Supla w chacie, czyli pochwal się co masz

Dunay

Panowie,

chcę aby temat posłużył do "chwalenia się" co u Was lata już na Supli. Cel - inspirowanie, podsuwanie rozwiązań innym użytkownikom, tak aby projekt Supla mógł się pojawiać w naszych domach w co raz to ciekawszych rozwiązaniach. Na początek zacznę od siebie.

Oświetlenie przed domem - 2x sonoff basic z wykorzystaniem harmonogramów,
Dom - 3x Sonoff basic, lampki, ledy, 1x PNW-01 lampa, 1x wemos +dht22,

Plany: Rolety zewnętrzne z SRW-01.
Last edited by Dunay on Mon Mar 05, 2018 8:06 am, edited 1 time in total.
QLQ

Ja mam tak:
Wszystko chodzi na sofcie @Zybi & @Espablo:
Działa wyśmienicie od września 2017 r , nic się nie wiesza, nic się nie gasi i nie zapala samoczynnie. Nie ma rzadnych "dziwnych" objawów.
WeMos + DHT 11- zwora domofon oraz temperatura przedpokój 1

inCan V3 + DHT11 made by @Espablo x 2:
- salon światło + temp + wilgotność

inCan V2+ DHT 11 moje wg proj. @Espablo x3:
-sypialnia światło
- łazienka + WC - od tego zacząłem z lenistwa aby dzieciakowi włączać światło bo nie sięgał :) takie lenistwo :D
-przedpokój 2 - światło
- pokój dziecięcy - światło

Sonoff:
-wbudowany w CUBE (kostka rozgałężnik na 5 gniazdek) - akwarium
- drugie akwarium - Sonoff w listwie

ESP 01 -moja płytka z 1 przekaźnikiem + obsłuą DHT 11 :
- lampka nocna sypialnia

ESP 07 - moja płytka - z obsługą DHT 22 :
- zewnętrzna temperatura oraz wilgotność

W planach spłuczka w kibelku :) - oczywiśćie żart :)
A tak na serio to będę robił głowice termostatyczne elektromagnetyczne + skrypty by kolega @Fracz.
Mam złożone samodzielnie 4 płytki inCan v2 i do czegoś na pewno je wykorzystam.

FOTO wkrótce
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
siba

U mnie supla i skrypty by @fracz postawione na raspberry z proxy i zielonymi certyfikatami - to od strony centralnej, a urzączenia na razie skromnie tzn:
1. Salon - światło na ROW-02.
2. Sypialnia - lampka nocna na Sonoff + pomiar temperatury (udało się jakoś upchnąć sonoffa w podstawie lampki nocnej i nawet fajnie to wyszło).
3. Łazienka i kuchnia - Sonoff + pomiar temperatury i wilgotności + sterowanie wentylacją mechaniczną przez skrypty by @fracz.
4. Przedpokój - Sonoff switch by @Zybi do sterowania światłem wzbogacony o pomiar temperatury na zewnątrz (ds18b20 na 10 m skrętce).
5. Światło przed wejściem do domu na ROW-01.
6. Ogrzewanie CO - Sonoff sensor by @Zybi do sterowania odbiornikiem bezprzewodowego regulatora pokojowego w zależności od temperatury na zewnątrz przy pomocy skryptów oraz do odczytu temepratury wody wylotowej z kotła CO a także odczytu informacji z odbiornika regulatora (grzeje czy nie grzeje).
7. Cyrkulacja CWU - Sonoff + pomiar temperatury na powrocie obiegu cyrkulacji ciepłej wody do sterowania pompką cyrkulacyjną przez skrypty.

Świetny temat, na pewno będzie inspiracją dla wszystkich tych, którzy dopiero zaczynają przygodę z suplą oraz tych, co myślą że już mają wszystko czego potrzebowali.
maffiu

U mnie głównie śmiga wszystko na wemosach d1 z autorska płytka na 2 przekaźniki sprawdza sie od dłuższego czasu wiec nie ma sensu zmieniać światlo brama itp ,nieco zmodyfikowana wersja również steruje oświetleniem na zewnątrz kiedy dostaje sygnał z czujek ruchu 230v lub po otwarciu bramy światło sie zapala do tego kilka modułów z czujka PIR do oświetlenia nocnego kilka razy sonoff do lampek nocnych i jakis touch sie znajdzie pomiar temperatury wew/zew na module z podwójnym termometrem i oczywiście skrypty oraz sterowanie głosem by @fracz
Lucas

Ja mam skromnie, bo aktualne warunki nie pozwalają mi na więcej...

W większości Sonoff Basic i soft by @Zybi

Duży pokój:
Lampa podłogowa - Sonoff Basic + temperatura ds18b20, sterowana harmonogramem.
Zapala się jak mam wstawać rano, gasi jak wychodzę do pracy.

Listwa za telewizorem - Sonoff Basic z natywnym softem Supli
Wyłączam jak dzieci przeginają czas na bajki.

Mały pokój:
Lampka nocna - Sonoff Basic + temperatura ds18b20 z softem UNI-PRO
Jak wyłączę z telefonu, to domownicy wyłącznikiem na ścianie spokojnie ją sobie włączą.

Przedpokój:
Oświetlenie szafy - Sonoff Basic
Oświetlenie główne + temperatura ds18b20- Sonoff Basic, soft UNI-PRO

Kuchnia:
Oświetlenie blatu + temperatura ds18b21 - Sonoff Basic

Serwerownia (w pracy):
Monitoring temperatury - Wemos D1 mini + DHT22, soft InCan-Easy by @Espablo

Garaż:
Światło przed garażem - Sonoff Basic + temperatura ds18b20
Światło w garażu - Sonoff Basic + temperatura DHT21

No i zapomniałem jeszcze o Sonoffie Touch z softem od Zybiego, który czeka na wymianę puszki w ścianie i montaż.
Last edited by Lucas on Mon Mar 05, 2018 9:38 pm, edited 1 time in total.
michael

Raspberry PI 3 - cloud+serwer+dev i skrypty by @fracz - na tym obsługa sterowania głosowego, furtki, bramy,docelowo czujnik poczty

Wiarołap:
Sonoff Basic przerobiony na GATE + DS18B20 - Pomiar temperatury na zewnątrz, czujnik zamknięcia drzwi na klucz

Pokój hotelowy:
Sonoff Touch - włącznik światła

Łazienka:
ROW-01 - włącznik światła

Kuchnia:
Sonoff Basic - radio

Salon:
ROW-02 - włącznik świateł w salonie
ROW-01 - włącznik światła na tarasie
SLW-01 - podświetlenie LEDowe telewizora
PNW-01 - podświetlenie mebli
Sonoff Basic + DHT22 - lampa stojąca + pomiar temperatury i wilgotności
Sonoff Basic + siłownik SALUS - sterowanie ogrzewaniem
Tablet Samsung z zainstalowaną Suplą na ścianie

Sypiania:
Sonoff TH10 + DHT22 - lampa stojąca + pomiar temperatury i wilgotności

Pokój dziewczynek:
Sonoff Basic + siłownik "chiński NC" - sterowanie ogrzewaniem

Pokój Bartusia:
Sonoff Touch + DS18B20 - włącznik światła
PNW-01 - Lampka nocna

Studio:
PNW-01 - podświetlenie ściany za monitorem
Sonoff Basic z softem GATE - włączanie pompy C.W.U. na 3 minuty (zmodyfikowany soft Cloud'a)

Oprócz tego mam jeszcze w szufladzie na przybytek wolnego czasu:
2x Sonoff Basic
1x Sonoff Dual
1x Sonoff Touch

Z bajerów to:
- sterowanie głosowe
- rano po odblokowaniu telefonu wykonanie sceny, tj. załączenie światła w sypialni, kuchni, łazience oraz zakręcenie pompą C.W.U.

