w poprzedniej również) się dodaje, w apce iOS 25.01 - konfigurator niekompatybilny. Trochę już późno ale wydaje mi się, że GG w wersji 24.x też już się dodaje ale jutro może jeszcze raz sprawdzę.
Niby uważam na forum ale nie zauważyłem info o takiej zmianie ... chyba warto by było.
Druga rzecz, nie jestem w stanie dodać urządzenia automatycznie na iOS. Pyta się o połączenie, zatwierdzam -> błąd (coś typu -1101 lub podobnie - brak połączenia). Próbowałem kilka razy. Zawsze mi pozostaje ręcznie. Uprawnienia niby dodane.
I na koniec drobnostka - jako totalny nie-iPhonowiec to instrukcja w apce o ścieżce do uprawnień apki: "iOS -> ustawienia -> ....." ... no ni huhu nie widzę, żeby "lajkonik" to odnalazł według tej wskazówki. Ja musiałem trochę poszukać gdzie te ustawienia .... a jest to mój "ulubiony" system do szukania ustawień
YoMan
-
klew
- Has thanked: 135 times
- Been thanked: 137 times
Bo nie było żadnych zmian w tym zakresie. Jeśli się taki komunikat pojawia, to jest to raczej efekt jakiegoś błędu, o którym nie wiemyYoMan wrote: Thu Jan 09, 2025 12:24 am Niby uważam na forum ale nie zauważyłem info o takiej zmianie ... chyba warto by było.
Mogę zerknąć czy strona wygląda ok na takim urządzeniu. Jeśli je gdzieś masz, to otwórz (najlepiej na kompie) stronę http://192.168.4.1 kliknij prawym i daj "zapisz jako". Tam powinien pobrać się plik html i go wyślij do mnie.
Na iOS to nigdy dobrze nie działało. U jednych to chodzi, u innych nie. Jest tam nawet jakaś alternatywna metoda dodawnia urządzeń proponowana w samym kreatorze. Ogólnie nie używam i nie znam za bardzo tego jak to działa w iOS.YoMan wrote: Thu Jan 09, 2025 12:24 am Druga rzecz, nie jestem w stanie dodać urządzenia automatycznie na iOS. Pyta się o połączenie, zatwierdzam -> błąd (coś typu -1101 lub podobnie - brak połączenia). Próbowałem kilka razy. Zawsze mi pozostaje ręcznie. Uprawnienia niby dodane.
Nie rozumiem o czym piszeszYoMan wrote: Thu Jan 09, 2025 12:24 am I na koniec drobnostka - jako totalny nie-iPhonowiec to instrukcja w apce o ścieżce do uprawnień apki: "iOS -> ustawienia -> ....." ... no ni huhu nie widzę, żeby "lajkonik" to odnalazł według tej wskazówki. Ja musiałem trochę poszukać gdzie te ustawienia .... a jest to mój "ulubiony" system do szukania ustawień![]()
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
YoMan
poszłoklew wrote: Thu Jan 09, 2025 9:35 am Bo nie było żadnych zmian w tym zakresie. Jeśli się taki komunikat pojawia, to jest to raczej efekt jakiegoś błędu, o którym nie wiemy
Mogę zerknąć czy strona wygląda ok na takim urządzeniu. Jeśli je gdzieś masz, to otwórz (najlepiej na kompie) stronę http://192.168.4.1 kliknij prawym i daj "zapisz jako". Tam powinien pobrać się plik html i go wyślij do mnie.
jest ręczna. Jakoś idzie ale tak druciarsko jak w sonoffachklew wrote: Thu Jan 09, 2025 9:35 am Na iOS to nigdy dobrze nie działało. U jednych to chodzi, u innych nie. Jest tam nawet jakaś alternatywna metoda dodawnia urządzeń proponowana w samym kreatorze. Ogólnie nie używam i nie znam za bardzo tego jak to działa w iOS.
Kiedy nie jest w stanie się połączyć to wyskakuje cały zielony ekran z instrukcją jak włączyć uprawnienia łączenia z wifi w iOS dla SUPLI. Nie mam jak teraz wrzucić screena. Pewnie to jest z jakichś zamierzchłych iOS'ów i może czas to uaktualnić?
YoMan