Od samego początku ten projekt mi się spodobał. Zamówiłem sobie Xiao Esp32-C6 i od kilku dni z nim walczę. Niestety samodzielne próby z kompilacją softu spełzły na niczym (Arduino komunikuje, że szkic używa 122% pamięci programu). Dzięki koledze Zibi_007 za gotowy bin, wgrałem i działavajera wrote: Fri Jan 17, 2025 10:45 am Mija mniej więcej miesiąc od czasu rozpoczęcia projektu, więc pozwalam sobie na małe podsumowanie.![]()
Podstawowy cel, czyli PoC bramki Zigbee <-> Supla został zrealizowany. W tym miejscu chciałbym naprawdę mocno podziękować koledze Zibi_007, bez którego wsparcia i zaangażowania, nie udałoby się dotrzeć do tego miejsca, w tak krótkim czasie.
Oczywiście to dopiero początek w pełni funkcjonalnej bramki Supla, ale cała reszta zależy już od rzeczywistego zainteresowania naszej małej społeczności Supla - ja i tak będę rozwijał projekt na własne potrzeby, ale jeżeli więcej osób zacznie jej używać to wezmę pod uwagę zgłaszane uwagi - w miarę dostępnego czasu.
Dyskusja ogólna [bramka Zigbee]
Moderator: vajera
-
kris.gie
- Has thanked: 1 time
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Ja mam kilka komercyjnych bramek i mogę napisać, jak to u mnie działa. Przynajmniej w połączeniu ze SmartLive.vajera wrote: Fri Jan 17, 2025 12:41 pmPoświęciłem tej kwestii dwa wieczory - poniżej moje wnioski:lukasz06 wrote: Fri Jan 17, 2025 12:15 pm A tak zapytam o ten czujnik okna tzn o jego status po zaniku zasilania. To zależy od samego czujnika, czy bardziej SuplaDevice?
Czujniki Zigbee bazują na wspólnym standardzie komunikacji, ale w zależności od producenta i modelu rządzą się swoimi prawami.
Szczególną grupą są tzw. urządzenia sleep device, które w celu oszczędności energii usypiają się i wysyłają dane według własnego, wewnętrznego schematu, czyli np. gdy stan monitorowany przez czujnik ulegnie zmianie.
Jeśli koordynator (bramka) utraci zasilanie to po jego powrocie nie jest w stanie (przynajmniej moja bramka) wysłać do takiego urządzenia żadnego komunikatu, tzn. wysłanie rozkazu typu czytaj/zapisz atrybut lub włącz raportowanie wraca ze statusem urządzenia nie znaleziono. Oczywiście gdy urządzenie się obudzi i wysle dane robi rejoin sieci i wszystko wraca do normy.
Standard Zigbee przewiduje, że takie śpiące urządzenie powinno odzywać się do koordynatora co jakiś czas, ale moje czujniki Tuya wydają się bardzo leniwe.
Mam jeszcze pomysł z uruchomieniem poll cluster na bramce, ale tego klastra nie w bibliotece ESP, więc muszę go dodać "z reki". Jeśli to rozwiązanie zadziała to problem będzie rozwiązany, jeżeli nie to na razie nie mam innych koncepcji.
@lukasz06 Rozumiem, że komercyjne bramka Zigbee, której używasz nie ma tego problemu?
@Zibi__007 A jak to wygląda u Ciebie z czasem budzenia czujników temperatury i ias zone?
Już pisałem o tym wcześniej (czujnik temperatury). Jak się nie zmieniają parametry otoczenia, to w zależności od typu (producenta) potrafi spać nawet i 30 min. Potem się budzi i raportuje "że żyje". Jeśli te raporty przychodzą w ustalonych interwałach, to w programie widzisz go, że cały czas działa. Dopiero, jak nie wyśle w ustalonym czasie sygnału, to jest info o odłączeniu. Łatwo to sprawdzić wyciągając z czujnika baterie. Info o braku połączenia w SmartLive pojawia się po kilku, kilkunastu minutach. Jest też syganał o słabej baterii, ale ten pojawia się raz na kilka godzin (nie wiem dokładnie od czego zależy). Te, które mam w tej chwili podłączone pod Suplę chyba raportują częściej, , bo pomimo braku zmiany odczytu meldują się częściej niż 10 min. (na wykresach nie widać przerw).
Teraz czujniki ruchu Zigbee. Te idą spać na dobre (deep sleep?). Ale szybko się budzą i logują do sieci raportując wykrycie ruchu. Co pewien czas się same budzą i wysyłają sygnał o gotowości. Niektóre jeszcze raportują "brak ruchu", gdy ustanie po wzbudzeniu czujnika. Co do czasu "snu" to tu potrafi spać nawet kilka godzin (np. w nocy) i w Supli pokazuje jako rozłączone. Ale, jak tylko wykryje ruch, to loguje się momentalnie i wywołuje przypisaną reakcję (na bieżąco to testuję,).
Nie wiem natomiast czy i kiedy przechodzi w stan uśpienia czujnik zalania. Za krótko go testuję, ale w ciągu 45 min. wydawał się być cały czas aktywny. Może to kwestia tego, że wcześniej wyzwoliłem alarm zalania.
Co do czujki dymu, to w Supli sprawdzę, jak się uda w końcu dodać i będzie działać, natomiast do bramki Zigbee melduje się raz na godzinę. Łatwo to sprawdzić, bo zaświeca się wtedy zielona dioda. Druga czujka dymu robi to częściej, bo co ok. 20 min. Pewnie będzie to miało wpływ na zużycie baterii.
O innych urządzeniach napiszę, jak będę miał więcej doświadczenia, ale już teraz mogę stwierdzić, że nie widzę objawów czasowego raportowania o stanie przycisków (wyzwalaczy scen). Nie znaczy to, że tego nie robią, ale na tyle rzadko, że ciężko to uchwycić. Np. po wyjęciu baterii z jednego z przycisków dopiero na następny dzień zobaczyłem info, że niedostępny.
Mam też takie cudo, co się nazywa repeater Zigbee. Nie robi nic innego tylko odbiera i przesyła dalej sygnał z urządzeń. Wystarczy to urządzenie dodać do jakiejś bramki. Nie da się na nie wejść (zmienić ustawień). Co ciekawe jakoś tam działa, bo w miejscu gdzie nie było zasięgu, po dołożeniu tego cudactwa w połowie dystansu, pojawiła się możliwość pracy urządzeń. Nie zawracam takimi rzeczami Łukaszowi głowy. Na wszystko przyjdzie czas...
Mam jeszcze czujnik otwarcia drzwi/okna. Nie skanowałem go do tej pory, bo muszę wykopać z czeluści moich piekieł (pudeł z niepotrzebnym szmelcem, jak mówi moja żona
Muszę na chwilę opuścić forum. Jeszcze coś napisze za chwilę, ale to w tym temacie najważniejsze, co chciałem napisać.
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036Źle masz ustawioną partycję, dlatego brakuje Ci miejsca. Zmień na customZB. Powinna się pokazać, jeśli zgrałeś wszystkie pliki projektu. Jeśli nie, to przeładuj definicję płytek i ustaw (prawidłowo) od nowa. Skompiluje się wtedy bez problemu.kris.gie wrote: Fri Jan 17, 2025 1:53 pmOd samego początku ten projekt mi się spodobał. Zamówiłem sobie Xiao Esp32-C6 i od kilku dni z nim walczę. Niestety samodzielne próby z kompilacją softu spełzły na niczym (Arduino komunikuje, że szkic używa 122% pamięci programu). Dzięki koledze Zibi_007 za gotowy bin, wgrałem i działavajera wrote: Fri Jan 17, 2025 10:45 am Mija mniej więcej miesiąc od czasu rozpoczęcia projektu, więc pozwalam sobie na małe podsumowanie.![]()
Podstawowy cel, czyli PoC bramki Zigbee <-> Supla został zrealizowany. W tym miejscu chciałbym naprawdę mocno podziękować koledze Zibi_007, bez którego wsparcia i zaangażowania, nie udałoby się dotrzeć do tego miejsca, w tak krótkim czasie.
Oczywiście to dopiero początek w pełni funkcjonalnej bramki Supla, ale cała reszta zależy już od rzeczywistego zainteresowania naszej małej społeczności Supla - ja i tak będę rozwijał projekt na własne potrzeby, ale jeżeli więcej osób zacznie jej używać to wezmę pod uwagę zgłaszane uwagi - w miarę dostępnego czasu.. Póki co mam tylko włączniki Zigbee (Z linku Zibi). Trzymam kciuki za projekt, chętnie bym postawił kawę, gdyby była taka opcja, jak w GG.
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036Bardzo dziękuję za miłe słowa. A Ty jak zwykle skromnyvajera wrote: Fri Jan 17, 2025 10:45 am Mija mniej więcej miesiąc od czasu rozpoczęcia projektu, więc pozwalam sobie na małe podsumowanie.![]()
Oczywiście to dopiero początek w pełni funkcjonalnej bramki Supla, ale cała reszta zależy już od rzeczywistego zainteresowania naszej małej społeczności Supla - ja i tak będę rozwijał projekt na własne potrzeby, ale jeżeli więcej osób zacznie jej używać to wezmę pod uwagę zgłaszane uwagi - w miarę dostępnego czasu.
