Web monitor do liczników MEW (Ampero.app)

neversoft

Hej,

chciałbym Wam przedstawić mój prywatny i darmowy projekt o nazwie Ampero.app, który docelowo ma obsługiwać monitory/liczniki energii elektrycznej rożnych producentów. W tym momencie zaimplementowałem monitor MEW-01, korzystający z danych udostępnionych przez oprogramowanie Supla Cloud (MQTT). Apka na ten moment ma skromną funkcjonalność ale służy przede wszystkim scalenia i podglądu wielu monitorów MEW-01 w jednym miejscu.

Jest to faza testowa i na ten moment wpuszczam pierwszych użytkowników do aplikacji. Zapraszam wszystkich chętnych do rejestracji i prób. Będę wdzięczny za każdą uwagę i pomysł.

Dzięki rejestracji parametrów elektrycznych takich jak napięcie [V], prąd [A], częstotliwość [Hz], moc czynna [W], moc bierna [var], moc pozorna [VA], współczynnik mocy [φ] oraz kąt fazowy [°], użytkownicy mają pełny wgląd w kluczowe dane elektryczne. Wszystkie pomiary są wizualizowane w intuicyjnym dashboardzie, który prezentuje najnowsze wartości parametrów z podziałem na fazy oraz datą i czasem ostatniego pomiaru.

Aplikacja umożliwia przegląd danych na wykresach z możliwością definiowania zakresu czasowego, prezentuje dane w podziale na 3 fazy (osobno lub razem), a także oferuje eksport danych w formatach PNG, SVG i CSV.

Funkcje w obecnej wersji:
  • Archiwum parametrów elektrycznych z ostatnich 24h.
  • Przeglądanie wykresów parametrów elektrycznych w okienku czasowym maks. 15 minut.
  • Archiwum agregatów liczników mocy bez ograniczeń czasowych.
  • Maksymalna ilość liczników: 3 szt.

Link:
https://ampero.app

Nad czym obecnie pracuję:
  • Opcja Połącz z kontem Supli - co ułatwiłoby użytkownikom apki dodanie wielu kont i brokerów MQTT, a zatem liczników MEW

Kilka screenów:

Image
Image
Image
Image
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Przyznaje ze nie zainstalowałem lecz proszę napisz, jaka jest wartość dodana do tego co mam w app supli? ( już nie wspomnę o HA). Czytając opis, nic takiego nie widzę i nie widzę potrzeby pchać się w kolejną apke/serwis.
Tu nie ma żadnej złośliwości, po prostu nie rozumiem problemu, który zapewne ten projekt rozwiązuje i proszę o wyjaśnienie.
YoMan
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

YoMan wrote: Sun Jan 26, 2025 9:09 pm Przyznaje ze nie zainstalowałem lecz proszę napisz, jaka jest wartość dodana do tego co mam w app supli? ( już nie wspomnę o HA). Czytając opis, nic takiego nie widzę i nie widzę potrzeby pchać się w kolejną apke/serwis.
Tu nie ma żadnej złośliwości, po prostu nie rozumiem problemu, który zapewne ten projekt rozwiązuje i proszę o wyjaśnienie.
Jedynie patrząc na screeny - w app supli musisz się przełączać między widokami. Nie masz tych informacji w jednym miejscu.
A Home Assistant? No jednak nie każdy potrzebuje takiego "kombajnu" (sam korzystam i jednak taka apka, jest dla przeciętnego Kowalskiego prostszym narzędziem).
Tak to widzę nie będąc autorem:):)
Pietras81

A ja zapytam autora coś trzeba zrobić aby MEW-01 pojawił się na liście ?? Pojawiły mi się 3 gniazdka z licznikiem ale Mewki ani widu.
https://pietras-81.aqi.eco/
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Dla kogoś, kto ma kilka/kilkanaście MEW'ek np. do rozliczania najmu za lokale, to taka apka jest bardzo interesująca.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
neversoft

Pietras81 wrote: Mon Jan 27, 2025 8:05 am A ja zapytam autora coś trzeba zrobić aby MEW-01 pojawił się na liście ?? Pojawiły mi się 3 gniazdka z licznikiem ale Mewki ani widu.
W weekend zarejestrowałem problemy techniczne. Powiązałem nick z forum z mailem i wydaje się, że chyba apka końcu odczytała liczniki MEW?

