Przekaźnik miniaturowy RM84-2012-35-5230, mniejszego na 230VAC chyba nie widziałem. Przewody trzeba przylutować.kkkacper wrote: Sat Jan 11, 2025 10:49 amTo jest plan ostateczny since the day one, bo oczywistym jest, ze to musi zadzialac wtedy.. klopotem jest kwestia miejsca, mam to wszystko w puszce i tu rodzi sie klopot.. wczoraj juz wertowalem neta w poszukiwaniu czegos mini..Pietras81 wrote: Sat Jan 11, 2025 8:21 am Kup zwykly przekaznik na 230 i sygnal z przekaznika do sonoffa. Będzie działać. Foto poniżej.
Sonoff MiniR4 + czujnik ruchu
-
robertklepacki94
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 14 times
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
-
kkkacper
Wlasnie tez go wczoraj gdzies wyszepralem i tak jak mowisz, nic mniejszego chyba juz sie nie trafi.. wyglada na to, ze bede musial pojsc ta drogarobertklepacki94 wrote: Sat Jan 11, 2025 2:31 pmPrzekaźnik miniaturowy RM84-2012-35-5230, mniejszego na 230VAC chyba nie widziałem. Przewody trzeba przylutować.kkkacper wrote: Sat Jan 11, 2025 10:49 amTo jest plan ostateczny since the day one, bo oczywistym jest, ze to musi zadzialac wtedy.. klopotem jest kwestia miejsca, mam to wszystko w puszce i tu rodzi sie klopot.. wczoraj juz wertowalem neta w poszukiwaniu czegos mini..Pietras81 wrote: Sat Jan 11, 2025 8:21 am Kup zwykly przekaznik na 230 i sygnal z przekaznika do sonoffa. Będzie działać. Foto poniżej.
-
kkkacper
Finalnie dorzucilem przekaznik RM84-2012-35-5230 i zostalem przy starej czujce ruchu, jakos udalo sie to uruchomic.. tak czy smiak jeszcze raz dzieki wszystkim za checi i pomoc 
-
kkkacper
Panowie.. ratunku xD dalej to gowno nie dziala jak powinno.. czy w tych sonoffach trzeba gdzies ustawic w configu rodzaj wlacznika? Teraz wszystko dziala jak nalezy pod warunkiem, ze dziala tylko na czujce, jak uruchomi sie swiatlo z apki to wszystko glupieje, swiatlo przestaje sie wlaczac z czujki albo odwraca logike i czujka gasi swiatlo uruchomione z apki.. zdarza sie tez, ze swiatlo uruchomione z apki nie swieci ciagle tylko gasnie po czasie tak jakby bylo uruchomione przez czujke a nie apke.. juz naprawde wymiekam z tym..
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
W pierwszym poście inaczej opisywałeś problem. Teraz wygląda wyłącznie na złe ustawienia. I tak do końca dalej nie wiem co chcesz osiagnac, jak to ma działać.
YoMan
-
kkkacper
Tak, bo problem poczatkowo byl inny, ale finalnie dolozylem przekaznik i wszystko zaczelo wygladac obiecujaco.YoMan wrote: Mon Jan 20, 2025 9:40 pm W pierwszym poście inaczej opisywałeś problem. Teraz wygląda wyłącznie na złe ustawienia. I tak do końca dalej nie wiem co chcesz osiagnac, jak to ma działać.
Ogolnie to zakladalem (byc moze blednie), ze dzialac to bedzie tak:
1. Czujka ruchu wlacza swiatlo na okres 90 sek zgodnie ze swoim wbudowanym timerem
2. Swiatlo wlaczone recznie z apki swieci w trybie ciaglym do momentu recznego wylaczenia. Po wylaczeniu "wraca" do trybu, w ktorym to czujnik ruchu wyzwala jego zapalenie.
Teraz odnosze wrazenie, ze po wylaczeniu swiatla z apki jesli jest/byl ruch w pomieszczeniu to sterownik glupieje, gdyz czujka jest w trybie pracy, a sterownik nie i dlatego ma problem z powrotem do normalnej pracy.
Mam nadzieje, ze da sie to zrozumiec xD
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Podłacz czujke równolegle z modułem i temat zamkniętykkkacper wrote: Mon Jan 20, 2025 10:08 pmTak, bo problem poczatkowo byl inny, ale finalnie dolozylem przekaznik i wszystko zaczelo wygladac obiecujaco.YoMan wrote: Mon Jan 20, 2025 9:40 pm W pierwszym poście inaczej opisywałeś problem. Teraz wygląda wyłącznie na złe ustawienia. I tak do końca dalej nie wiem co chcesz osiagnac, jak to ma działać.
Ogolnie to zakladalem (byc moze blednie), ze dzialac to bedzie tak:
1. Czujka ruchu wlacza swiatlo na okres 90 sek zgodnie ze swoim wbudowanym timerem
2. Swiatlo wlaczone recznie z apki swieci w trybie ciaglym do momentu recznego wylaczenia. Po wylaczeniu "wraca" do trybu, w ktorym to czujnik ruchu wyzwala jego zapalenie.
Teraz odnosze wrazenie, ze po wylaczeniu swiatla z apki jesli jest/byl ruch w pomieszczeniu to sterownik glupieje, gdyz czujka jest w trybie pracy, a sterownik nie i dlatego ma problem z powrotem do normalnej pracy.
Mam nadzieje, ze da sie to zrozumiec xD
YoMan
-
djalex
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 2 times
To jest poważne forum traktujące o urządzeniach elektronicznych i oprogramowaniu do tychże i raczej nie na miejscu jest użycie w jednym z poprzednich postów słowa na "g"
A odnośnie problemu: Sonoffa czy jakikolwiek innym modułem można sterować czyli wymusić zmianę położenia styków przekaźnika na 2 sposoby: podając potencjał na wejście IN (w przypadku Sonoffa to S2) bądź sterując apką. Teraz w zależności jaki rodzaj sygnału będzie podawany na wejście, taki w konfiguracji musi być ustawiony tryb wejścia. Skoro do S2 masz podłączoną czujkę ruchu to jest to analogiczne do tego jakbyś podłączył łącznik bistabilny co oznacza że każda zmiana stanu na wejściu będzie zmieniała stan przekaźnika w zależności od tego czy przekaźnik jest "włączony" czy nie. Czyli jeśli światło zostanie włączone przez czujkę to będzie świeciło tak długo jak działa w nim timer. Jeśli w międzyczasie w apce wyłączysz to światło zgaśnie do czasu aż czujka nie odliczy czasu i nie nastąpi zmiana stanu na wejściu (brak fazy) co zaskutkuje włączeniem światła. Tak samo będzie jeśli włączysz w apce a w międzyczasie ktoś uruchomi czujkę - wtedy światło zgaśnie i włączy ponownie gdy odliczy czas. Dlatego ci to nie działa tak jakbyś chciał. Nie wiem jak w GG ale w Zamelowskich modułach jest tryb wejścia "motion sensor" i ten tryb powinien być zaznaczony w przypadku użycia czujki ruchu. Jest jeszcze wyjście by czujka była podłączona równolegle z Sonoffem a nie do jego wejścia. Tylko musi to być na jednej fazie.