Założyłem u kilneta 12 sztuk sterowników roletowych na dwóch ruterach działających jako access pointy ale wydaje mi sie to ze dwie osobne sieci bo na parterze i piętrze są dwie inne wiec pierwsze niezgodnosc nie wiem czy to ma znaczenie
ale
router jest w salonie gdzie jest
3 x salon
2 x kuchnia
dalej za sciana
1 x biuro
dalej
3 x piwnica (jedno z nich się raz na jakiś czas zacina)
dalej piętro ....
co robić w takim przypadku,
sa telefonu ze nie działa jeden z tych w salonie supli ale jak przyjezdzam to działa bez problemu ...
kwestia jest taka ze dajmy na to jest ich 12 i przy scanach czy osobno to bez różnicy, raz działa 12 raz 11 raz 10 raz znów 12
ROLETY - komunikacja
-
robertklepacki94
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 14 times
Jaka jest siła sygnału w tym który się losowo rozłącza ?
To jest na 99,99% problem z siecią u klienta, to czy jest jedna sieć czy dwie nie ma tu raczej znaczenia, aczkolwiek jak jest namieszane to mogą dziać się dziwne rzeczy:)
Zacznij od sprawdzenia siły sygnału Wi-Fi(w aplikacji pod przyciskiem i).
To jest na 99,99% problem z siecią u klienta, to czy jest jedna sieć czy dwie nie ma tu raczej znaczenia, aczkolwiek jak jest namieszane to mogą dziać się dziwne rzeczy:)
Zacznij od sprawdzenia siły sygnału Wi-Fi(w aplikacji pod przyciskiem i).
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
-
shimano73
- Been thanked: 1 time
Ja bym sie przyjrzał routerowi jaką ilość urządzeń obsługuje, u mnie był taki przypadek że router od dostawcy (bo był "światłowodowy") były dostępne tylko max 16 urządzeń i podobne były problemy. Teraz ten router jest tylko bramą a cała resztę robią da tp-link m4 deco które obsłużą do 100 urządzeń a w tej chwili mam 37
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Wezmę udział w Supla Offline Party 2024
Wezmę udział w Supla Offline Party 2024
-
rokoshewsky
Witam,twojelektryk.pl wrote: Mon Jan 13, 2025 6:42 pm Założyłem u kilneta 12 sztuk sterowników roletowych na dwóch ruterach działających jako access pointy ale wydaje mi sie to ze dwie osobne sieci
Sadzę, że na początek musiałbyś określić co rozumiesz przez osobne sieci. Czy chodzi o to, że masz różne klasy adresów IP czy raczej różne SSID w tej samej klasie adresów IP. Ponad to jak to masz skonfigurowane jeśli chodzi o te access pointy ponieważ technicznie access point to access point a router to router aczkolwiek zazwyczaj proste urządzenia dla rynku SOHO łączą te funkcjonalności.
Jarek
-
rokoshewsky
Witam,shimano73 wrote: Mon Jan 13, 2025 6:57 pm Ja bym sie przyjrzał routerowi jaką ilość urządzeń obsługuje, u mnie był taki przypadek że router od dostawcy (bo był "światłowodowy") były dostępne tylko max 16 urządzeń i podobne były problemy. Teraz ten router jest tylko bramą a cała resztę robią da tp-link m4 deco które obsłużą do 100 urządzeń a w tej chwili mam 37
Te rozwiązania bazujące na routerkach dla SOHO mają tendencję do gubienia się przy nieco większej ilości IP/DHCP w jednoczesnym użyciu.
Mając instalację gdzie ilość urządzeń zbliża mi się do 100 konieczne było postawienie 'customowego' routera na Linuxie i dodatkowo serii access pointów w różnych miejscach dla zapewnienia stabilnego pokrycia zasięgiem WiFi. Jednocześnie mam też IPTV od operatora i konieczne było skonfigurowanie w/w routera na Linuxie i przerzucenie wszystkiego po innych VLAN'ach po sieci wewnętrznej. W tej chwili nic mi nie koliduje niezależnie od ilości podpinanych urządzeń.
Jarek