Problem z ds18b20 na wemosie

Talib

Witam, jestem nowy na forum. Popełniłem swój pierwszy sterownik na wemos d1 mini. Ma sterować piecem czyli termostat + analogowy czujnik ciśnienia. Z samą budową nie miałem problemu, problem pojawił się po 4h pracy- ds18b20 zaczął przerywać tzn raz pokazuje raz nie, plus przestał rejestrować nawet jeśli na chwilę zadziała to nie nanosi na wykres. Dodam że pomiar analogowy działa bez problemu. Jakieś pomysły co zrobić?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
byniom
Been thanked: 1 time

Miałem podobny problem , powyżej 52st moduł sie wieszał czego przyczyną by ds18b20. Zmieniałem moduły włącznie na esp32 i stale było to samo więc wiedziałem że to wina konkretnego czujnika. Wszystko działo się przy podwyższonej temperaturze. Chińczycy robią coraz większe badziewie :)
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Talib wrote: Mon Jan 20, 2025 1:48 pm Witam, jestem nowy na forum. Popełniłem swój pierwszy sterownik na wemos d1 mini. Ma sterować piecem czyli termostat + analogowy czujnik ciśnienia. Z samą budową nie miałem problemu, problem pojawił się po 4h pracy- ds18b20 zaczął przerywać tzn raz pokazuje raz nie, plus przestał rejestrować nawet jeśli na chwilę zadziała to nie nanosi na wykres. Dodam że pomiar analogowy działa bez problemu. Jakieś pomysły co zrobić?
Obstawiam czujnik - prawdopodobnie podróbka. Typowy objaw. Nie jesteś pierwszy z takim problemem. Postaraj się zainstalować czujnik z pewnego źródła. Koledzy chętnie podpowiedzą, gdzie kupić. Ja te z chińskiego portalu aukcyjnego kupuję po 10 sztuk. I testuję podłączając na raz. Jeszcze się nie zdarzyło, aby wszystkie były sprawne (jestem po 3 takich pakietach).
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
Duch__
Been thanked: 6 times

Przede wszystkim nie kupuje się czujników w metalowych obudowach. Na 99.9% są to podróbki. Jeśli znasz jego nr seryjny to podaj tutaj to Ci powiemy czy jest to oryginał czy nie.
Talib

Duch__ wrote: Tue Jan 21, 2025 4:42 am Przede wszystkim nie kupuje się czujników w metalowych obudowach. Na 99.9% są to podróbki. Jeśli znasz jego nr seryjny to podaj tutaj to Ci powiemy czy jest to oryginał czy nie.
Nie znam numeru seryjnego, czyli gdzie i jaki najlepiej kupić?
Gitman

Talib wrote: Mon Jan 20, 2025 1:48 pm Witam, jestem nowy na forum. Popełniłem swój pierwszy sterownik na wemos d1 mini. Ma sterować piecem czyli termostat + analogowy czujnik ciśnienia. Z samą budową nie miałem problemu, problem pojawił się po 4h pracy- ds18b20 zaczął przerywać tzn raz pokazuje raz nie, plus przestał rejestrować nawet jeśli na chwilę zadziała to nie nanosi na wykres. Dodam że pomiar analogowy działa bez problemu. Jakieś pomysły co zrobić?
A tak spytam z ciekawości zastosowałeś rezystor?

Return to “Pomoc”