...więcej grzechów nie pamiętam :)
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
tumi

Cześć

Ja nie będę chyba oryginalny :)

1. Sonoff do sterowania bramą zjazdową wraz z czujnikiem temp na zewnątrz (zamontowany w sterowniku do bramy),
2. Sonoff do sterowania bramą garażową wraz z czujnikiem temp w garażu,
3. Sonoff do sterowania pompą CWU (harmonogramy),
4. Sonoff do oświetlenia w sypialni wraz z czujnikiem temp,
5. ESP8266 01 z czujnikiem temp na strychu,
6. ESP8266 01 z czujnikiem temp do monitorowania temperatury na piecu węglowym (rzadko używane).

W planach domofon, skrzynka na listy, oświetlenie zewnętrzne, sprawdzanie ilości wody w studni i liczę na kolejne pomysły :D
flowerek

Tez nie będę chyba oryginalny :)

Obecnie
* 11 sztuk Zamel SRW-01 do sterowania roletami,
* 1 sztuka SONOFF-gate-p5-DS18B20 by@Zybi do obsługi bramy garażowej i pomiaru temperatury w garażu

W trakcie realizacji
* SONOFF-gate-p5-DS18B20 by@Zybi do obsługi bramy wjazdowej i pomiaru temperatury na dworze (całość w puszcze hermetycznej)
* SONOF Basic by@Zybi do sterowania siłownikiem elektrodynamicznym ogrzewania w garażu
* SONOFF Dual by@Zybi do sterowania oświetleniem w terrarium (2 lampy) + pomiar temperatury
* SONOFF-gate-p5-DS18B20 by@Zybi do obsługi furtki
* SONOF Basic by@Zybi do oświetlenia w sypialni (lenistwo :D )
* tablet na ścianę do sterowania (czekam na wersję aplikacji SUPLA pracującą w poziomie)

całość oparta na platformie supla.fracz.com z obsługą komunikatów głosowych

Pomysły na przyszłość
* sterowanie elektrozaworem wody na wejściu do domu (np. wyłączenie zdalne gdy wyjedziemy na wczasy i zapomnimy tego zrobić ręcznie, albo prewencyjnie z harmonogramu w godzinach kiedy zwyczajowo nie ma domowników, albo...jak powstanie czujnik zalania w Supli - dla ratowania domu)
* podłączenie kilku czujników ruchu i komunikaty na smartfona w sytuacji wykrycia ruchu (np. w garażu, na klatce schodowej)
* podłączenie czujnika tlenku węgla i dymu- j.w
* sterowanie siłownikiem otwarcia okna dachowego na strychu

Generalnie SUPLA to bardzo fajny pomysł, szczególnie ze można to zrobić tanim koszem. Wymaga dobrego WiFi. Ja zastosowałem AP Ubiquiti AP-AC-LR. Obsługuje cały dom (parter i piętro, poddasze, bramę wjazdową) i działa super stabilnie (na odseparowanej podsieci)
11xSRW-01, 1x Sonoff mini, 3xSonoff SV, 5xSonoff S26, 4xSonoff Basic, 1xGosund Sp-111, 1xSonoff Touch, 1xH801, czujnik poczty DIY, 1x Loratap, 1x MiniTiger , 1 x zawór wody BQ05 DIY, 2xSBW-02, Auraton: MC, HC, Flood Valve, Flood Sensor (test trwa)
Dunay

Dzięki Panowie za odzew. Fajnie się zapowiada temat. U mnie mały update bo majfrend zamiast wysłać Sonoff touch to dostałem Sonoff socket S20 i wczoraj Supla ->S20 i już oświetlenie w akwarium śmiga. Poczytałem i chyba postawię własnego cloud`a, tylko moje zasadnicze pytanie. Własny cloud obsłuży telefon po GPRS?
byniom
Been thanked: 1 time

Dlaczego ma ci nie obsłużyć po GPRS ? Mam raspberry i przez dwa tygodnie w telefonie który mam przy sobie i korzystam po kilka razy dziennie do otwierania bramy i zapalania światełek użył 1MB danych . Jak widać dużo tego nie ma.

Return to “Ogólna dyskusja”