Czy Supla ma sens? Stabilność i skalowalność w nowo budowanym domu
-
kawiakjaroslaw
Ten drugi też ma POE. A do moich zastosowań wystarczy.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Ja osobiście nie czaję idei ciągnięcia skrętek do każdej puszki. Urządzeń do puszki na Ethernet jest bardzo mało, a kabli w domu wcale mniej nie będzie.
Jeśli idziesz w puszki, to koniecznie zrób wszędzie kieszeniowe. Doprowadź też wszędzie zwykłe przewody jak do tradycyjnej instalacji. Pamiętaj aby mieć wszędzie doprowadzone L, N i PE.
Ja bym w takiej sytuacji szedł w radiowe urządzenie. Wifi nawet w dużej ilości działa bez problemu, o ile masz na dobrym sprzęcie zrobioną sieć Wi-Fi. Daj kilka AP, dobry router i będziesz miał spokój nie tylko z urządzeniami do automatyki domowej, ale też z telefonami i innymi.
Ethernet też nie jest bezproblemowy. Przewody można przewiercić. Wtyczki przestają stykać, switche też swoje dodają. Jakieś przepięcie przewodem pójdzie, a radiem już nie
.
Zaplanuj wszędzie przyciski dzwonkowe.
Są też inne systemy przewodowe, ale tu albo utoniesz w samoróbkach, albo trzeba zapłacić za drogi system, lub trochę tańszy, ale zamknięty.
Natomiast nikt inny nie da Ci tego co Supla
. Supla jest w miarę prosta. Ma dużo braków. Ale za to ma dużą i aktywną społeczność. To forum istnieje już dobre kilka lat. Ludzie odpowiadają tutaj na większość pytań w ciągu kilku minut.
Supla cały czas się rozwija. Nowe wersje softu na serwery, apki I urządzenia pojawiają się co miesiąc.
Jeśli idziesz w puszki, to koniecznie zrób wszędzie kieszeniowe. Doprowadź też wszędzie zwykłe przewody jak do tradycyjnej instalacji. Pamiętaj aby mieć wszędzie doprowadzone L, N i PE.
Ja bym w takiej sytuacji szedł w radiowe urządzenie. Wifi nawet w dużej ilości działa bez problemu, o ile masz na dobrym sprzęcie zrobioną sieć Wi-Fi. Daj kilka AP, dobry router i będziesz miał spokój nie tylko z urządzeniami do automatyki domowej, ale też z telefonami i innymi.
Ethernet też nie jest bezproblemowy. Przewody można przewiercić. Wtyczki przestają stykać, switche też swoje dodają. Jakieś przepięcie przewodem pójdzie, a radiem już nie
Zaplanuj wszędzie przyciski dzwonkowe.
Są też inne systemy przewodowe, ale tu albo utoniesz w samoróbkach, albo trzeba zapłacić za drogi system, lub trochę tańszy, ale zamknięty.
Natomiast nikt inny nie da Ci tego co Supla
Supla cały czas się rozwija. Nowe wersje softu na serwery, apki I urządzenia pojawiają się co miesiąc.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
edm
- Been thanked: 2 times
To zależy na jaką skalę chcesz mieć automatykę, ile punktów i czym chcesz sterować.
Jeśli nie czujesz się na siłach żeby to "samemu" ogarnąć a masz odpowiedni budżet to polecam systemy komercyjne np. loxone.
Oczywiście zadania na ten temat mogą być podzielone. Co innego napisze "wymiatacz", który radzi sobie w projektach supla DIY & programowaniu. Mamy tu takich
. A inaczej podsumuje to osoba nie posiadająca takich umiejętności, która w główniej mierze chciałaby korzystać z gotowych rozwiązań. Również kolosalne znaczenie ma czy budujesz, remontujesz dom od podstaw czy po prostu adoptujesz istniejącą instalację (czytaj ubogą). W tym drugim przypadku Supla po wifi może okazać się jedynym sensownym rozwiązaniem.
Z uwagi na koszty ja nie mogłem sobie pozwolić na np. loxone. I wybrałem Supla.
Jestem zwolennikiem instalacji elektrycznej w gwiazdę i komunikacji po lan wszędzie tam gdzie to możliwie. Po wifi tylko uzupełnienie.
Niestety większość rozwiązań komercyjnych supla to wifi. Na szczęście nadrabiają to projekty DIY. Ale jest z tym trochę zabawy i bywa czasochłonne.
Jednak również komercyjna cześć supli powoli idzie to w dobrą stronę, np. AURATON. Są to urządzenia wprawdzie wifi ale już chociaż niektóre przewidziane do montażu w rozdzielnicy, czyli sterowanie centralne.
