Nie bij, ale będę upierdliwy.. to czemu nie ma L' na schemacie SRW-02m i ROW-02m. Przecież tu też jest separacjaMirosław F. wrote: Fri Jan 10, 2025 10:23 am Odpowiadając jednoznacznie na Twoje pytanie stwierdzam, że L' oraz L" służy do odseparowania obwodu wykonawczego od obwodu zasilającego.
ROW-01 i dwie różne fazy włącznika
-
Sebek-74
11xSRW-02m, SRW-01, 4xROW-04m, 4xROW-02, ROW-01
SmartBob ESP32 + LAN8720: sterowanie nawodnieniem: pompa + 7 obwodów + 2xDS18B20
Kincony KC868-A6: integracje Satel Integra, NVR, rekuperator + 3xDS18B20
SmartBob ESP32 + LAN8720: sterowanie nawodnieniem: pompa + 7 obwodów + 2xDS18B20
-
W SRW-02m nie ma takiego oznaczenia jak na ROW-04m, mogło by być ale niekoniecznie musi. Jest to urządzenie do sterowania silnikami rolet. Nie spotkałem się w moim życiu z sytuacją by ktoś chciał sterować roletami z jednego sterownika dwoma różnymi fazamiSebek74 wrote: Fri Jan 10, 2025 10:28 amNie bij, ale będę upierdliwy.. to czemu nie ma L' na schemacie SRW-02m i ROW-02m. Przecież tu też jest separacjaMirosław F. wrote: Fri Jan 10, 2025 10:23 am Odpowiadając jednoznacznie na Twoje pytanie stwierdzam, że L' oraz L" służy do odseparowania obwodu wykonawczego od obwodu zasilającego.
W ROW-02m jest takie oznaczenie ponieważ to urządzenie posiada inna konstrukcję oraz komponenty. Przekaźniki zastosowane są przekaźnikami przęłącznymi NO/NC, a zastosowane oznaczenie informuje o rodzaju styku.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
-
@Sebek-74, patrząc w instrukcję modułu https://supla.zamel.com/wp-content/uplo ... UN_www.pdf w punkcie 4 mamy wyraźnie:
Napięcie znamionowe: 230 V AC
Parametry styków przekaźnika (styk zwierny beznapięciowy): 4 x NO 5 A / 250 V AC beznapięciowy
Więc w instrukcji (DTR) nie ma nic o możliwości przełączania przez przekaźniki ROW-04m prądu stałego.
Odnośnie przełączania dwóch różnych faz, również nic nie ma w instrukcji - aczkolwiek uważam, że powinno to być wyraźnie napisane, nawet na czerwono, bo sam wprowadziłem w błąd pisząc na forum o możliwości takiego podłączenia.
Ale w punkcie 1 jest bardzo istotny zapis: zalecane uprawnienia SEP 1kV. Osoba z takimi uprawnieniami powinna zwrócić uwagę na punkt 4 instrukcji i jeśli ma wątpliwości, dopytać producenta.
Ps. Forum nie jest wyrocznią w zakresie podawanych tu informacji. Nikt też nie śledzi i nie czyta wszystkiego i nie weryfikuje prawidłowości pisanych tu tekstów.
Napięcie znamionowe: 230 V AC
Parametry styków przekaźnika (styk zwierny beznapięciowy): 4 x NO 5 A / 250 V AC beznapięciowy
Więc w instrukcji (DTR) nie ma nic o możliwości przełączania przez przekaźniki ROW-04m prądu stałego.
Odnośnie przełączania dwóch różnych faz, również nic nie ma w instrukcji - aczkolwiek uważam, że powinno to być wyraźnie napisane, nawet na czerwono, bo sam wprowadziłem w błąd pisząc na forum o możliwości takiego podłączenia.
Ale w punkcie 1 jest bardzo istotny zapis: zalecane uprawnienia SEP 1kV. Osoba z takimi uprawnieniami powinna zwrócić uwagę na punkt 4 instrukcji i jeśli ma wątpliwości, dopytać producenta.
Ps. Forum nie jest wyrocznią w zakresie podawanych tu informacji. Nikt też nie śledzi i nie czyta wszystkiego i nie weryfikuje prawidłowości pisanych tu tekstów.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
-
Robert, dziękuję za powrót do wątku. Powinieneś wydaje mi się skorygować swoje wpisy zatem. Może forum to nie wykładnia, ale jednak ludzie czytają i wyciągają wnioski. Wg mnie instrukcje też są do poprawy. Ale to problem Zamela już.
