ROW-01 i dwie różne fazy włącznika

Sterownik jednokanałowy
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Sebek74 wrote: Thu Jan 09, 2025 2:11 pm Ale możemy sobie teraz wyobrazić sytuację, że te zabezpieczenia nadprądowe są obok siebie na listwie grzebieniowej trójfazowej. I co teraz?
Możemy ... ale po co tak sobie komplikować?
Tak jak napisałem, każdy w domu robi jak chce. Mirek wyjaśnił co i jak. Możesz podłączyć dwie fazy, możesz również mieć cały dom na jednej fazie bez nadprądowego albo instalację bez uziemienia tak jak kiedyś. Tak samo konserwę turystyczną możesz jeść w domu. "Oni" tego nie sprawdzają. :lol:
A już na serio: Co do oznaczeń nie powinny żadne 2 wejścia być oznaczone tak samo stąd znaczki primo, secundo natomiast płytka ma konstrukcję, która nie powinna przyjmować różnych faz.
Jeżeli masz konkretny problem do rozwiązania to opisz i coś uradzimy. Jeżeli natomiast to są dywagacje akademickie to dajmy już luz.
YoMan
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Sebek74 wrote: Thu Jan 09, 2025 1:58 pm
klew wrote: Thu Jan 09, 2025 1:34 pm ROW-04m może być zasilany wyłącznie z 230 V AC. Wejścia INx przyjmują wyłącznie ten sam potencjał 230 V, który jest podany na L.
Z całym szacunkiem śmiem twierdzić, że tak nie jest. Jeśli napiszemy nie należy - z tym się zgodzę.
Prywatnie możesz się zgadzać lub nie, ale niczego to nie zmienia.
Zarówno w ROW-01 jak i ROW-04m można tylko z sieci 230 V (a dokładniej, to zgodnie z opisem na obudowie i w kartach technicznych), a na wejścia IN można podawać wyłącznie fazę podłączoną do wejścia L.

Mirek pisał w pierwszym komentarzu dlaczego tak jest.
To że tak podłączyłeś i działa, nie znaczy że tak można. Jeśli urządzenie nie jest do tego przystosowane, to po prostu tak nie można robić.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Sebek74

YoMan wrote: Thu Jan 09, 2025 2:42 pm
Sebek74 wrote: Thu Jan 09, 2025 2:11 pm Ale możemy sobie teraz wyobrazić sytuację, że te zabezpieczenia nadprądowe są obok siebie na listwie grzebieniowej trójfazowej. I co teraz?
Możemy ... ale po co tak sobie komplikować?
Bo zakładam, że wielu ludzi tak ma. Najpierw elektryk im stawił klasyczne przekaźniki a teraz wymieniają na suplę lub inne systemy. Znaczy już jest pokomplikowane na wejściu. Ilu ludzi budując dom od razu wie co będzie sterowane i jak? Albo niektórzy mogą mieć wybudowaną rozdzielnię zanim supla powstała.
YoMan wrote: Thu Jan 09, 2025 2:42 pm Tak jak napisałem, każdy w domu robi jak chce. Mirek wyjaśnił co i jak. Możesz podłączyć dwie fazy, możesz również mieć cały dom na jednej fazie bez nadprądowego albo instalację bez uziemienia tak jak kiedyś. Tak samo konserwę turystyczną możesz jeść w domu. "Oni" tego nie sprawdzają. :lol:
No właśnie nie. Mój poprzedni post chyba to wyłuszczył dobitnie.

YoMan wrote: Thu Jan 09, 2025 2:42 pm A już na serio: Co do oznaczeń nie powinny żadne 2 wejścia być oznaczone tak samo stąd znaczki primo, secundo natomiast płytka ma konstrukcję, która nie powinna przyjmować różnych faz.
Jeżeli masz konkretny problem do rozwiązania to opisz i coś uradzimy. Jeżeli natomiast to są dywagacje akademickie to dajmy już luz.
Tak mam taki konkretny problem jak tu omawiam. Mam podłączone np moduły rolet na parterze na jednej fazie a na piętrze na drugiej - tyle że zabezpieczenie SRW mam na trzeciej. I działa to od kilku lat. I teraz pytanie czy to przerabiać i wnioskuję, że niestety tak. Bo dziś działa, a za rok może to walnąć. To co napisał Klew w poście powyżej trafia w punkt. Tyle, że nadal na forum mamy latające schematy poza specyfikację i mnie to boli.
Sebek-74
11xSRW-02m, SRW-01, 4xROW-04m, ROW-02m, 6xROW-02, 2xROW-01, Sonoff Mini
GG SmartBob ESP32 + LAN8720: sterowanie nawodnieniem: pompa + 7 obwodów + 2xDS18B20
GG Kincony KC868-A6: integracje Satel Integra, NVR, rekuperator + 3xDS18B20
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Teoretycznie da się też światłowód podłączyć.
Nie wiem czy powinienem pisać "nie można", czy "nie należy" podłączać światłowodu;)
Na pewno jest to bezpieczniejsze niż podłączanie nieodpowiedniego zasilania.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
djalex
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