Nadmienić należy że każdy sterownik / przetwornica zużywa jakąś energię powiedzmy ~0,4W-1W. Mając takich sterowników 60 szt. np. dopuszkowych robi się z tego całkiem spory pobór energii. W przypadku centralnego sterowania jest oszczędniej. Przykładowo 1 sterownik DIY, który zużywa około 1W obsługuje u mnie X (punktów) np. 24 urządzeń, plus czujniki itp. Ponadto w urządzeniach DIY czasem mamy wpływ na ich podzespoły, np. przekaźniki. Do sterowania gniazdami 230V, które są zwykle zawsze włączone (np. lodówka) warto zastosować przekaźniki NC. Tym samy zaoszczędzimy kolejne ~400mW na każdym przekaźniku co przy 24 szt. daje około ~10W.
Jeśli nie czujesz się na siłach żeby to "samemu" ogarnąć a masz odpowiedni budżet to polecam systemy komercyjne np. loxone.
Oczywiście zadania na ten temat mogą być podzielone. Co innego napisze "wymiatacz", który radzi sobie w projektach supla DIY & programowaniu. Mamy tu takich
Z uwagi na koszty ja nie mogłem sobie pozwolić na np. loxone. I wybrałem Supla.
Jestem zwolennikiem instalacji elektrycznej w gwiazdę i komunikacji po lan wszędzie tam gdzie to możliwie. Po wifi tylko uzupełnienie.
Niestety większość rozwiązań komercyjnych supla to wifi. Na szczęście nadrabiają to projekty DIY. Ale jest z tym trochę zabawy i bywa czasochłonne.
Jednak również komercyjna cześć supli powoli idzie to w dobrą stronę, np. AURATON. Są to urządzenia wprawdzie wifi ale już chociaż niektóre przewidziane do montażu w rozdzielnicy, czyli sterowanie centralne.
Nadmienić należy że każdy sterownik / przetwornica zużywa jakąś energię powiedzmy ~0,4W-1W. Mając takich sterowników 60 szt. np. dopuszkowych robi się z tego całkiem spory pobór energii. W przypadku centralnego sterowania jest oszczędniej. Przykładowo 1 sterownik DIY, który zużywa około 1W obsługuje u mnie X (punktów) np. 24 urządzeń, plus czujniki itp. Ponadto w urządzeniach DIY czasem mamy wpływ na ich podzespoły, np. przekaźniki. Do sterowania gniazdami 230V, które są zwykle zawsze włączone (np. lodówka) warto zastosować przekaźniki NC. Tym samy zaoszczędzimy kolejne ~400mW na każdym przekaźniku co przy 24 szt. daje około ~10W.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 
-
jaku2k
- Has thanked: 1 time
@kawiakjaroslaw bez względu na opcję, którą wybierzesz, zainwestuj w sprzęt sieciowy, jeśli masz takie możliwości.
Sprzęt UniFi jest bardzo drogi, ale niezawodny. Na rynku jest też bardziej dostępny cenowo Mikrotik, ale (tak mi się wydaje) do jego konfiguracji potrzeba więcej wiedzy nt. sieci komputerowych.
Od kilku miesięcy UniFi dostaje spore aktualizacje do routerów, pozostając przy tym iPhone'em wśród routerów - doświadczenie niemalże plug'n'play. A aktualizacje to nowe opcje dostosowania (Mikrotik ma ich z pewnością więcej), poprawki bezpieczeństwa, interfejsu itd. ...
Pozdrawiam!
PS. Co do wiadomości @klew na temat instalacji w gwiazdę: nie mam takiego doświadczenia, co autor wypowiedzi, ale odnoszę wrażenie, że "sygnały" w nowoczesnych gwiazdach coraz częściej robią na niższych niż 230V napięciach...
PPS. @lesny8 poleca Mikrotika, a to jeden z większych specjalistów na forum w tym temacie. Zapoznaj się z tym wątkiem, tam padało wiele za i przeciw
viewtopic.php?t=7391
Sprzęt UniFi jest bardzo drogi, ale niezawodny. Na rynku jest też bardziej dostępny cenowo Mikrotik, ale (tak mi się wydaje) do jego konfiguracji potrzeba więcej wiedzy nt. sieci komputerowych.
Od kilku miesięcy UniFi dostaje spore aktualizacje do routerów, pozostając przy tym iPhone'em wśród routerów - doświadczenie niemalże plug'n'play. A aktualizacje to nowe opcje dostosowania (Mikrotik ma ich z pewnością więcej), poprawki bezpieczeństwa, interfejsu itd. ...
Pozdrawiam!
PS. Co do wiadomości @klew na temat instalacji w gwiazdę: nie mam takiego doświadczenia, co autor wypowiedzi, ale odnoszę wrażenie, że "sygnały" w nowoczesnych gwiazdach coraz częściej robią na niższych niż 230V napięciach...