Mam też odpowiedź z Zamela:
Nie można mieszać różnych faz,
L i N to tylko zasilanie sterownika
L' zwiera styk do CH1 i CH2
L" zwiera styk do CH3 i CH4
Są to poprostu przekaźniki NO na 230V AC i 5A
Producent przekaźników nie deklaruje działania z napięciem stałym DC w tych przekaźnikach.
Mam też odpowiedź z Zamela:
Nie można mieszać różnych faz,
L i N to tylko zasilanie sterownika
L' zwiera styk do CH1 i CH2
L" zwiera styk do CH3 i CH4
Są to poprostu przekaźniki NO na 230V AC i 5A
Producent przekaźników nie deklaruje działania z napięciem stałym DC w tych przekaźnikach.
Sebek-74
-
Wprowadziłeś niechcący w błąd bo... jesteś facet logicznie myślący. Skoro są dwa, trzy, cztery itd itd niezależne przekaźniki bezpotencjałowe na urządzeniu (jakimkolwiek) to od razu nasuwa się myśl że na każdym z nich można podać inny potencjał, inną fazę i to jest logiczne. Skoro tak nie jest w przypadku ROW i dodatkowo nie jest opisane przez producenta to niedobrze.Robert Błaszczak wrote: Fri Jan 10, 2025 10:51 am Odnośnie przełączania dwóch różnych faz, również nic nie ma w instrukcji - aczkolwiek uważam, że powinno to być wyraźnie napisane, nawet na czerwono, bo sam wprowadziłem w błąd pisząc na forum o możliwości takiego podłączenia.
Dlatego być może trochę na wyrost i zbyt emocjonalnie nazwałem ten produkt "szajsem" ale jakby nie było są jednak ku temu przesłanki.
Jak już ktoś zauważył (@klew ) co urządzenie to inne oznaczenie bo projektował inny grafik
Weźmy takie porównanie do produktów rodzimej konkurencji firmy F&F - jakość materiałów z których wykonane są produkty, opakowania, instrukcje obsługi, opisy na produktach - ich jakość i czytelność - jest zdecydowanie na wyższym poziomie i sprawia wrażenie bardziej dopracowanego produktu niż w przypadku Zamela (każdy kto miał styczność z jednymi i drugimi to potwierdzi choć to odczucia z natury subiektywnej)
Wracając jeszcze do kwestii technicznej samych przekaźników: domniemywam że przekaźniki używane przez Zamel w swoich produktach to nie są niskobudżetowe urządzenia więc zakładam że jakiś standard sobą reprezentują i są zbudowane z takich a nie innych materiałów. DTR nie wspomina nic o możliwości przelączania prądu stałego bo pewnie nikt z racji kosztów nie zrobił żadnych testów z tym związanych dlatego lepiej o tym nie wspominać.
Nie znam się aż tak ale w przypadku DC można sobie łatwo poradzić sterując masą czyż nie? Taki np SBW-02 ma parametry przekaźnika: 2 x NO 3 A / 250 V AC (styk zwierny beznapięciowy) a przeznaczony do pracy w środowisku DC.
-
Nie każdy i śmiem uważać, że jest to wyłącznie Twoja subiektywna opinia.djalex wrote: Fri Jan 10, 2025 3:16 pm (każdy kto miał styczność z jednymi i drugimi to potwierdzi choć to odczucia z natury subiektywnej)
Ja osobiście znam przynajmniej kilka opinii osób z branży, które uważają produkty F&F za gorsze jakościowo od Zamel pod każdym względem.
Prawda leży gdzieś po środku. Zapewne jedna firma ma niektóre produkty lepsze i lepiej przygotowane, a inne gorzej od drugiej i vice versa.
Obie z tych firm w swojej ofercie mają po kilka tysięcy pozycji.
Na koniec. Proszę o unikanie personalnych wycieczek (Generalnie dotyczy to całego forum i wszystkich użytkowników niezależnie od wątku czy sprawy).
-
Nie ma tu żadnej różnicy. Dokładnie taka sama wartość prądu płynie w przewodzie "minusowym". Tyle że w odwrotnym kierunku.djalex wrote: Fri Jan 10, 2025 3:16 pm Nie znam się aż tak ale w przypadku DC można sobie łatwo poradzić sterując masą czyż nie? Taki np SBW-02 ma parametry przekaźnika: 2 x NO 3 A / 250 V AC (styk zwierny beznapięciowy) a przeznaczony do pracy w środowisku DC.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak