Problem z dostępem do HC

Charnay

Jako że to pierwszy mój post na forum, to kłaniam się Koleżeństwu nisko i życzę dobrego dnia :-)
O supli nie wiem nic, piszę o tym od samego początku, bo to i tak zaraz wyjdzie - mam nadzieję, że wybaczycie naiwne pytania. Przemigrowałem z Auraton Pulse i zauważyłem następujący problem:
HC.png
Termostat z HC nie jest mi potrzebny, bo to dla mnie tylko urządzenie wykonawcze sterowane termostatami z HM.
Problem w tym, że w aplikacji supla widzę tylko jedną, główną ikonę dostępu do HC i ma ona status nieaktywny/niepodłączony.
HC1.png
Chodzi o to, że chcę mieć możliwość zdalnego włączenia/wyłączenia urządzenia wykonawczego poprzez aplikację, a przy tym statusie (offline) to niemożliwe.
Próbowałem kilkakrotnie dodawać HC, zawsze jest to samo. Może tylko przy zmianie miejsca podłączenia boxa (w innym pomieszczeniu, dalej od HC) czasem wyskakiwał status "niepodłączony" , choć inne urządzenia były na zielono.
Dodam, że poza tym system chodzi i działa tak jak powinien (chyba, bo za mało wiem, by zauważyć ewentualny błąd).
Oprogramowanie Auraton Box to 24.12.03
Z góry dziękuję za podpowiedzi, co zrobiłem nie tak.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

To jest celowe zachowanie. Kanał termostatu w HC nie jest dostępny, gdy przekaźnik jest używany jako włącznik pieca przez inne urządzenie.

Nie jest też udostępniona opcja ręcznego sterowania takim przekaźnikiem. Tylko skojarzone termostaty nim sterują.

Możesz w cloud wyłączyć pokazywanie tego kanału i w apce nie będzie go widać
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Charnay

Rozumiem, dzięki. Czy jest zatem jakiś sposób, by razie potrzeby zdalnie z ręki włączyć/wyłączyć ogrzewanie w całym domu?
klew

Charnay wrote: Sun Jan 19, 2025 8:15 am Rozumiem, dzięki. Czy jest zatem jakiś sposób, by razie potrzeby zdalnie z ręki włączyć/wyłączyć ogrzewanie w całym domu?
Możesz na jakimś termostacie ustawić wyższą temperaturę. W termostatach też jest timer i możesz to ustawić np na 1h.
Ogólnie samo włączenie pieca czasem nie wystarczy, bo trzeba mieć jakieś siłowniki/zawory otwarte również
Charnay

Szkoda. W starym systemie Auraton i ich aplikacji to działało bez zarzutu i było potrzebne, może i tu by się jakoś udało? Ale mam pomysł. Termostatem nadrzędnym dla głowic jest HM. HM jako jedyny wyzwala urządzenie HC. HM z poziomu aplikacji można wyłączyć. Jak je wszystkie wyłączę, to nie ma sygnału wyzwalającego działanie HC i nawet działające wcześniej HC wyłącza się od razu. Mogę oczywiście wyłączać pojedynczo wszystkie HM w aplikacji, ale czy jest jakiś sposób, by to zgrupować i wyłączyć wszystkie urządzenia jednym przyciskiem? Kombinuję, bo próbuję zrozumieć suplę, więc wybaczcie i pomóżcie, plis.
klew

Charnay wrote: Sun Jan 19, 2025 11:07 am Szkoda. W starym systemie Auraton i ich aplikacji to działało bez zarzutu i było potrzebne, może i tu by się jakoś udało? Ale mam pomysł. Termostatem nadrzędnym dla głowic jest HM. HM jako jedyny wyzwala urządzenie HC. HM z poziomu aplikacji można wyłączyć. Jak je wszystkie wyłączę, to nie ma sygnału wyzwalającego działanie HC i nawet działające wcześniej HC wyłącza się od razu. Mogę oczywiście wyłączać pojedynczo wszystkie HM w aplikacji, ale czy jest jakiś sposób, by to zgrupować i wyłączyć wszystkie urządzenia jednym przyciskiem? Kombinuję, bo próbuję zrozumieć suplę, więc wybaczcie i pomóżcie, plis.
Niestety nie mamy jeszcze gotowego grupowania termostatów. Jest to w planach i chyba większość tematów mamy koncepcyjnie przygotowane.

Na razie jako workaround możesz dodać sobie dwie sceny:
1. Jedna w której wyłączasz wszystkie termostaty
2. Druga w której wszystkie włączasz.

To załatwi temat włączenia/wyłączenia wszystkiego na raz
Charnay

Dzięki. Zrobiłem sceny, wszystko działa jak złoto. O to chodziło. Pozdrawiam!

Return to “AURATON Heater Controller”