vajera wrote: Fri Jan 24, 2025 1:44 pm
Zgodnie z sugestią @klew usunąłem funkcję
setBatteryPowered przy inicjalizacji czujników, więc teraz ikona stanu baterii pojawi się dopiero gdy czujnik wyśle pierwsze info z klastra 0x01(power_cfg) a to może potrwać. Do rozważenia czy po powrocie dodaniu urządzenia nie wysyłać jednorazowo zapytania o ten stan skoro Supla go później pamięta.
Z tą utratą łączności po restarcie mam jeszcze jeden trop do sprawdzenia.
Tutaj jest coś ewidentnie nie tak. Po Twoich poprawkach urządzenia, które raportowały (prawidłowo) stan baterii teraz nie robią tego wcale (nawet po upływie 24h). Ja bym wrócił z tą funkcją
setBatteryPowered przy inicjalizacji czujników, bo wtedy to działało na 100%.
Co do utraty łączności po restarcie, to zauważyłem, że po pewnym (dłuższym lub krótszym, zazwyczaj do godziny) czasie komunikacja powraca (przynajmniej w moich urządzeniach). Problemem na dzień dzisiejszy wydaje się to, co kilkukrotnie tutaj zgłaszaliśmy. Po restarcie bramki (np. wskutek braku zasilania) część urządzeń po ponownym zalogowaniu pokazuje nieprawidłowy stan. Np. czujnik otwarcia, że jest otwarte, czujnik ruchu, że wykryto ruch, a czujnik dymu, że się pali. I dopóki fizycznie nie zmienimy stanu tego urządzenia, to będzie pokazywać źle. W Supli niektóre urządzenia mają możliwość ustawienia, żeby po resecie pamiętały ostatni stan. Może da się także tutaj dodać taką opcję?
I jeszcze jedna sprawa. Genialnie byłoby mieć możliwość aktualizacji bramki z panelu konfiguracji. Teraz za każdym razem, albo kompilujemy od nowa, albo wgrywamy .bin i cała "zabawa" w cloud zaczyna się od nowa. Może to nie jest jeszcze ten moment, ale chyba warto się zastanowić, jak to w przyszłości będzie się aktualizować. Kolega @veeroos w bramce do Airly zrobił to wzorowo (da się aktualizować nawet z GUI w trybie normalnej pracy). Jeśli poprosimy, to pewnie pomoże w tym temacie.
I jeszcze jedno. Nie wiem, jak w przyszłości będzie wyglądać aktualizacja bazy urządzeń, ale zauważyłem, że nawet z jednej dostawy, od jednego sprzedawcy przychodzą te same urządzenia z różnymi identyfikatorami. Boje się, ze w przyszłości ta baza może osiągnąć monstrualne rozmiary, jeśli będziemy dodawać (identyfikować) urządzenia, jak do tej pory...