Widzę 11 liczników i wychodzi na to, że spływają z nich dane.

Daj znać czy wszystko jest w porządku?
neversoft

YoMan wrote: Sun Jan 26, 2025 9:09 pm Przyznaje ze nie zainstalowałem lecz proszę napisz, jaka jest wartość dodana do tego co mam w app supli? ( już nie wspomnę o HA). Czytając opis, nic takiego nie widzę i nie widzę potrzeby pchać się w kolejną apke/serwis.
Chciałbym aby przede wszystkim obsługa i zarządzenia licznikami energii elektrycznej było proste. Czyli web aplikacja w której łatwo (rejestracja i kilka kliknięć) można dodać wiele liczników energii bez budowania własnych rozwiązań.

Idea długoterminowa jest taka aby ułatwić zarządzanie wieloma licznikami energii w jednym miejscu, budować raporty, dashboardy ze statystykami z uwzględnieniem kilku liczników. Np. dashboard dla zakładu gdzie w jednym miejscu sumujemy podliczniki na hali A, hali B, całości.

W tej chwili musiałem naprawić kilka problemów technicznych ale powoli wracam do budowy funkcjonalności grupowania liczników w hierarchii drzewka:
- Grupa A
-- Sekcja 1
--- Licznik MEW 1
--- Licznik MEW 2
-- Sekcja 2
--- Liczik MEW 3

itd.
Pietras81

neversoft wrote: Tue Jan 28, 2025 10:48 am
Pietras81 wrote: Mon Jan 27, 2025 8:05 am A ja zapytam autora coś trzeba zrobić aby MEW-01 pojawił się na liście ?? Pojawiły mi się 3 gniazdka z licznikiem ale Mewki ani widu.
W weekend zarejestrowałem problemy techniczne. Powiązałem nick z forum z mailem i wydaje się, że chyba apka końcu odczytała liczniki MEW?

Widzę 11 liczników i wychodzi na to, że spływają z nich dane.

Daj znać czy wszystko jest w porządku?
Puki co nadal na stronie tylko 3 liczniki

Akwarium CO2
Drukarka 3D
ESP8266
https://pietras-81.aqi.eco/
kiler88

Podpiąłem właśnie dwie MEW'ki, i w Widok szczegółowy faz pokazuje dane poprawnie, ale samo ich nie odświeża, trzeba przeładować kliknięciem, za to w Podsumowanie licznika pokazuje i liczy tylko Energia czynna pobrana.

Edit
Pokazało właśnie Moc bierna pobrana, także trzeba było zaczekać aż coś naliczy.

Nasuwa mi się tylko pytanie, skoro nie odczytało na początku wartości zapisanej w MEW, tylko zlicza kWh od czasu dodanie liczników, co się stanie kiedy będą offline? W Supli pojawi się zużycie rozłożone równomiernie na okres offline, a tu?
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

neversoft wrote: Tue Jan 28, 2025 10:55 am
Chciałbym aby przede wszystkim obsługa i zarządzenia licznikami energii elektrycznej było proste. Czyli web aplikacja w której łatwo (rejestracja i kilka kliknięć) można dodać wiele liczników energii bez budowania własnych rozwiązań.

Idea długoterminowa jest taka aby ułatwić zarządzanie wieloma licznikami energii w jednym miejscu, budować raporty, dashboardy ze statystykami z uwzględnieniem kilku liczników. Np. dashboard dla zakładu gdzie w jednym miejscu sumujemy podliczniki na hali A, hali B, całości.

W tej chwili musiałem naprawić kilka problemów technicznych ale powoli wracam do budowy funkcjonalności grupowania liczników w hierarchii drzewka:
- Grupa A
-- Sekcja 1
--- Licznik MEW 1
--- Licznik MEW 2
-- Sekcja 2
--- Liczik MEW 3

itd.
Ok. Teraz łapie. Projekt wydaje się faktycznie ciekawy i przydatny. Zatem 3mam kciuki. (Ja raczej nie skorzystam bo mam HA)
YoMan

Return to “Projekty użytkowników”