Cześć wszystkim,
Zastanawiam się nad wdrożeniem Supli w moim nowo budowanym domu i mam kilka pytań:
Czy Supla ma problemy ze stabilnością? Jak często napotykacie na problemy z łącznością lub działaniem urządzeń?
Jak sprawuje się smart home na bazie Supli z użyciem WiFi, kiedy liczba urządzeń jest większa? Czy przy większej ilości urządzeń system jest nadal stabilny, czy może się zdarzyć, że wszystko się "posypie"?
Czy przy nowo budowanym domu ma sens inwestowanie w Suplę? Jakie są wasze doświadczenia i czy polecacie taki system na etapie budowy?
Będę wdzięczny za wasze opinie i doświadczenia.
Pozdrawiam!
Czy Supla ma sens? Stabilność i skalowalność w nowo budowanym domu
-
Jedyne problemy pojawiają się od strony domowej sieci Wi-Fi. Jeśli budujesz nowy dom, to zaplanuj sobie kilka miejsc (przynajmniej 2 na kondygnację) gdzie będziesz miał zasilanie i Ethernet, na access pointy WiFi. Ja używam z Unifi i nie mam żadnych problemów z siecią.
W rozdzielni mam po kilkanaście sztuk SRW-02m i ROW-04m.
Są też dostępne inne urządzenia do rozdzielni na wiele wyjść oraz na Ethernet, ale inne często są autorstwa różnych osób i oprogramowanie też jest robione przez różne osoby, więc oficjalnie ze strony Supli nie mamy wpływu na ich jakość ani stabilność.
Supla to też byś tylko Wi-Fi. Zamel wydał MEW-02 na Ethernet, a od niedawna mamy też bramkę do Auraton Smart (na radiu )
W rozdzielni mam po kilkanaście sztuk SRW-02m i ROW-04m.
Są też dostępne inne urządzenia do rozdzielni na wiele wyjść oraz na Ethernet, ale inne często są autorstwa różnych osób i oprogramowanie też jest robione przez różne osoby, więc oficjalnie ze strony Supli nie mamy wpływu na ich jakość ani stabilność.
Supla to też byś tylko Wi-Fi. Zamel wydał MEW-02 na Ethernet, a od niedawna mamy też bramkę do Auraton Smart (na radiu )
-
Moje zdanie jest jedno , nie zależnie od systemu połączenia kablowe są pewne , żadne połączenie bezprzewodowe nie zapewni stabilności kabla
Supla fajnie działa nie ma problemu z stabilnością , ale uparł bym się na połączenia kablowe nie bezprzewodowe
Czy supla czy inny system to połączenia przewodowe do czujników , przycisków , urządzeń wykonawczych
Urządzenia supli zebrać w jednym miejscu dociągnąć wszystkie przewody do miejsca zbiorczego i tam możesz dowolnie konfigurować , zmieniać czy nawet system zmienić
Supla fajnie działa nie ma problemu z stabilnością , ale uparł bym się na połączenia kablowe nie bezprzewodowe
Czy supla czy inny system to połączenia przewodowe do czujników , przycisków , urządzeń wykonawczych
Urządzenia supli zebrać w jednym miejscu dociągnąć wszystkie przewody do miejsca zbiorczego i tam możesz dowolnie konfigurować , zmieniać czy nawet system zmienić
Last edited by cinas on Sat Jan 11, 2025 11:56 am, edited 1 time in total.
-
Jak wyżej Krzysiek napisał , Supla będzie tak stabilna jak Twoja sieć w domu , więc montując dobrej klasy router i access pointy pokrywające cała powierzchnie domu i/lub podwórka (np bramę wjazdowa czy garażowa ) zapewnisz sobie spokój.
Mieszkam 1.5roku w domu z Supla i nie było sytuacji że problem był z serwerami Supli , jedynie z moim połączeniem do Internetu , a urządzeń mam ok 20 , zarówno z Zamela jak i samorobki, wszystko na wifi
Mieszkam 1.5roku w domu z Supla i nie było sytuacji że problem był z serwerami Supli , jedynie z moim połączeniem do Internetu , a urządzeń mam ok 20 , zarówno z Zamela jak i samorobki, wszystko na wifi
-
Przy 20 urządzeniach nawet bym się nie zastanawiał. Gorzej jak się pojawi ich 100 (rolety, czujniki otwarcia, czujniki ruchu, temperatury, oświetlenie, ogrzewanie podlogowe). Jak się to wszystko zbierze do kupy to robi się straszna ilość.
-
W nowym domu sugeruję instalację w gwiazdę czyli osobny kabel z każdego łącznika, gniazdka, punktu świetlnego itd do rozdzielnicy.
