Dyskusja ogólna [bramka Zigbee]

Zibi_007

Powoli przychodzą nowe zabawki.
Proszę dodać czujnik ruchu: https://pl.aliexpress.com/item/1005006918768626.html

Code: Select all

{ .manufacturer_name = "_TZE200_3towulqd", .model_name = "TS0601", 
   .z2s_device_desc_id = Z2S_DEVICE_DESC_IAS_ZONE_SENSOR, .z2s_device_endpoints_count = 1},
Sprawdzone, jak dodałem samemu. Działa.

Ten czujnik powinien też raportować natężenie oświetlenia, ale albo robi to rzadko (bardzo), albo wcale (bo w logach nic nie widzę). Może wysłali mi wersję bez tej funkcji, bo u Chińczyków wszystko jest możliwe, mimo iż na pudełku jest prawidłowa naklejka (mam inny i ten pokazuje w logach oświetlenie). Baterię też chyba raportuje raz na dobę, bo pomimo kilku godzin dalej jej nie ma. Dobrze, że sam czujnik działa ;-)
Zachęcam do dodawania urządzeń Zigbee do bramki Z2S, zgłoszenia tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=16638

Nec Hercules contra plures!
Lector

@rafalekkalwak@wp.pl pobrałem nowy kod z GitHuba i mój czujnik nie chce się dodać.

Czy kod jest aktualny z tym co daję @vajera.

Widzę ze logi przy otwieraniu i zamykaniu idą, ale nie ma kanału w Supla.
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
https://www.youtube.com/@3D_Lamp.Photos
rafalekkalwak@wp.pl

Lector wrote: Sun Jan 26, 2025 12:12 pm @rafalekkalwak@wp.pl pobrałem nowy kod z GitHuba i mój czujnik nie chce się dodać.

Ostatnio synchronizowałem 24.01 19:11, nie przechodziłem tylko na nowe boardy bo to nie działa pod plaftormio, ale to nie powinno mieć wpływu, który czujnik?
U mnie też czasem tak po prostu się nie doda, dopiero po restarcie braki.
Lector

rafalekkalwak@wp.pl wrote: Sun Jan 26, 2025 12:25 pm
Lector wrote: Sun Jan 26, 2025 12:12 pm @rafalekkalwak@wp.pl pobrałem nowy kod z GitHuba i mój czujnik nie chce się dodać.

Ostatnio synchronizowałem 24.01 19:11, nie przechodziłem tylko na nowe boardy bo to nie działa pod plaftormio, ale to nie powinno mieć wpływu, który czujnik?
viewtopic.php?p=195961#p195961

Moduł restartowany, odłączanie zaslinia itp.
Zibi_007

vajera wrote: Fri Jan 24, 2025 1:44 pm Zgodnie z sugestią @klew usunąłem funkcję setBatteryPowered przy inicjalizacji czujników, więc teraz ikona stanu baterii pojawi się dopiero gdy czujnik wyśle pierwsze info z klastra 0x01(power_cfg) a to może potrwać. Do rozważenia czy po powrocie dodaniu urządzenia nie wysyłać jednorazowo zapytania o ten stan skoro Supla go później pamięta.

Z tą utratą łączności po restarcie mam jeszcze jeden trop do sprawdzenia.
Tutaj jest coś ewidentnie nie tak. Po Twoich poprawkach urządzenia, które raportowały (prawidłowo) stan baterii teraz nie robią tego wcale (nawet po upływie 24h). Ja bym wrócił z tą funkcją setBatteryPowered przy inicjalizacji czujników, bo wtedy to działało na 100%.

Co do utraty łączności po restarcie, to zauważyłem, że po pewnym (dłuższym lub krótszym, zazwyczaj do godziny) czasie komunikacja powraca (przynajmniej w moich urządzeniach). Problemem na dzień dzisiejszy wydaje się to, co kilkukrotnie tutaj zgłaszaliśmy. Po restarcie bramki (np. wskutek braku zasilania) część urządzeń po ponownym zalogowaniu pokazuje nieprawidłowy stan. Np. czujnik otwarcia, że jest otwarte, czujnik ruchu, że wykryto ruch, a czujnik dymu, że się pali. I dopóki fizycznie nie zmienimy stanu tego urządzenia, to będzie pokazywać źle. W Supli niektóre urządzenia mają możliwość ustawienia, żeby po resecie pamiętały ostatni stan. Może da się także tutaj dodać taką opcję?

I jeszcze jedna sprawa. Genialnie byłoby mieć możliwość aktualizacji bramki z panelu konfiguracji. Teraz za każdym razem, albo kompilujemy od nowa, albo wgrywamy .bin i cała "zabawa" w cloud zaczyna się od nowa. Może to nie jest jeszcze ten moment, ale chyba warto się zastanowić, jak to w przyszłości będzie się aktualizować. Kolega @veeroos w bramce do Airly zrobił to wzorowo (da się aktualizować nawet z GUI w trybie normalnej pracy). Jeśli poprosimy, to pewnie pomoże w tym temacie.