PPS. @lesny8 poleca Mikrotika, a to jeden z większych specjalistów na forum w tym temacie. Zapoznaj się z tym wątkiem, tam padało wiele za i przeciw
-
Sebek74
Ja tylko potwierdzę co piszą koledzy. Jedyny minus to wifi. Urządzenie się potrafi odpiąć od sieci akurat w momencie kiedy ma wykonać harmonogram. Czasami się zdarza, wiec krytycznych rzeczy na harmo np piec bym nie stawiał. Obowiązkowo AP blisko rozdzielnicy eliminuje większość problemów ze stabilnością. Tak jak piszą koledzy, instalacja w gwiazdę i przyciski dzwonkowe. Warto zauważyć że sterowanie modułami Zamela idzie po 230V wiec przewody muszą być 2x0.75 lub nawet 3x0.75 z PE mimo że nie podłączone jak radzą niektórzy. Do tego skrętka się nie nadaje. Moduły DIY z reguły działają po 3.3 V DC więc dochodzi zagadnienie odległości przewodów w obwodach odbiorników od sterujących. Wprawdzie z reguły zastosowane są w takich modułach optoizolatory i ja problemów nie zaznałem z tym związanych. To na co bym zwrócił uwagę to nie ładować tam sterowania gdzie nie potrzeba. Np przy rozdzielnicy bo jak walnie moduł to nie masz jak wymienić po ciemku chyba że z latarką
Warto postawić z tego samego względu na rozproszenie rozwiązania. Jak posypie się moduł obsługujący np 16 świateł to jest przerąbane. Generalnie przy wsparciu AT, scen, harmonogramów i reakcji możesz ogarnąć cuda. A... I jest wsparcie dla LAN w GUI Generic. Sam mam taki moduł DYI.
Sebek-74
11xSRW-02m, SRW-01, 4xROW-04m, ROW-02m, 6xROW-02, 2xROW-01, Sonoff Mini
GG SmartBob ESP32 + LAN8720: sterowanie nawodnieniem: pompa + 7 obwodów + 2xDS18B20
GG Kincony KC868-A6: integracje Satel Integra, NVR, rekuperator + 3xDS18B20
11xSRW-02m, SRW-01, 4xROW-04m, ROW-02m, 6xROW-02, 2xROW-01, Sonoff Mini
GG SmartBob ESP32 + LAN8720: sterowanie nawodnieniem: pompa + 7 obwodów + 2xDS18B20
GG Kincony KC868-A6: integracje Satel Integra, NVR, rekuperator + 3xDS18B20
-
kawiakjaroslaw
Najbardziej mi zależy na sterowaniu ogrzewaniem podłogowym (mam 7 stref) oraz rolety 12 sztuk. Oświetlenie i cała reszta to raczej kaprys. Jak sobie podsumowałem to wychodzi około 50 punktów. Sam to ogarnę bez problemu jak bym potrzebował pomocy to mam paru kolegów automatyków którzy chętnie pomogą.
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Tak dla wyjaśnienia... Mam moduły DIY na wemosach w rozdzielni i skrętki idą do puszek. W puszkach włączniki monostabilne, ds18b20, oledy, bme, etc.. W razie zmiany systemu skrętki mogę wykorzystać np. do paneli dotykowych loxone lub knxklew wrote: Sat Jan 11, 2025 10:14 pm Ja osobiście nie czaję idei ciągnięcia skrętek do każdej puszki.
YoMan
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
A masz też w puszkach tradycyjne przewody w stylu 3x1,5 mm2?YoMan wrote: Sun Jan 12, 2025 5:33 pmTak dla wyjaśnienia... Mam moduły DIY na wemosach w rozdzielni i skrętki idą do puszek. W puszkach włączniki monostabilne, ds18b20, oledy, bme, etc.. W razie zmiany systemu skrętki mogę wykorzystać np. do paneli dotykowych loxone lub knxklew wrote: Sat Jan 11, 2025 10:14 pm Ja osobiście nie czaję idei ciągnięcia skrętek do każdej puszki.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Takklew wrote: Sun Jan 12, 2025 6:01 pmA masz też w puszkach tradycyjne przewody w stylu 3x1,5 mm2?YoMan wrote: Sun Jan 12, 2025 5:33 pmTak dla wyjaśnienia... Mam moduły DIY na wemosach w rozdzielni i skrętki idą do puszek. W puszkach włączniki monostabilne, ds18b20, oledy, bme, etc.. W razie zmiany systemu skrętki mogę wykorzystać np. do paneli dotykowych loxone lub knxklew wrote: Sat Jan 11, 2025 10:14 pm Ja osobiście nie czaję idei ciągnięcia skrętek do każdej puszki.
YoMan