chciałbym Wam przedstawić mój prywatny i darmowy projekt o nazwie Ampero.app, który docelowo ma obsługiwać monitory/liczniki energii elektrycznej rożnych producentów. W tym momencie zaimplementowałem monitor MEW-01, korzystający z danych udostępnionych przez oprogramowanie Supla Cloud (MQTT). Apka na ten moment ma skromną funkcjonalność ale służy przede wszystkim scalenia i podglądu wielu monitorów MEW-01 w jednym miejscu.
Jest to faza testowa i na ten moment wpuszczam pierwszych użytkowników do aplikacji. Zapraszam wszystkich chętnych do rejestracji i prób. Będę wdzięczny za każdą uwagę i pomysł.
Dzięki rejestracji parametrów elektrycznych takich jak napięcie [V], prąd [A], częstotliwość [Hz], moc czynna [W], moc bierna [var], moc pozorna [VA], współczynnik mocy [φ] oraz kąt fazowy [°], użytkownicy mają pełny wgląd w kluczowe dane elektryczne. Wszystkie pomiary są wizualizowane w intuicyjnym dashboardzie, który prezentuje najnowsze wartości parametrów z podziałem na fazy oraz datą i czasem ostatniego pomiaru.
Aplikacja umożliwia przegląd danych na wykresach z możliwością definiowania zakresu czasowego, prezentuje dane w podziale na 3 fazy (osobno lub razem), a także oferuje eksport danych w formatach PNG, SVG i CSV.
Funkcje w obecnej wersji:
- Archiwum parametrów elektrycznych z ostatnich 24h.
- Przeglądanie wykresów parametrów elektrycznych w okienku czasowym maks. 15 minut.
- Archiwum agregatów liczników mocy bez ograniczeń czasowych.
- Maksymalna ilość liczników: 3 szt.
Link:
https://ampero.app
Nad czym obecnie pracuję:
- Opcja Połącz z kontem Supli - co ułatwiłoby użytkownikom apki dodanie wielu kont i brokerów MQTT, a zatem liczników MEW
Kilka screenów: