ROW-01 i dwie różne fazy włącznika

Sterownik jednokanałowy
Sebek74

Mirosław F. wrote: Fri Jan 10, 2025 10:23 am Odpowiadając jednoznacznie na Twoje pytanie stwierdzam, że L' oraz L" służy do odseparowania obwodu wykonawczego od obwodu zasilającego.
Nie bij, ale będę upierdliwy.. to czemu nie ma L' na schemacie SRW-02m i ROW-02m. Przecież tu też jest separacja :)
Sebek-74
11xSRW-02m, SRW-01, 4xROW-04m, 4xROW-02, ROW-01
SmartBob ESP32 + LAN8720: sterowanie nawodnieniem: pompa + 7 obwodów + 2xDS18B20
Kincony KC868-A6: integracje Satel Integra, NVR, rekuperator + 3xDS18B20
klew

Sebek74 wrote: Fri Jan 10, 2025 10:28 am Nie bij, ale będę upierdliwy.. to czemu nie ma L' na schemacie SRW-02m i ROW-02m. Przecież tu też jest separacja :)
Inny grafik to robił :P
Mirosław F.

Sebek74 wrote: Fri Jan 10, 2025 10:28 am
Mirosław F. wrote: Fri Jan 10, 2025 10:23 am Odpowiadając jednoznacznie na Twoje pytanie stwierdzam, że L' oraz L" służy do odseparowania obwodu wykonawczego od obwodu zasilającego.
Nie bij, ale będę upierdliwy.. to czemu nie ma L' na schemacie SRW-02m i ROW-02m. Przecież tu też jest separacja :)
W SRW-02m nie ma takiego oznaczenia jak na ROW-04m, mogło by być ale niekoniecznie musi. Jest to urządzenie do sterowania silnikami rolet. Nie spotkałem się w moim życiu z sytuacją by ktoś chciał sterować roletami z jednego sterownika dwoma różnymi fazami :shock:

W ROW-02m jest takie oznaczenie ponieważ to urządzenie posiada inna konstrukcję oraz komponenty. Przekaźniki zastosowane są przekaźnikami przęłącznymi NO/NC, a zastosowane oznaczenie informuje o rodzaju styku.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
Robert Błaszczak

@Sebek-74, patrząc w instrukcję modułu https://supla.zamel.com/wp-content/uplo ... UN_www.pdf w punkcie 4 mamy wyraźnie:
Napięcie znamionowe: 230 V AC
Parametry styków przekaźnika (styk zwierny beznapięciowy): 4 x NO 5 A / 250 V AC beznapięciowy

Więc w instrukcji (DTR) nie ma nic o możliwości przełączania przez przekaźniki ROW-04m prądu stałego.
Odnośnie przełączania dwóch różnych faz, również nic nie ma w instrukcji - aczkolwiek uważam, że powinno to być wyraźnie napisane, nawet na czerwono, bo sam wprowadziłem w błąd pisząc na forum o możliwości takiego podłączenia.
Ale w punkcie 1 jest bardzo istotny zapis: zalecane uprawnienia SEP 1kV. Osoba z takimi uprawnieniami powinna zwrócić uwagę na punkt 4 instrukcji i jeśli ma wątpliwości, dopytać producenta.

Ps. Forum nie jest wyrocznią w zakresie podawanych tu informacji. Nikt też nie śledzi i nie czyta wszystkiego i nie weryfikuje prawidłowości pisanych tu tekstów.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Sebek74

Robert, dziękuję za powrót do wątku. Powinieneś wydaje mi się skorygować swoje wpisy zatem. Może forum to nie wykładnia, ale jednak ludzie czytają i wyciągają wnioski. Wg mnie instrukcje też są do poprawy. Ale to problem Zamela już.

