Dyskusja ogólna [bramka Zigbee]

Moderator: vajera

[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

Lector wrote: Thu Jan 09, 2025 9:21 am Hey może ktoś udostępnić pliki pod Visual Studi Code i PlatformIo - bo czyta ze ktoś kompiluje w tym programie.
Ja próbowałem, o ile kod odpowiedzialny za Zigbee działa, tak dla ESP32-C6 nie da się tam skomplikować niczego z Wifi i SuplaDevice
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

Odnośnie wsparcia bramek w SuplaDevice, to temat jest raczej dość zawiły i ma trochę niuansów.
Postaram się dodać przykład na bazie termometrów DS18B20 jak taka bramka może działać, ale muszę na to czas znaleźć.

Szczegółowe opisanie jak to działa, by pewnie zajęło więcej czasu niż zrobienie tego przykładu :).
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

klew wrote: Thu Jan 09, 2025 9:47 am Odnośnie wsparcia bramek w SuplaDevice, to temat jest raczej dość zawiły i ma trochę niuansów.
Postaram się dodać przykład na bazie termometrów DS18B20 jak taka bramka może działać, ale muszę na to czas znaleźć.

Szczegółowe opisanie jak to działa, by pewnie zajęło więcej czasu niż zrobienie tego przykładu :).
Ja bym zaczął prosto, jako nowe kanały na urządzeniu bramki. A potem kombinował dalej.
Agregacja czujników "pod bramką" z tego co rozumiem wnosi grupowanie w cloud i możliwości sterowania jak w przypadku Auratona? ale czy kanały z tego samego urządzenia nie pozwalają na to samo?
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

[email protected] wrote: Thu Jan 09, 2025 10:18 am
klew wrote: Thu Jan 09, 2025 9:47 am Odnośnie wsparcia bramek w SuplaDevice, to temat jest raczej dość zawiły i ma trochę niuansów.

Ja bym zaczął prosto, jako nowe kanały na urządzeniu bramki. A potem kombinował dalej.
Agregacja czujników "pod bramką" z tego co rozumiem wnosi grupowanie w cloud i możliwości sterowania jak w przypadku Auratona? ale czy kanały z tego samego urządzenia nie pozwalają na to samo?
To daje tylko podział na "subdevice". Kanały z tego samego urządzenia byłyby wtedy w jednym miejscu. Można dać nazwę urządzenia, jakiś numer seryjny itp.
Ogólnie bez tego robi się śmietnik i nic nie widać co jest czym i skąd pochodzi :).
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

klew wrote: Thu Jan 09, 2025 10:20 am
[email protected] wrote: Thu Jan 09, 2025 10:18 am

To daje tylko podział na "subdevice". Kanały z tego samego urządzenia byłyby wtedy w jednym miejscu. Można dać nazwę urządzenia, jakiś numer seryjny itp.
Ogólnie bez tego robi się śmietnik i nic nie widać co jest czym i skąd pochodzi :).
@[email protected] - jako nowe kanały w Supli to już działa, wczoraj skompilowałem przykład Łukasza z obsługą Supli i na wirtualnych (binarnych) chodzi, ale przy wielu urządzeniach może być, jak @klew pisze. W każdym razie udało się odpalić Suplę z obsługą Zigbee (dzięki Łukasz, że nie usunąłeś odpowiednich linii, tylko je zakomentowałeś) :D

@klew - dokładnie, tak by było idealnie, wszystko w jednym miejscu i takie "subdevice" jest dobre do zarządzania. Może rzeczywiście wrzuć w wolnej chwili ten przykład z termometrem. Na tyle, na ile zdołałem poznać Łukasza, to jestem pewien, że będzie wiedział co z tym zrobić :)
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
klimasstudio

Robert Błaszczak wrote: Thu Jan 09, 2025 8:35 am Polecamy przeczytać ten temat od pierwszej strony. Będzie wszystko wiadomo :P :lol:
Ja na szybko linków szukałem bo zadyma w pracy :D :D :D a tam w treści jak byk napisane :mrgreen:

Oj trzeba zwolnić.
Więc chodź OSUPLUJE Ci dom :mrgreen:

Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

Ostatnią dobę spędziłem nad głowicą termostatyczną Tuya. Okazuje się, że w części swoich urządzeń Tuya stosuje taką sztuczkę - urządzenie wystawia specjalny klaster Zigbee OxEF00, który jest niejako "bramką" do wewnętrznego protokołu urządzenia. Udało mi się nawet coś wysłać i uzyskać odpowiedź, ale generalnie jest z tym mega dużo problemów, więc na razie to zostawię.

Plan jest taki, że zostaję przy urządzeniach o znanych klastrach - czujniki temperatury, otwarcia okna, gniazdka, światło itp.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
lukasz06
Has thanked: 46 times
Been thanked: 21 times

Sprawdzałeś kilka modeli głowic, czy 1?
A czujniki zalania lub gazu będą obsługiwane?
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

vajera wrote: Thu Jan 09, 2025 2:52 pm Ostatnią dobę spędziłem nad głowicą termostatyczną Tuya. Okazuje się, że w części swoich urządzeń Tuya stosuje taką sztuczkę - urządzenie wystawia specjalny klaster Zigbee OxEF00, który jest niejako "bramką" do wewnętrznego protokołu urządzenia. Udało mi się nawet coś wysłać i uzyskać odpowiedź, ale generalnie jest z tym mega dużo problemów, więc na razie to zostawię.

Plan jest taki, że zostaję przy urządzeniach o znanych klastrach - czujniki temperatury, otwarcia okna, gniazdka, światło itp.
Łukasz, chylę czoła przed Twoim zaangażowaniem i zdobytą wiedzą w temacie Zigbee w tak krótkim czasie. Gratulacje.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

vajera wrote: Thu Jan 09, 2025 2:52 pm Ostatnią dobę spędziłem nad głowicą termostatyczną Tuya. Okazuje się, że w części swoich urządzeń Tuya stosuje taką sztuczkę - urządzenie wystawia specjalny klaster Zigbee OxEF00, który jest niejako "bramką" do wewnętrznego protokołu urządzenia. Udało mi się nawet coś wysłać i uzyskać odpowiedź, ale generalnie jest z tym mega dużo problemów, więc na razie to zostawię.

W nocy sprawdzę jedną moją (zeskanuję) i prześlę logi. Zobaczymy, czy jest to samo. Ta moja ma dosyć zaawansowany konfig, więc może być tak, jak piszesz. Zrobię też skan czujnika ruchu (mam też jeden z dodatkowym pomiarem natężenia oświetlenia) i czujnik zalania.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036

Return to “Bramka ZigBee”