[Poradnik] W jaki sposób skonfigurować Suple z Home Assistant przez MQTT?

klew

JFH wrote: Thu Jan 23, 2025 2:43 pm
Czy jesteś pewien, że sprawdzasz stan odpowiedniego kanału? Kliknij w apce na (i) i wrzuć screen - tam widać id kanału, który widać też w mqtt explorer.
tak, we wcześniejszym poście zrobiłem screen z www cloud, gdzie widać ID (21881).
Dzisiaj zrobiłem screen z aplikacji. ID kanału w app 21881
Sprawdzam u siebie na MQTT explorer i u mnie to działa poprawnie.
Ogólnie serwer Supli nie zmienia sam z siebie stanu "is_on" na podstawie różnicy temperatur. To robi wyłącznie urządzenie i stan, który widzisz w apce jest tym samym stanem, który serwer powinien ustawiać w MQTT.

Zastanawiam się, czy HA tutaj czegoś nie miesza publikując topiki. Czy mógłbyś wyłączyć integrację brokera MQTT Supli od HA i sprawdzić, czy wtedy stan będzie poprawny?
JFH

W tej chwili grzeje inny termostat i też HA pokazuje "brak aktywności". Aplikacja poprawnie pokazuje, że grzeje.

Wydaje mi się, że ha zmienia stan na "brak aktywności" jeśli temp zadana jest mniejsza lub równa obecnej.

W tym wypadku zadana to 21,1 obecna 21,2 i jeszcze grzeje (pewnie wyłączy się przy 21,3).
Zmieniłem w aplikacji temp z 21,1 na 24,0, w HA zmienił się stan na "grzanie"
Czy mógłbyś wyłączyć integrację brokera MQTT Supli od HA i sprawdzić, czy wtedy stan będzie poprawny?
Nie rozumiem
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
SBW-02
SRW-01 x8
MEW-01 x2
Auraton FHC x2
JFH

Zrestartowałem parę razy HA, wygląda, że działa

//
edit

za szybko pochwaliłem, dalej sa probemy
w aplikacji pokazuje grzanie, w ha brak czyności

problem nie dotyczy wszystkich HM
w tej chwili grzeją dwie pętle, w ha grzanie pokazuje jedna
SBW-02
SRW-01 x8
MEW-01 x2
Auraton FHC x2
klew

Chodziło mi o to, aby odłączyć ha od Supli. Albo po prostu wyłączyć ha. Następnie sprawdzić czy stan termostatów będzie poprawny.
Zastanawiam się czy to nie ha ingeruje jakoś w stan termostatu w mqtt.

Return to “FAQ / Jak to zrobić”