Ja sobie, na chwilę obecną, nie wyobrażam jeszcze dodania tego projektu do GG. Jak z bazą urządzeń? Będziemy aktualizować GG co kilka dni, jeśli dojdzie coś nowego na Zigbee? No ewentualnie można by było prowadzić projekt równolegle. Osobna wersja do indywidualnej kompilacji (rozwijana na bieżąco) oraz moduł do GG aktualizowany w miarę potrzeb. Tutaj może być problem, bo @Krycha odpoczywa od tego projektu i nikt nie wie, jak długo to potrwa, a @vajera ma chyba co robić, a nie "ciągnąć" dwa projekty równolegle...vajera wrote: Fri Jan 17, 2025 11:02 amModuł Ethernet wydaje się ciekawym pomysłem - planuję wkrótce odpalić testową bramkę z kilkoma czujnikami i ocenić stabilność jej działania na dłuższym odcinku czasu, również w kontekście współdzielenia radia pomiędzy Zigbee a WiFi - zresztą muszę zoptymalizować synchronizację WiFi/Zigbee w bramce.klimasstudio wrote: Fri Jan 17, 2025 9:49 am Czy jak soft będzie gotowy trafi do GUI GENERIC ?
Dodał bym obsługę modułu ETHERNET![]()
GUI Generic to doskonałe narzędzie do budowania gotowej konfiguracji dla konkretnego urządzenia docelowego - jak wyobrażałbyś sobie dodanie tam takiej bramki, do której dynamicznie podłączają się (i odłączają) urządzenia Zigbee? Ja, szczerze mówiąc, nie mam pomysłu.
Dodanie do GG rozwiązałoby natomiast problem z kompilacją u części Użytkowników. Dziennie dostaję kilka/kilkanaście wiadomości z prośbą o pomoc z kompilacją, albo przesłanie gotowego pliku .bin. GG to niewątpliwa zaleta i możliwość dotarcia do większego grona użytkowników.
Jeśli chodzi o dalszy rozwój, to w pełni popieram drogę nakreśloną przez @vajera. Ze swojej strony deklaruję, że jak tylko program nabierze w miarę ostatecznej formy (a po ostatnich zmianach chyba jest już bardzo blisko), to prześlę do autora gotowy do wklejenia wycinek kodu z pełną obsługą webinterfeace. Wyeliminuje to konieczność używania pliku private i da możliwość podzielenia się własną skompilowaną wersją z innymi. Do tego czasu, w razie konkretnych zmian w programie, będę, jak do tej pory, publikował taką wersję tutaj. Zapewne poszerzy to grono testerów.
Co do wzbogacania bazy urządzeń, to zachęcam wszystkich do skorzystania ze skanera (gotową wersję .bin macie w załączniku - działa na wszystkich C6) i przesyłania danych bezpośrednio do Kolegi @vajera. Jest duża szansa, że niedługo będziemy mieli sporo obsługiwanych urządzeń, bo nieraz nawet, gdy różnią się trochę wyglądem, to przedstawiają się tak samo.
Co do stabilności i kilku czujników. Testuję właśnie od kilku dni takie rozwiązanie. Na wykresach (np. temperatury) widać doskonale ciągłość połączenia. Według mnie jest nieźle. I teraz, w nawiązaniu do tego, co napisałem powyżej, wydaje się, że jakbym chciał używać tej bramki tylko do czujników temperatury i wilgotności, to by wystarczyło to, co już jest.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036A skompilowałem sobie klika dni temu takie cudo (lokalny przekaźnik i przyciski). Bez ekranu, ale jak znajdę w domu jakiś, do którego jest biblioteka, to też dołączę. W każdym razie działa to normalnie. Tutaj nie ma problemu (na razie) z brakiem pamięci, jak w 8266 i wszystko działa. Koegzystuje to sobie z urządzeniami Zigbee i nie sprawia problemu. Jenak w dalszym etapie zamierzam używać C6 (może nawet i w wersji mini) jako typowych bramek Zigbee. Mam takie malutkie pudełeczka, do których mieści się idealnie, można też wydrukować jakąś fajną obudowę. Teraz porównajcie to sobie z ceną dowolnej bramki dostępnej w sklepie i będziecie mieli odpowiedź, dlaczego opłaca mi się takie rozwiązanie. Jeśli nawet wszystkich moich urządzeń Zigbee nie dodam (np. nie wiadomo co będzie z termostatami), to i tak mocno ograniczę ilość komercyjnych bramek w domu, a ze zbyciem nie będzie problemu. Mam w tej chwili 6, w tym 2 tzw. multi (2 kondygnacje, do tego piwnica i strych). No i najważniejsze. Wszystko będę miał w Supliklimasstudio wrote: Fri Jan 17, 2025 11:43 amBardziej o to chodzi aby wszystko było w jednym miejscu, czyli GGvajera wrote: Fri Jan 17, 2025 11:31 am Niby tak, ale czym to się będzie różnić od np. gotowego bina z WebInterface i Ethernetem (mogą też być 2 pliki bin)?
Chyba, że masz na myśli takie kombo, np. z GuiGeneric dodajesz funkcjonalność bramki + 2 przekaźniki lokalne + 3 lokalne przyciski + OLED![]()
Będą 2 biny nic sie nie stanie.
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036-
vajera
- Has thanked: 291 times
- Been thanked: 161 times
@Zibi_007 Pytanie w temacie tych komercyjnych bramek i np. czujnika otwarcia drzwi - czy jeżeli wyłączysz bramkę i w tym czasie np. otworzysz okno to bramka to widzi od razu po włączeniu?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Nie wiem, jak z czujnikiem drzwi, ale wiem (mniej więcej) jak z czujnikiem zalania, bo miałem okazję to sprawdzić. Nie wiem tylko, czy moja odpowiedź w czymś Ci pomoże. W każdym razie jeśli wyłączę bramkę i w tym czasie zadziała czujnik zalania, to po ponownym włączeniu przychodzi powiadomienie, ale tylko jeśli od czasu wywołania sygnału a włączenia bramki nie minęło wiele czasu. U mnie do 15 minut przychodziły powiadomienia (skubany musi mieć jakiś zegar wewnętrzny, bo ze znacznikiem czasu rzeczywistego wywołania alarmu), a np. po 30 min. nic nie sygnalizowało. Może to zależy od urządzenia i wewnętrznego softu jaki w nim siedzi i np. można ustawić tak, że będzie wysyłał info o alarmie (zdarzeniu) do czasu pierwszego skutecznego zalogowania się do bramki (sieci)...vajera wrote: Fri Jan 17, 2025 3:41 pm @Zibi_007 Pytanie w temacie tych komercyjnych bramek i np. czujnika otwarcia drzwi - czy jeżeli wyłączysz bramkę i w tym czasie np. otworzysz okno to bramka to widzi od razu po włączeniu?
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036-
[email protected]
- Has thanked: 18 times
- Been thanked: 26 times
Co do zapędów moich i nie tylko żeby to dodać do GG, umiem dodawać rzeczy w samym GG, ale tu bez źródeł GG buildera daleko nie zajdziemy ... A w zasadzie to nie ruszymy przez te dodatkowe zależności Zigbee oraz fakt że trzeba robić akrobacje w boardach lub partycjach.
Ekstra problem to GG jest z jednej strony w Platformio - nadal się bujam z rozmiarem programu -,a z drugiej kompiluje się pod Arduino co rodzi inne problemy jak utrzymanie boardow w Builderze czy optymalizację kompilacji.
Samo dodawanie urządzeń to nie problem, z webservera można obskoczyć krok parowania krotkotrwalego , a do repozytorium dodawać swoją drogą .
Mając źródła buildera można by przekazywać parametry że strony GG buildera ,co swoją drogą by ogarnęło kilka rzeczy które trzeba ustawiać na webserverze
Ekstra problem to GG jest z jednej strony w Platformio - nadal się bujam z rozmiarem programu -,a z drugiej kompiluje się pod Arduino co rodzi inne problemy jak utrzymanie boardow w Builderze czy optymalizację kompilacji.
Samo dodawanie urządzeń to nie problem, z webservera można obskoczyć krok parowania krotkotrwalego , a do repozytorium dodawać swoją drogą .
Mając źródła buildera można by przekazywać parametry że strony GG buildera ,co swoją drogą by ogarnęło kilka rzeczy które trzeba ustawiać na webserverze
Myślałem ,że kolega ,@Góral wysłał Ci kontakt mailowy , bo na spotkaniu była o tym mowa[email protected] wrote: Fri Jan 17, 2025 4:42 pm Co do zapędów moich i nie tylko żeby to dodać do GG, umiem dodawać rzeczy w samym GG, ale tu bez źródeł GG buildera daleko nie zajdziemy ... A w zasadzie to nie ruszymy przez te dodatkowe zależności Zigbee oraz fakt że trzeba robić akrobacje w boardach lub partycjach.
-
[email protected]
- Has thanked: 18 times
- Been thanked: 26 times
Nie przypominałem się jeszcze , liczę na to że będzie chciał i miał czas to się podzielilukasz06 wrote: Fri Jan 17, 2025 5:11 pmMyślałem ,że kolega ,@Góral wysłał Ci kontakt mailowy , bo na spotkaniu była o tym mowa[email protected] wrote: Fri Jan 17, 2025 4:42 pm Co do zapędów moich i nie tylko żeby to dodać do GG, umiem dodawać rzeczy w samym GG, ale tu bez źródeł GG buildera daleko nie zajdziemy ... A w zasadzie to nie ruszymy przez te dodatkowe zależności Zigbee oraz fakt że trzeba robić akrobacje w boardach lub partycjach.