To Ci da swobodę w wyborze systemu, a nawet pozwoli na zmianę w przyszłości jeśli zajdzie taka potrzeba. Przy wyborze silników do rolet/żaluzji wybieraj rozwiązania sterowne tradycyjnie 230V. Unikaj zamkniętego radia, które przywiąże Cię do rozwiązania dostawcy osprzętu.
Co do stabilności... myślę, że najlepszą rekomendacją są oceny aplikacji w Google Play.
Obecnie jest ich tam 11 tys.
https://play.google.com/store/apps/deta ... la.android
To Ci da swobodę w wyborze systemu, a nawet pozwoli na zmianę w przyszłości jeśli zajdzie taka potrzeba. Przy wyborze silników do rolet/żaluzji wybieraj rozwiązania sterowne tradycyjnie 230V. Unikaj zamkniętego radia, które przywiąże Cię do rozwiązania dostawcy osprzętu.
Co do stabilności... myślę, że najlepszą rekomendacją są oceny aplikacji w Google Play.
Obecnie jest ich tam 11 tys.
https://play.google.com/store/apps/deta ... la.android
-
Właśnie dobre opinie mnie zainteresowały supla. Nie zgłębiałem jeszcze tematu dokładnie. Czy są takie rozwiązania aby urządzenia zarządzane supla komunikowały się przewodowo?
-
Niedawno skończyłem budowę. Mam ok. 60 urzadzen ale na nich kilkaset kanałów. Zrobiłem instalacje w gwiazde sk jak pisze Przemek powyżej, żeby mieć możliwość zmiany systemu lub też wymiany na pojawiające się urządzenia z ETH w supli.
Na pewno bedziesz, potrzebował dobrego routera. Tplink wysiadł, teraz jest ubiquiti. Tak jak pisali przedmówcy kabel jest kabel natomiast zestawiając koszty systemów przewodowych jestem w stanie bez żalu przymknąć oko na to, że raz na 2mies któreś urządzenie nie wykona harmonogramu. Zwłaszcza, że po 1. 90% to sa urządzenia DIY, gdzie się uczyłem (w sumie dalej się uczę, jak nasz miłościwie panujący Pan Prezydent ) a po 2. nie wiem gdzie tkwi problem, czy w mojej sieci czy na zewnątrz, ponieważ za rzadko to występuje. Nie bez znaczenia jest to, że budując i ogarniając smarthome samemu nie wiesz czego i gdzie będziesz potrzebował więc nie unikniesz błędów w stylu, ze zapomniałeś gdzieś położyć przewodu.
Reasumując jeżeli masz budżet 30k+ to lepiej systemy przewodowe i zlecić fachowcom z doświadczeniem. Jeżeli nie, to supla jest dobrym wyborem, elastycznym, pozwalającym się skalować w miarę rosnących potrzeb.
Na pewno bedziesz, potrzebował dobrego routera. Tplink wysiadł, teraz jest ubiquiti. Tak jak pisali przedmówcy kabel jest kabel natomiast zestawiając koszty systemów przewodowych jestem w stanie bez żalu przymknąć oko na to, że raz na 2mies któreś urządzenie nie wykona harmonogramu. Zwłaszcza, że po 1. 90% to sa urządzenia DIY, gdzie się uczyłem (w sumie dalej się uczę, jak nasz miłościwie panujący Pan Prezydent ) a po 2. nie wiem gdzie tkwi problem, czy w mojej sieci czy na zewnątrz, ponieważ za rzadko to występuje. Nie bez znaczenia jest to, że budując i ogarniając smarthome samemu nie wiesz czego i gdzie będziesz potrzebował więc nie unikniesz błędów w stylu, ze zapomniałeś gdzieś położyć przewodu.
Reasumując jeżeli masz budżet 30k+ to lepiej systemy przewodowe i zlecić fachowcom z doświadczeniem. Jeżeli nie, to supla jest dobrym wyborem, elastycznym, pozwalającym się skalować w miarę rosnących potrzeb.
YoMan
-
Koledzy już wcześniej wszystko napisali, ale powtórzę, że podstawą jest dobry sprzęt sieciowy i dobrze skonfigurowana sieć Wi-Fi/LAN. Sprzęt Tenda czy też inny TP-Link za 79 zł nie sprawdzi się. Dobrze też zadbać o stabilne łącze do sieci Internet - jeśli to możliwe - od stabilnego i znanego operatora. Pamiętaj też, że 99.9% sterowników Wi-Fi (nie tylko Supli) pracuje na częstotliwości 2.4GHz.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
-
Reasumując. Najlepiej dociągnąć do większości miejsc skrętkę (Koszt nie jest duży) tak aby na przyszłość nie było problemów podłączyć urządzenia Suplowe po eth oraz jakiś dobry AP a najlepiej dwa, które ogarną więcej urządzeń po wifi. A kiedy takowe urządzenia na eth się pojawią?