Czy sonoff basic może być jako termostat?
-
Jak w temacie. Czy po skonfigurowaniu jako termostat może on tak działać aby włączać/wyłączać urzędzenie np. grzałkę? Oparty na DS18B20 w dobrze zaizolowanej obudowie.
-
Może choć nie powinien bo to urządzenie na 230V i kategorycznie odradzam!!! Następna sprawa to kwestia samego przekaźnika - niby 10A ale ja bym w tej materii był ostrożny bo jakby nie było to "chińczyk".
-
Teoretycznie jako termostat może pracować każde urządzenie, które ma jakieś "wyjście" (np. przekaźnik), oraz pomiar temperatury.maciacho40 wrote: Fri Jan 10, 2025 12:31 pm Jak w temacie. Czy po skonfigurowaniu jako termostat może on tak działać aby włączać/wyłączać urzędzenie np. grzałkę? Oparty na DS18B20 w dobrze zaizolowanej obudowie.
Od strony softu nie ma żadnych ograniczeń jeśli chodzi o użyty sprzęt.
Natomiast pamiętaj, że Sonoff Basic nie posiada termometru. Każda ingerencja w urządzenie (montaż termometru, element wystający poza obudowę itp.) powoduje, że używasz urządzenia niezgodnie z przeznaczeniem i jednocześnie producent nie bierze za to żadnej odpowiedzialności i w zasadzie przestają obowiązywać deklaracje składane przez producenta (np. CE).
Montując gdziekolwiek tego typu urządzenie, bierzesz na siebie pełną odpowiedzialność. Sprzedając tego typu urządzenie jesteś podmiotem wprowadzającym je na rynek i obowiązują Cię wszelkie przepisy i normy, które normalnie spoczywają na producencie. Dodatkowo narażasz się na ewentualne roszczenia ze strony producenta tego urządzenia.
-
Wszystko to rozumiem 230V itd. i przepisy. Chodzi o sterowanie grzałką na zew. w hermetycznej obudowie będzie a czujnik 4m dalej. Coś nie działa mi żaden czujnik przy tej wersji basica.
-
Daruj sobie. To nie jest dobry pomysł. I nie chodzi o sam Sonoff, który chcesz zamknąć w obudowie, a o czujnik, który zamierzasz powiesić 4m dalej. Do tego piszesz, że na zewnątrz... Nie rób tego dla dobra swojego i tych którzy znajdą się w pobliżu. Kup coś przeznaczonego do pracy w takich warunkach.maciacho40 wrote: Fri Jan 10, 2025 1:15 pm Wszystko to rozumiem 230V itd. i przepisy. Chodzi o sterowanie grzałką na zew. w hermetycznej obudowie będzie a czujnik 4m dalej. Coś nie działa mi żaden czujnik przy tej wersji basica.
Nec Hercules contra plures!
-
A ja zaproponuje cokolwiek zasilane na 5 czy 12v będziesz spał bezpiecznie.
https://pietras-81.aqi.eco/