Otóż mam bramę przesuwną firmy Hato model 400Y. Zgodnie ze schematem podanym przez kolegę Zybi bez problemu podłączę sterowanie z supli, ale:
Czy da radę sam soft supli (pewnie to sprawa samej aplikacji w telefonie, ale mogę się mylić) przerobić tak by zamiast czujnika otwarcia bramy podpiąć się w napędzie pod sygnalizator świetlny i dzięki temu uzyskać w aplikacji supla więcej informacji niż tylko "brama otwarta" ???
Chodzi mi konkretnie o fakt iż sygnalizator w tym napędzie ma kilka stanów:
1. Nie świeci - brama zamknięta lub zatrzymana na stałe w jakiejś pozycji
2. Świeci - brama w pełni otwarta (i wtedy następuje odliczanie czasu do automatycznego zamknięcia, ja mam ustawione 2min)
3. Wolne miganie - brama w ruchu - OTWIERANIE
4. Szybkie miganie - brama w ruchu - ZAMYKANIE
Z elektronicznej strony jest to bezproblemowe (przynajmniej dla mnie), bo wystarczy podpiąć się w sterowniku bramy pod odpowiedni sygnał z przekaźnikiem NO i już mam niejako symulację kontaktronu.
Nie wiem jednak co w takiej sytuacji zobaczę w aplikacji na telefonie? Domyślam się, że będę mieć zmianę stanu otwarta brama i nie otwarta w rytm jaki generuje sygnalizator, ale może by uwzględnić powyższe stany pracy sterownika bramy i wyświetlać w samej supli to co trzeba?
Dlaczego mi na tym zależy? Ano dlatego, że klikając na otwarcie bramy w supli chciałbym widzieć co się z nią dzieje i np w odpowiedniej chwili klikając kilka razy zatrzymać ją na stałe w pozycji otwartej nie widząc jej fizycznie (gdy jeszcze jestem daleko od domu).