Mam też odpowiedź z Zamela:

Nie można mieszać różnych faz,
L i N to tylko zasilanie sterownika
L' zwiera styk do CH1 i CH2
L" zwiera styk do CH3 i CH4
Są to poprostu przekaźniki NO na 230V AC i 5A
Producent przekaźników nie deklaruje działania z napięciem stałym DC w tych przekaźnikach.
Sebek-74
11xSRW-02m, SRW-01, 4xROW-04m, 4xROW-02, ROW-01
SmartBob ESP32 + LAN8720: sterowanie nawodnieniem: pompa + 7 obwodów + 2xDS18B20
Kincony KC868-A6: integracje Satel Integra, NVR, rekuperator + 3xDS18B20
djalex

Robert Błaszczak wrote: Fri Jan 10, 2025 10:51 am Odnośnie przełączania dwóch różnych faz, również nic nie ma w instrukcji - aczkolwiek uważam, że powinno to być wyraźnie napisane, nawet na czerwono, bo sam wprowadziłem w błąd pisząc na forum o możliwości takiego podłączenia.
Wprowadziłeś niechcący w błąd bo... jesteś facet logicznie myślący. Skoro są dwa, trzy, cztery itd itd niezależne przekaźniki bezpotencjałowe na urządzeniu (jakimkolwiek) to od razu nasuwa się myśl że na każdym z nich można podać inny potencjał, inną fazę i to jest logiczne. Skoro tak nie jest w przypadku ROW i dodatkowo nie jest opisane przez producenta to niedobrze.
Dlatego być może trochę na wyrost i zbyt emocjonalnie nazwałem ten produkt "szajsem" ale jakby nie było są jednak ku temu przesłanki.
Jak już ktoś zauważył (@klew ;) ) co urządzenie to inne oznaczenie bo projektował inny grafik :lol:
Weźmy takie porównanie do produktów rodzimej konkurencji firmy F&F - jakość materiałów z których wykonane są produkty, opakowania, instrukcje obsługi, opisy na produktach - ich jakość i czytelność - jest zdecydowanie na wyższym poziomie i sprawia wrażenie bardziej dopracowanego produktu niż w przypadku Zamela (każdy kto miał styczność z jednymi i drugimi to potwierdzi choć to odczucia z natury subiektywnej)

Wracając jeszcze do kwestii technicznej samych przekaźników: domniemywam że przekaźniki używane przez Zamel w swoich produktach to nie są niskobudżetowe urządzenia więc zakładam że jakiś standard sobą reprezentują i są zbudowane z takich a nie innych materiałów. DTR nie wspomina nic o możliwości przelączania prądu stałego bo pewnie nikt z racji kosztów nie zrobił żadnych testów z tym związanych dlatego lepiej o tym nie wspominać.
Nie znam się aż tak ale w przypadku DC można sobie łatwo poradzić sterując masą czyż nie? Taki np SBW-02 ma parametry przekaźnika: 2 x NO 3 A / 250 V AC (styk zwierny beznapięciowy) a przeznaczony do pracy w środowisku DC.
pzygmunt

djalex wrote: Fri Jan 10, 2025 3:16 pm (każdy kto miał styczność z jednymi i drugimi to potwierdzi choć to odczucia z natury subiektywnej)
Nie każdy i śmiem uważać, że jest to wyłącznie Twoja subiektywna opinia.
Ja osobiście znam przynajmniej kilka opinii osób z branży, które uważają produkty F&F za gorsze jakościowo od Zamel pod każdym względem.

Prawda leży gdzieś po środku. Zapewne jedna firma ma niektóre produkty lepsze i lepiej przygotowane, a inne gorzej od drugiej i vice versa.
Obie z tych firm w swojej ofercie mają po kilka tysięcy pozycji.

Na koniec. Proszę o unikanie personalnych wycieczek (Generalnie dotyczy to całego forum i wszystkich użytkowników niezależnie od wątku czy sprawy).
Robert Błaszczak

djalex wrote: Fri Jan 10, 2025 3:16 pm Nie znam się aż tak ale w przypadku DC można sobie łatwo poradzić sterując masą czyż nie? Taki np SBW-02 ma parametry przekaźnika: 2 x NO 3 A / 250 V AC (styk zwierny beznapięciowy) a przeznaczony do pracy w środowisku DC.
Nie ma tu żadnej różnicy. Dokładnie taka sama wartość prądu płynie w przewodzie "minusowym". Tyle że w odwrotnym kierunku.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl

Return to “ZAMEL ROW-01”