Witam wszystkich.
Postanowiłem do mojej instalacji Supla dodać sterowanie piecem gazowym.
Mam zainstalowane:
AURATON Box
AURATON Heater Controller
AURATON Temperature Sensor Indoor dwie sztuki
Mam jednak jeden problem, nie umiem skonfigurować systemu tak by do sterowania piecem odczytywał oba czujniki.
W ustawieniach termostatu można wybrać tylko jeden.
Chodzi oto, żeby piec włączał się w momencie spadku temperatury na jednym z czujników a wyłączał po osiągnięciu temperatury na obu czujnikach.
Może jakiś pomysł jak to ogarnąć ?
Dwa czujniki temperatury
-
Slawo
Dzięki za odpowiedź.
Mam nadzieję, że się to jeszcze zmieni.
W przypadku dwóch Heat Monitorów, każdy może mieć zdaną inną temeraturę sterując tym samym Heat Controllerem ?
Mam nadzieję, że się to jeszcze zmieni.
W przypadku dwóch Heat Monitorów, każdy może mieć zdaną inną temeraturę sterując tym samym Heat Controllerem ?
-
[email protected]
- Has thanked: 21 times
- Been thanked: 18 times
Jak można tego dokonać?klew wrote: Thu Jan 23, 2025 10:43 pm Aktualnie tak się nie da.
Jedyna opcja to 2x heat monitor zamiast termometrów.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Pytanie jest o sterowaniem piecem przy pomocy HC na podstawie pomiarów z dwóch termometrów (pomieszczeń).[email protected] wrote: Fri Jan 24, 2025 8:04 amJak można tego dokonać?klew wrote: Thu Jan 23, 2025 10:43 pm Aktualnie tak się nie da.
Jedyna opcja to 2x heat monitor zamiast termometrów.
Nie da się obecnie przypisać dwóch termometrów do termostatu w HC. Jedyna opcja to 2x HM. HM wstawiamy w pomieszczeniach i przypisujemy im "włącznik pieca" na HC. Wtedy dwa termostaty z HMów, sterują piecem na HC.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Pietras81
- Been thanked: 1 time
Tak sobie czytam i nie daje mi spokoju co w tym przypadku steruje załączaniem pieca ??Slawo wrote: Thu Jan 23, 2025 8:04 pm Witam wszystkich.
Postanowiłem do mojej instalacji Supla dodać sterowanie piecem gazowym.
Mam zainstalowane:
AURATON Box
AURATON Heater Controller
AURATON Temperature Sensor Indoor dwie sztuki
Mam jednak jeden problem, nie umiem skonfigurować systemu tak by do sterowania piecem odczytywał oba czujniki.
W ustawieniach termostatu można wybrać tylko jeden.
Chodzi oto, żeby piec włączał się w momencie spadku temperatury na jednym z czujników a wyłączał po osiągnięciu temperatury na obu czujnikach.
Może jakiś pomysł jak to ogarnąć ?
https://pietras-81.aqi.eco/
-
klew
HC też jest termostatem i można do niego dać zewnętrzny termometrPietras81 wrote: Fri Jan 24, 2025 10:59 am
Tak sobie czytam i nie daje mi spokoju co w tym przypadku steruje załączaniem pieca ??
-
Pietras81
- Been thanked: 1 time
Czyli dobrze kombinuje że mając dwa osobne obwody góra dół gdzie teraz mam termostaty (piec gazowy gdzie teraz każdy z sterowników odpala albo górną albo dolną strefę) musiałbym mieć dwie sztuki AURATON Heater Controller każdy do swojego obwodu i do tego bramkę i min. Sensor Indoor na każdą ze stref ??
https://pietras-81.aqi.eco/
-
klew
Nie do końca rozumiem.Pietras81 wrote: Fri Jan 24, 2025 11:45 am Czyli dobrze kombinuje że mając dwa osobne obwody góra dół gdzie teraz mam termostaty (piec gazowy gdzie teraz każdy z sterowników odpala albo górną albo dolną strefę) musiałbym mieć dwie sztuki AURATON Heater Controller każdy do swojego obwodu i do tego bramkę i min. Sensor Indoor na każdą ze stref ??
HC ma wyjście przekaźnikowe i może działać jak termostat. Ma też wbudowany pomiar temperatury.
Ogólnie HC jest przeznaczony do załączania pieca, ale da się też inaczej go wykorzystać.