Cześć,
W domu mam sporo SUPLI, różnego rodzaju sterowników i od 1,5r wszystko śmigało jak należy aż do teraz... Mniej więcej od tygodnia mam problem ze sterownikami RNW-01 (5szt.) na parterze i piętrze domu. Po prostu rozłączają się przez co nie mogę starować zbiorczo np. roletami światłem. ich wersja softu to 2.8.53. Jedyne co pomaga to wył/wł zasilania ale to jest bez sensu aby co dziennie robić restarty. Nic nie było zmieniane hasła te same..
Z góry dziękuję za wskazówki, pomoc.
RNW-01 brak połączenia z siecią
-
tsopel
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
tsopel
to raczej nie to, nie dobiłem jeszcze do 245 urządzeń..
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
PawelGawel
tu sie caly czas powtarza temat - gubisz komunikacje z suplą czy z siecia ? Pingujesz te moduly kiedy sa poza "systemem" ?
-
tsopel
Nie za bardzo rozumiem o co chodzi z tym "pingowaniem" i jak to zrobić. Co do samych rnw-01 to zakładam że gubią zasięg z siecią skoro włączniki nie działają a same rolety z SRW-01 działają normalnie zarówno w aplikacji jak i fizycznie/na przyciskach, włącznikach.
Zrób jak Robert pisze. Zresetuj router. Sprawdź też, co masz w "last state" RNW.Robert Błaszczak wrote: Sat Jan 11, 2025 4:29 pm Zrestartuj router. Sprawdź na routerze, czy nie skończyła Ci się pula adresów z DHCP.
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
W "Statyczny DNS 1" wpisałbym adres serwera DNS Twojego dostawcy Internetu. Może to pomóc. W aktualnej konfiguracji za serwer DNS robi Twój router, co go dodatkowo obciąża.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
-
tsopel
Cześć Wszystkim.
Dziękuję za podpowiedzi i przepraszam ze nie odpisywałem, ale pojawiły się "ważniejsze" sprawy. Jeżeli o przepustowość sieci, to jeżeli możecie podpowiedzcie proszę jak to można byłoby u mnie poprawić aby ta przepustowość była "wystarczająca".
Opiszę sytuację, gdzie Supla pracuje i na jakim sprzęcie.
1/ dom jednorodzinny dwupiętrowy z garażem
2/ ok 40 szt. modułów Supla rozmieszczone mniej więcej po połowie na parterze i piętrze
3/ na parterze (w spiżarni) znajduje się główny router: Linksys MR9600 (802.11a/b/g/n/ax 6000Mb/s) + 1 szt (w salonie) Wzmacniacz sieci TP-LINK RE300
4/ na piętrze korytarz/klatka schodowa: Unifi lite
W sieci oprócz Supli, która jest po wifi pracują po „kablu” 4tv, konsola, alarm i to chyba wszystko. Na piętrze po wejściu w ustawienia Unifi tak wygląda moc/jakość połączenia (na załączonym zdjęciu). Dodam ze do każdego modułu od Unifi jest max 5-7m.
Dziękuję za podpowiedzi i przepraszam ze nie odpisywałem, ale pojawiły się "ważniejsze" sprawy. Jeżeli o przepustowość sieci, to jeżeli możecie podpowiedzcie proszę jak to można byłoby u mnie poprawić aby ta przepustowość była "wystarczająca".
Opiszę sytuację, gdzie Supla pracuje i na jakim sprzęcie.
1/ dom jednorodzinny dwupiętrowy z garażem
2/ ok 40 szt. modułów Supla rozmieszczone mniej więcej po połowie na parterze i piętrze
3/ na parterze (w spiżarni) znajduje się główny router: Linksys MR9600 (802.11a/b/g/n/ax 6000Mb/s) + 1 szt (w salonie) Wzmacniacz sieci TP-LINK RE300
4/ na piętrze korytarz/klatka schodowa: Unifi lite
W sieci oprócz Supli, która jest po wifi pracują po „kablu” 4tv, konsola, alarm i to chyba wszystko. Na piętrze po wejściu w ustawienia Unifi tak wygląda moc/jakość połączenia (na załączonym zdjęciu). Dodam ze do każdego modułu od Unifi jest max 5-7m.
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Unifi masz podłączony do routera kablem? Jeśli tak, to wyłącz Wi-Fi w routerze Linksys, wyłącz całkowicie TP-Linka i sprawdź, co pokazuje Unifi.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak