Proste dodanie dwóch guzików

PrzemexPL

Witam. Testuję, ustawiam jednak błądzę we mgle. Potrzebuje sterować dwoma GPIO w ESPie-07 z telefonu. Nie ma fizycznych guzików. Tylko w telefonie chcę dwa kanały z guzikami które po kliknięciu działają sekundę. Na zasadzie włączenia kompa. Proszę o pomoc lub jakiś przykład. Nie do końca rozumiem też zastosowanie czegoś takiego jak 'relay' Tak jakby to był mój guzik a SUPLA::CONTROL::BUTTON to inny guzik?
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

PrzemexPL wrote: Fri Jan 24, 2025 10:45 am Witam. Testuję, ustawiam jednak błądzę we mgle. Potrzebuje sterować dwoma GPIO w ESPie-07 z telefonu. Nie ma fizycznych guzików. Tylko w telefonie chcę dwa kanały z guzikami które po kliknięciu działają sekundę. Na zasadzie włączenia kompa. Proszę o pomoc lub jakiś przykład. Nie do końca rozumiem też zastosowanie czegoś takiego jak 'relay' Tak jakby to był mój guzik a SUPLA::CONTROL::BUTTON to inny guzik?
Klasy "Button" są do fizycznych przycisków podłączanych do ESP.
Ty nie podłączasz przycisku, tylko przekaźnik Relay, który ma się załącyzć na "1 s".
Dlatego potrzebujesz dodać Relay.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
PrzemexPL

Okej czyli dodaję coś takiego:

Code: Select all

auto sw_relay = new Supla::Control::Relay(SW_BTN);
auto rst_relay = new Supla::Control::Relay(RST_BTN);
a niżej:

auto at = new Supla::Control::ActionTrigger();
button->addAction(Supla::TOGGLE, relay, Supla::ON_CLICK_1);
at->setRelatedChannel(relay);

??
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

AT jest do przycisków, a nie przekaźników.
Także tylko te 2x Relay
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
PrzemexPL

klew wrote: Fri Jan 24, 2025 11:06 am AT jest do przycisków, a nie przekaźników.
Także tylko te 2x Relay
Okej, mam włączniki w supli. Fajnie. A pomożesz je przerobić, ponieważ działają na zasadzie on/off a ja potrzebuję click na chwilkę i tyle
Pietras81
Been thanked: 1 time

PrzemexPL wrote: Fri Jan 24, 2025 12:12 pm
klew wrote: Fri Jan 24, 2025 11:06 am AT jest do przycisków, a nie przekaźników.
Także tylko te 2x Relay
Okej, mam włączniki w supli. Fajnie. A pomożesz je przerobić, ponieważ działają na zasadzie on/off a ja potrzebuję click na chwilkę i tyle
Zmień funkcję w cloud na schodowy i ustaw czas.
https://pietras-81.aqi.eco/
PrzemexPL

Pietras81 wrote: Fri Jan 24, 2025 1:11 pm
PrzemexPL wrote: Fri Jan 24, 2025 12:12 pm
Także tylko te 2x Relay
Zmień funkcję w cloud na schodowy i ustaw czas.
A programowo nie da rady tego zrobić? Chciałbym, aby użytkownik miał jak najmniej do konfiguracji. Chyba, że połączę zwykły kod z suplą i użyje delay'ów :lol:
W starym kodzie mam Bistabilny Relay :lol: nie mam pojęcia jak to działało hahah
malarz
Been thanked: 2 times

Funkcję możesz zmienić:

auto sw_relay = new Supla::Control::Relay(SW_BTN);
sw_relay->getChannel()->setDefault(SUPLA_CHANNELFNC_STAIRCASETIMER);
Ale czas jest chyba z założenia ustawiany na serwerze. Jest co prawda funkcja setMinimumAllowedDurationMs, ale nie wiem czy to jakoś wpłynie na początkowe ustawienie po rejestracji urządzenia w cloudzie.

Zawsze możesz zrobić nową klasę, dziedziczącą po Relayu i tam na stałe wprowadzić długość impulsu.
Próbuję przerobić pomysły na działające projekty w ArduinoIDE.
PrzemexPL

malarz wrote: Sat Jan 25, 2025 11:54 am Zawsze możesz zrobić nową klasę, dziedziczącą po Relayu i tam na stałe wprowadzić długość impulsu.
O to to to, jak to zrobić :D

EDIT:

Ogólnie myślałem, że mogę software'owo ustawić 1000ms który mi po prostu wyłącza guzik ale widzę w przykładach, że to nie tak łatwo się da coś co według mnie powinno być łatwe :lol:
malarz
Been thanked: 2 times

PrzemexPL wrote: Mon Jan 27, 2025 10:37 am O to to to, jak to zrobić :D
Coś takiego (piszę z głowy, nietestowane):

class MojRelay : public Supla::Control::Relay {
 public:
  MojRelay(int pin)
    : Relay(pin) {
    setChannelFunction(SUPLA_CHANNELFNC_STAIRCASETIMER); // wstawiamy funkcję relay'a
  }

onLoadState() override
    : onLoadState() {
    durationMS = 3000; // tu na siłę wrzucony czas impulsu w ms, czyli 3 sek.
  }
};
Tu pytanie do @klew - to chyba powinno być ustawione po onLoadState i przed onInit aby zawsze działało dobrze?

a potem:

auto sw_relay = new MojRelay(SW_BTN);
Próbuję przerobić pomysły na działające projekty w ArduinoIDE.

Return to “Pomoc”