YoMan wrote: Thu Jan 09, 2025 1:48 pm
Ja czytam i też nie rozumiem. Moduł jest na 230v. Na cewkę przekaźnika jest podpięta (powinna być) faza. Wyjście z cewki idzie na odbiornik i do N.
Na jaki odbiornik? Co to za głupoty piszesz :?:
YoMan wrote: Thu Jan 09, 2025 1:48 pm Nie dziwię się, że nabrali wody w usta. Niby nie ma głupich pytań .... ale skoro pytasz o podłączenie12v do fazy .... to chyba każdemu szkoda kB
A gdzie ja pytam o podłączenie 12V do fazy?
Cyt z Mirka "A gdzie jest podane, że możesz zasilać z napięcia wysokiego (230V AC), a sterować napięciem niskim (12V DC)?
Przecież to jest jasne jak słońce że się tak nie da więc się zdziwiłem i wydawało mi się że Mirek źle zrozumiał autora. Kluczowe tu jest słowo sterowanie: Czy chodzi o sterowanie cewką czy "sterowanie" obwodem podłączonym pod styki przekaźnika.

Skoro tak jest że pod styki ROW można podać tylko AC to znaczy że ten produkt to szajs. Fakt, nie jest takie proste przełączanie prądu DC ale do tej pory nie spotkałem się z przekaźnikami aby tego wogóle nie potrafiły, najczęściej są to wartości max 30V 3A. Po drugie skoro już ROW-04m ma dwie pary przekaźników z jednym wspólnym stykiem na parę, są bezpotencjałowe i nie "mogą" przełączać DC a i tak sugeruje się podawać ten sam potencjał na obie pary to po kiego nie są po prostu wewnętrznie tak podłączone? Przynajmniej byłyby 2 kabelki mniej w rozdzielnicy i nie było by żadnych wątpliwości.
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Sebek74 wrote: Thu Jan 09, 2025 2:53 pm .
Masz rację. Pokonałeś mnie doświadczeniem.
YoMan

djalex wrote: Thu Jan 09, 2025 3:57 pm
[...] Skoro tak jest że pod styki ROW można podać tylko AC to znaczy że ten produkt to szajs. Fakt, nie jest takie proste przełączanie prądu DC ale do tej pory nie spotkałem się z przekaźnikami aby tego wogóle nie potrafiły, najczęściej są to wartości max 30V 3A. [...]
Ja staram się być bardziej ostrożny w wypowiedziach. Wg mnie to są bardzo dobre produkty i nie mam z nimi żadnego problemu. Ja staram się tylko ustalić stan faktyczny, najlepiej u samego źrodła. Dla mnie w tym wątku są istotne kwestie:
* czego faktycznie nie wolno, co jest niezalecane, a co nie działa, a czego producent nie przewidział (albo nie umieścił w opisie) ale jednak jest możliwe
* czemu na forum pojawiają się schematy które nie są negowane mimo że w tym wątku jest informacja aby tego nie robić. Mamy schemat przełączający DC przez ROW-04m i jedną interpretację że L' i L" to mogą być inne fazy (tego się nie da ustalić wg mnie dopóki producent się nie wypowie, dla mnie jest oczywiste że nie mógł tam napisać L1 i L2 bo to by oznaczało że należy podłączyć różne fazy)
* co mam zrobić ze swoją instalacją (ROW przełącza 12V a SRW mam na innej fazie niż silniki rolet)

Mam nadzieję, że ten wątek doprowadzimy do końca. Prośba o poszanowanie innych forumowiczów, bez wycieczek osobistych. To nie jest elektroda (mam nadzieję).

Pozdrawiam
Sebek-74
GG SmartBob ESP32 + LAN8720: sterowanie nawodnieniem: pompa + 7 obwodów + 2xDS18B20
Mirosław F.
Has thanked: 1 time
Been thanked: 22 times

Sebek74 wrote: Fri Jan 10, 2025 9:52 am
djalex wrote: Thu Jan 09, 2025 3:57 pm
[...] Skoro tak jest że pod styki ROW można podać tylko AC to znaczy że ten produkt to szajs. Fakt, nie jest takie proste przełączanie prądu DC ale do tej pory nie spotkałem się z przekaźnikami aby tego wogóle nie potrafiły, najczęściej są to wartości max 30V 3A. [...]
Ja staram się być bardziej ostrożny w wypowiedziach. Wg mnie to są bardzo dobre produkty i nie mam z nimi żadnego problemu. Ja staram się tylko ustalić stan faktyczny, najlepiej u samego źrodła. Dla mnie w tym wątku są istotne kwestie:
* czego faktycznie nie wolno, co jest niezalecane, a co nie działa, a czego producent nie przewidział (albo nie umieścił w opisie) ale jednak jest możliwe
* czemu na forum pojawiają się schematy które nie są negowane mimo że w tym wątku jest informacja aby tego nie robić. Mamy schemat przełączający DC przez ROW-04m i jedną interpretację że L' i L" to mogą być inne fazy (tego się nie da ustalić wg mnie dopóki producent się nie wypowie, dla mnie jest oczywiste że nie mógł tam napisać L1 i L2 bo to by oznaczało że należy podłączyć różne fazy)
* co mam zrobić ze swoją instalacją (ROW przełącza 12V a SRW mam na innej fazie niż silniki rolet)

Mam nadzieję, że ten wątek doprowadzimy do końca. Prośba o poszanowanie innych forumowiczów, bez wycieczek osobistych. To nie jest elektroda (mam nadzieję).

Pozdrawiam
Ja w imieniu producenta napisałem co można, a czego nie można podłączać by zachować bezpieczeństwo. Dokumentacja użytych komponentów jednoznacznie określa, sposób i możliwość podłączenia urządzeń. Jakiekolwiek inne podłączenie (np. 12V, 24V DC) nie spowoduje nagłego uszkodzenia urządzenia, może jednak znacznie skrócić jego żywotność. Nie mogę również oficjalnie napisać, że możesz podłączyć coś co nie jest zgodne ze schematem producenta. Schematy pojawiające się na forum są tworem jego użytkowników. My nie zabraniamy wykorzystania naszych urządzeń w sposób inny niż jest przewidywany w dokumentacji. Nie mniej jednak skutkować to może utratą lub nieuwzględnieniem reklamacji lub niebezpieczeństwem porażenia itp....
Last edited by Mirosław F. on Fri Jan 10, 2025 10:20 am, edited 1 time in total.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
Sebek74

Mirosław F. wrote: Fri Jan 10, 2025 10:16 am Ja w imieniu producenta napisałem co można, a czego nie można podłączać by zachować bezpieczeństwo. Dokumentacja użytych komponentów jednoznacznie określa, sposób i możliwość podłączenia urządzeń. Jakiekolwiek inne podłączenie (np. 12V, 24V DC) nie spowoduje nagłego uszkodzenia urządzenia, może jednak znacznie skrócić jego żywotność. Nie mogę również oficjalnie napisać, że możesz podłączyć coś co nie jest zgodne ze schematem producenta.
OK, to ja rozumiem, że pytanie które wysłałem przez formularz Zamel trafi do Ciebie ;) Określmy tylko zatem co to jest L' i L" i zamykamy temat.
Sebek-74
Mirosław F.
Has thanked: 1 time
Been thanked: 22 times

Sebek74 wrote: Fri Jan 10, 2025 10:20 am
Mirosław F. wrote: Fri Jan 10, 2025 10:16 am Ja w imieniu producenta napisałem co można, a czego nie można podłączać by zachować bezpieczeństwo. Dokumentacja użytych komponentów jednoznacznie określa, sposób i możliwość podłączenia urządzeń. Jakiekolwiek inne podłączenie (np. 12V, 24V DC) nie spowoduje nagłego uszkodzenia urządzenia, może jednak znacznie skrócić jego żywotność. Nie mogę również oficjalnie napisać, że możesz podłączyć coś co nie jest zgodne ze schematem producenta.
OK, to ja rozumiem, że pytanie które wysłałem przez formularz Zamel trafi do Ciebie ;) Określmy tylko zatem co to jest L' i L" i zamykamy temat.
Odpowiadając jednoznacznie na Twoje pytanie stwierdzam, że L' oraz L" służy do odseparowania obwodu wykonawczego od obwodu zasilającego.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55

Return to “ZAMEL ROW-01”