Cześć wszystkim
mam przypisane 2 reakcje do czujnika temperatury (tego oryginalnego okrągłego Zamoyskiego)
i o ile zazwyczaj 1 reakcja mi działa
a ma za zadanie po osiągnięciu temperatury niższej niż 14 stopni włączyć grzałkę (gniazdko gosund sp111)
to o tyle 2 reakcja co wyłącza tą reakcję po osiągnięciu temperatury >=15 stopni już nie zadziałało (albo co jakiś czas jej się uda wyłączyć urządzenie)
od czego to zależy
łącze mam internetowe stabilne urządzenia są w 1 sieci
czy są ostatnio jakieś problemy z reakcjami
boje się tego wrzucić do systemu w domu bo mi chata się spali albo ugotuje !!!!
pomoże ktoś coś
?
opis ustawien reakcji
ustawienia reakcji na termometrze :
1) załączenie urządzenia
warunek
Gdy temperatura będzie <13,99
wtedy wykonaj akcję
i nie wykonuj ponownie tej reakcji, aż temperatura będzie >=14,5
to zazwyczaj działa
akcją jest włączenie przekaźnika gosund sp111
2) załączenie urządzenia
warunek
Gdy temperatura będzie >15,3
wtedy wykonaj akcję
i nie wykonuj ponownie tej reakcji, aż temperatura będzie <=15
akcją jest wyłączenie przekaźnika gosund sp111
i to mi nie chce działać ponownie jak 1x się wykona to kolejne cykle załączy ale nie wyłączy mi tego gosunda sp111
2 reakcje i Błąd wykonania zmiany stanu urządzenia
-
SebastianKiwacz
Ale dobrze by było by działało a nie działa i nie wiem czemu
Nie ma termostatu który by miał bezprzewodowy czujnik w supla
Dlatego takiej kombinacji potrzebuje by mi strychu nie zamarzł w domku na dzialce
Dlatego takiej kombinacji potrzebuje by mi strychu nie zamarzł w domku na dzialce
Pokaż screeny z ustawień.SebastianKiwacz wrote: Wed Jan 15, 2025 11:26 am Ale dobrze by było by działało a nie działa i nie wiem czemu
Mam tak regulację rekuperacji w zależności od temperatury zewnętrznej i jeszcze się nie zdarzyło żeby nie zadziałało.
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Możesz zrobić termostat (ten suplowy) gdzie termometr jest wirtualny przez linki bezpośrednie. Działa lepiej niż reakcje, bo sprawdza stan cały czas i dodatkowo ustawisz co ma się dziać, jeżeli nie ma odczytu (grzej lub wyłącz)SebastianKiwacz wrote: Wed Jan 15, 2025 11:26 am Ale dobrze by było by działało a nie działa i nie wiem czemu
YoMan
Zrób to na termostacie i nie kombinuj dalejSebastianKiwacz wrote: Wed Jan 15, 2025 10:42 am Cześć wszystkim
mam przypisane 2 reakcje do czujnika temperatury (tego oryginalnego okrągłego Zamoyskiego)
i o ile zazwyczaj 1 reakcja mi działa
a ma za zadanie po osiągnięciu temperatury niższej niż 14 stopni włączyć grzałkę (gniazdko gosund sp111)
to o tyle 2 reakcja co wyłącza tą reakcję po osiągnięciu temperatury >=15 stopni już nie zadziałało (albo co jakiś czas jej się uda wyłączyć urządzenie)
od czego to zależy
łącze mam internetowe stabilne urządzenia są w 1 sieci
czy są ostatnio jakieś problemy z reakcjami
boje się tego wrzucić do systemu w domu bo mi chata się spali albo ugotuje !!!!
pomoże ktoś coś
?
opis ustawien reakcji
ustawienia reakcji na termometrze :
1) załączenie urządzenia
warunek
Gdy temperatura będzie <13,99
wtedy wykonaj akcję
i nie wykonuj ponownie tej reakcji, aż temperatura będzie >=14,5
to zazwyczaj działa
akcją jest włączenie przekaźnika gosund sp111
2) załączenie urządzenia
warunek
Gdy temperatura będzie >15,3
wtedy wykonaj akcję
i nie wykonuj ponownie tej reakcji, aż temperatura będzie <=15
akcją jest wyłączenie przekaźnika gosund sp111
i to mi nie chce działać ponownie jak 1x się wykona to kolejne cykle załączy ale nie wyłączy mi tego gosunda sp111
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036-
klew
- Has thanked: 136 times
- Been thanked: 137 times
Czy masz ustawiony harmongram aktywności dla tych reakcji?SebastianKiwacz wrote: Wed Jan 15, 2025 11:26 am Ale dobrze by było by działało a nie działa i nie wiem czemu
Pokaż screeny z ustawień w Cloud.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
SebastianKiwacz
Nie akcje sa włączone cały czas bez harmonogramu
Dodane mam 2 sceny na wlaczenie i wyłączenie tej wtyczki ale nie bardzo wiem jak to ma działać ta scena
Dodane mam 2 sceny na wlaczenie i wyłączenie tej wtyczki ale nie bardzo wiem jak to ma działać ta scena
-
SebastianKiwacz
Kurcze jak pamiętam to on właśnie mial wadę jak zerwało odczyt termometru to się zawieszał kiedyś poprawili chlopaki to?YoMan wrote: Wed Jan 15, 2025 11:38 amMożesz zrobić termostat (ten suplowy) gdzie termometr jest wirtualny przez linki bezpośrednie. Działa lepiej niż reakcje, bo sprawdza stan cały czas i dodatkowo ustawisz co ma się dziać, jeżeli nie ma odczytu (grzej lub wyłącz)SebastianKiwacz wrote: Wed Jan 15, 2025 11:26 am Ale dobrze by było by działało a nie działa i nie wiem czemu
Last edited by SebastianKiwacz on Wed Jan 15, 2025 6:11 pm, edited 1 time in total.
-
SebastianKiwacz
Maciek663 wrote: Wed Jan 15, 2025 11:29 amPokaż screeny z ustawień.SebastianKiwacz wrote: Wed Jan 15, 2025 11:26 am Ale dobrze by było by działało a nie działa i nie wiem czemu
Mam tak regulację rekuperacji w zależności od temperatury zewnętrznej i jeszcze się nie zdarzyło żeby nie zadziałało.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.