Licznik Energii LEM 40 + LIW 01

ktsurma

Dzień Dobry

Po Internecie krążą informacje że nowe liczniki prądu zakładane przez dystrybutorów są czułe na wszelkiego rodzaju zakłócenia, co objawia się zawyżaniem wyników. Jednym z proponowanych sposobów zapobiegania takiego stanu jest montowanie różnego rodzaju filtrów. Okazuje się, podobno, że mierniki prądu typu Licznik VCX SDM 72 BI (dostępny na przykład tutaj: https://allegro.pl/oferta/vcx-trojfazow ... 1847078724) potrafią obcinać zakłócenia, dzięki czemu miernik dystrybutora zaczyna pokazywać zużycie prądu "po staremu".

I tu urodził mi się pewien pomysł:
1. zastosować licznik Zamel-a LEM 40, który na oko wygląda tak jak ten przykładowy podany powyżej a dodatkowo ma możliwość podłączenia licznika impulsów. Dzięki temu jest szansa obcinania zakłóceń w sieci energetycznej a z drugiej strony stwarzamy warunki do tego aby monitorować zużycie prądu.
2. do licznika LEM 40 podłączyć licznik impulsów LIW 01 za pomocą którego można przekazywać zużycie do SUPLI.

A teraz pytania do kolegów z ZAMEL-a:
a. czy moje przypuszczenia odnośnie LEM 40 są słuszne? czy ma on szansę filtrowania zakłóceń? Wydaje mi się że MEW-01 pod tym względem jest przezroczysty i nie wpływa ilość zakłóceń przekazywanych w sieci energetycznej.
b. ponieważ z LEM 40 jest tylko jedno wyjście impulsowe to tak na prawdę będziemy widzieli zużycie prądu tylko łączne - bez rozbicia na fazy?
c. czy licznik LEM 40 mierzy prąd pobierany i oddawany (mam panele na dachu)?

Wiem że większość tematów nie dotyczy SUPLI, ale zakładam współpracę w ramach firmy różnych zespołów, dzięi czemu szybciej będzie można uzyskać tę wiedzę.

Z góry dziękuję.
Robert Błaszczak

A czy te "krążące po sieci informacje" zostały w jakiś sposób zweryfikowane? Bo jeśli nowo montowane liczniki zawyżają pomiar energii o ponad 2%, to jest to podstawa do reklamacji, a w przypadku gdyby to było nagminne, to i do sprawa dla prokuratora.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
ktsurma

Oczywiście że tak - :D

Każdy kto to pokazuje twierdzi że zweryfikował to na sobie, tzn na swoim liczniku i swoich obserwacjach. Np, https://www.youtube.com/watch?v=HHmyodxWI6c

A tak na poważnie, to żeby można było rozmawiać z zakładem energetycznym to trzeba by było mieć licznik legalizowany włączony w obwód. A jak znam życie to wcale nie takie proste i zakład energetyczny znajdzie tysiąc powodów dlaczego moja instalacja jest zła i fałszuje wyniki.
Tpk

Sam jestem ciekaw ale bardziej tego czy możliwe jest podłączenie tego w taki sposób MEW40 + LIW-01. Byłoby to dokładniejsze niż przekładnik ale zastanawia mnie właśnie czy jest możliwość rozbicia tego jakoś na fazy.
klew

Tpk wrote: Wed Jan 22, 2025 8:25 pm Sam jestem ciekaw ale bardziej tego czy możliwe jest podłączenie tego w taki sposób MEW40 + LIW-01. Byłoby to dokładniejsze niż przekładnik ale zastanawia mnie właśnie czy jest możliwość rozbicia tego jakoś na fazy.
Liczniki impulsowe (np. LIW-01) liczą tylko impulsy i nie da się tego rozłożyć.
Nie wiem co to "MEW40", ale liczniki z wyjściem impulsowym z reguły mają sumaryczne wyjście na zliczanie energii czynnej. Aby to było osobno, to trzeba by mieć osobne wyjścia na każdą fazę i osobne zliczanie impulsów - nigdy czegoś takiego nie widziałem i nie sądzę, aby to był pożądany produkt :)

Return to “ZAMEL LIW-01”