Witam wszystkich.
Zauważyłem, już jakiś czas temu, że ikony baterii w aplikacji nie aktualizują się same po zaniku zasilania.
Żeby je zaktualizować muszę wchodzić w każdy kanał i wcisnąć przycisk "i"
Mam bramkę Xiaomi-Supla z Esp32 z softem od Roberta i aktualną SuplaDevice. Mam w niej 5 termometrów z odczytem co 3 min.
Po rozmowie z Robertem wygląda to na jakiś problem z serwerem. W sofcie został zmieniony status baterii na starcie z 0 na 100%. Jednak nie wiele to dało, gdyż nadal trzeba wciskać "i"
Pytanie, czy coś można z tym zrobić?
Zamieszczam screeny przed i po zmianie softu.
Aktualizacja ikony baterii
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Aktualizacja ikonki jest chyba co 30 min.lukasz06 wrote: Sat Jan 11, 2025 12:29 pm Witam wszystkich.
Zauważyłem, już jakiś czas temu, że ikony baterii w aplikacji nie aktualizują się same po zaniku zasilania.
Żeby je zaktualizować muszę wchodzić w każdy kanał i wcisnąć przycisk "i"
Mam bramkę Xiaomi-Supla z Esp32 z softem od Roberta i aktualną SuplaDevice. Mam w niej 5 termometrów z odczytem co 3 min.
Po rozmowie z Robertem wygląda to na jakiś problem z serwerem. W sofcie został zmieniony status baterii na starcie z 0 na 100%. Jednak nie wiele to dało, gdyż nadal trzeba wciskać "i"
Pytanie, czy coś można z tym zrobić?
Zamieszczam screeny przed i po zmianie softu.
YoMan
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
No skoro według Ciebie stan drzwi (otwarte/zamknięte) = stan baterii, to ok.
Po co wysyłać do Cloud informację z dużą częstotliwością i obciążać serwery, skoro zmiana wartości (napięcie baterii) o 1% wystąpi co kilkanaście/kilkadziesiąt dni. 30 minut to i tak za często.
Po co wysyłać do Cloud informację z dużą częstotliwością i obciążać serwery, skoro zmiana wartości (napięcie baterii) o 1% wystąpi co kilkanaście/kilkadziesiąt dni. 30 minut to i tak za często.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Nie do końca się z Tobą zgadzam, Jestem w stanie zrozumieć to, że duża częstotliwość wysyłania danych na serwer, niepotrzebnie go obciąża., ale to że po zaniku prądu przez pół godz mam wykrzyknik w apce już nie. Natomiast zużycie baterii zależy głownie od jej pojemności. Mnie akurat nowa wystarczyła na niecały rok, więc nie zawsze 1% = kilkadziesiąt dni 
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Sd wysyła stan baterii zaraz po rejestracji na serwerze, a potem cyklicznie.
U Ciebie wygląda jakby urządzenie wysłało stan baterii 0, gdy nie ma jeszcze informacji o faktycznym stanie baterii.
Aby to dobrze działało, soft nie powinien wysyłać baterii 0, tylko po prostu nie dodać pola z informacją o baterii, skoro jej nie zna w momencie rejestracji.
Ogólnie nie ma sensu aktualizować tego stanu częściej. Chyba że ktoś ma jakieś specyficzne urządzenie, to może to inaczej w sofcie ogarnąć.
Nie wiem po co się tu odwoływać do Auratona, ale skoro już to padło, to napiszę że tam tak nie jest, bo tam jest to zrobione poprawnie :p
Widzę też, że to bywa problematyczne, więc pewnie dodam szybszą aktualizację, gdy urządzenie będzie wiedzieć że jest zmiana stanu baterii. Natomiast nie rozwiąże to problemu z tym, że ten soft przesyła 0% na starcie.
U Ciebie wygląda jakby urządzenie wysłało stan baterii 0, gdy nie ma jeszcze informacji o faktycznym stanie baterii.
Aby to dobrze działało, soft nie powinien wysyłać baterii 0, tylko po prostu nie dodać pola z informacją o baterii, skoro jej nie zna w momencie rejestracji.
Ogólnie nie ma sensu aktualizować tego stanu częściej. Chyba że ktoś ma jakieś specyficzne urządzenie, to może to inaczej w sofcie ogarnąć.
Nie wiem po co się tu odwoływać do Auratona, ale skoro już to padło, to napiszę że tam tak nie jest, bo tam jest to zrobione poprawnie :p
Widzę też, że to bywa problematyczne, więc pewnie dodam szybszą aktualizację, gdy urządzenie będzie wiedzieć że jest zmiana stanu baterii. Natomiast nie rozwiąże to problemu z tym, że ten soft przesyła 0% na starcie.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
matrix0606
A skąd w ogóle taka ikona się bierze? Ostatnio kupiłem ESP8266 z koszyczkiem na aku 18650 i nie wiem jak mierzyć napięcie tej baterii i jak to wyświetlać? Znaczy może jak mierzyć to będę wiedział, muszę się podłączyć pod analogowy pin A0.
Vivo V21 5G 8G RAM + 4G SWAP - Funtouch OS 12 Global
MOBO - MSI B350 Tomahawk || GPU - XFX Radeon RX 6600 Speedster
CPU - Ryzen5 1400 3,2G || PSU - SPC Vero | L2 500W 80 Plus Bronze
RAM - HyperX 2x8GB 3200MHz CL16 Predator RGB
MOBO - MSI B350 Tomahawk || GPU - XFX Radeon RX 6600 Speedster
CPU - Ryzen5 1400 3,2G || PSU - SPC Vero | L2 500W 80 Plus Bronze
RAM - HyperX 2x8GB 3200MHz CL16 Predator RGB