I jeszcze jedno. Nie wiem, jak w przyszłości będzie wyglądać aktualizacja bazy urządzeń, ale zauważyłem, że nawet z jednej dostawy, od jednego sprzedawcy przychodzą te same urządzenia z różnymi identyfikatorami. Boje się, ze w przyszłości ta baza może osiągnąć monstrualne rozmiary, jeśli będziemy dodawać (identyfikować) urządzenia, jak do tej pory...
Zachęcam do dodawania urządzeń Zigbee do bramki Z2S, zgłoszenia tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=16638

Nec Hercules contra plures!
rafalekkalwak@wp.pl

Lector wrote: Sun Jan 26, 2025 12:29 pm
rafalekkalwak@wp.pl wrote: Sun Jan 26, 2025 12:25 pm

viewtopic.php?p=195961#p195961

Moduł restartowany, odłączanie zaslinia itp.
No bo on nie jest dodany :D trzeba było sobie dopisać jak napisał Zibi pod Twoim postem, zaraz też dorzucę
Lector

rafalekkalwak@wp.pl wrote: Sun Jan 26, 2025 12:40 pm No bo on nie jest dodany :D trzeba było sobie dopisać jak napisał Zibi pod Twoim postem, zaraz też dorzucę
OK, myślałem ze jest już dodane, tym bardziej:
viewtopic.php?p=195981#p195981
rafalekkalwak@wp.pl

Zibi_007 wrote: Sun Jan 26, 2025 12:35 pm
vajera wrote: Fri Jan 24, 2025 1:44 pm Zgodnie z sugestią @klew usunąłem funkcję setBatteryPowered przy inicjalizacji czujników, więc teraz ikona stanu baterii pojawi się dopiero gdy czujnik wyśle pierwsze info z klastra 0x01(power_cfg) a to może potrwać. Do rozważenia czy po powrocie dodaniu urządzenia nie wysyłać jednorazowo zapytania o ten stan skoro Supla go później pamięta.

Z tą utratą łączności po restarcie mam jeszcze jeden trop do sprawdzenia.
Tutaj jest coś ewidentnie nie tak. Po Twoich poprawkach urządzenia, które raportowały (prawidłowo) stan baterii teraz nie robią tego wcale (nawet po upływie 24h). Ja bym wrócił z tą funkcją setBatteryPowered przy inicjalizacji czujników, bo wtedy to działało na 100%.

Co do utraty łączności po restarcie, to zauważyłem, że po pewnym (dłuższym lub krótszym, zazwyczaj do godziny) czasie komunikacja powraca (przynajmniej w moich urządzeniach). Problemem na dzień dzisiejszy wydaje się to, co kilkukrotnie tutaj zgłaszaliśmy. Po restarcie bramki (np. wskutek braku zasilania) część urządzeń po ponownym zalogowaniu pokazuje nieprawidłowy stan. Np. czujnik otwarcia, że jest otwarte, czujnik ruchu, że wykryto ruch, a czujnik dymu, że się pali. I dopóki fizycznie nie zmienimy stanu tego urządzenia, to będzie pokazywać źle. W Supli niektóre urządzenia mają możliwość ustawienia, żeby po resecie pamiętały ostatni stan. Może da się także tutaj dodać taką opcję?

I jeszcze jedna sprawa. Genialnie byłoby mieć możliwość aktualizacji bramki z panelu konfiguracji. Teraz za każdym razem, albo kompilujemy od nowa, albo wgrywamy .bin i cała "zabawa" w cloud zaczyna się od nowa. Może to nie jest jeszcze ten moment, ale chyba warto się zastanowić, jak to w przyszłości będzie się aktualizować. Kolega @veeroos w bramce do Airly zrobił to wzorowo (da się aktualizować nawet z GUI w trybie normalnej pracy). Jeśli poprosimy, to pewnie pomoże w tym temacie.

I jeszcze jedno. Nie wiem, jak w przyszłości będzie wyglądać aktualizacja bazy urządzeń, ale zauważyłem, że nawet z jednej dostawy, od jednego sprzedawcy przychodzą te same urządzenia z różnymi identyfikatorami. Boje się, ze w przyszłości ta baza może osiągnąć monstrualne rozmiary, jeśli będziemy dodawać (identyfikować) urządzenia, jak do tej pory...
Właśnie ja też doszedłem do tych samych wniosków z usuwaniem i próbuje ogarnąć unbinding, to wtedy na web interface można sobie będzie kliknąć USUŃ.

Do do bazy urządzeń to tak będzie, chyba, że uda się wyciągnać to z Zigbee2Mqtt, bo tak czy siak trzeba zdefiniować dla każdego urządzenia jakim kanałem będzie w Supli.
Last edited by rafalekkalwak@wp.pl on Sun Jan 26, 2025 12:48 pm, edited 1 time in total.
Lector

A właśnie czy web interface działa przy normalnej pracy, bo wchodzenie na samo IP urządzenie nie przynosi efektu.
rafalekkalwak@wp.pl

Lector wrote: Sun Jan 26, 2025 12:47 pm A właśnie czy web interface działa przy normalnej pracy, bo wchodzenie na samo IP urządzenie nie przynosi efektu.
tylko w trybie config jeśli dobrze śledziłem

Return to “Bramka ZigBee”