Może na początek Wielkie Podziękowania za włożony czas i uruchomienie powyższej komunikacji.
Panowie trochę przejrzałem ale nie do końca zmalałem odpowiedz. Jest gdzieś jakaś lista dodanych urządzeń zibee które na dzień dzisiejszy można kupić i będą działać.
W szczególności chodzi mi o czujniki zalania, może ktoś poleci jakiś sprawdzony co by dodał się bez problemu. Zadam jeszcze pytanie jak wygląda zasięg bramki ??
Jako moduł znalazłem ESP32-C6 N8 no chyba że polecacie coś innego to również poproszę o sugestie.
Dyskusja ogólna [bramka Zigbee]
Moderator: vajera
-
klew
- Has thanked: 135 times
- Been thanked: 137 times
Osobiście odradzam używanie tego do celów innych niż rozwijanie hobbyPietras81 wrote: Tue Jan 28, 2025 10:20 am Może na początek Wielkie Podziękowania za włożony czas i uruchomienie powyższej komunikacji.
Panowie trochę przejrzałem ale nie do końca zmalałem odpowiedz. Jest gdzieś jakaś lista dodanych urządzeń zibee które na dzień dzisiejszy można kupić i będą działać.
W szczególności chodzi mi o czujniki zalania, może ktoś poleci jakiś sprawdzony co by dodał się bez problemu. Zadam jeszcze pytanie jak wygląda zasięg bramki ??
Jako moduł znalazłem ESP32-C6 N8 no chyba że polecacie coś innego to również poproszę o sugestie.
Czujnik zalania to ważne urządzenie, na którym powinniśmy móc polegać.
Przy "bramce ZigBee Supla" chłopaki zrobili kawał roboty i dużo się nauczyli, ale to nie jest rozwiązanie, za które ktokolwiek będize brał jakąkolwiek odpowiedzialność. Dodatkowo jest to projekt mocno rozwojowy i w trakcie prac. Tu jeszcze wszyzstko może się zmienić, może zacząć lub przestać działać ;P.
Oczywiście autorzy mogą tu złożyć własne deklaracje, natomiast oprogramowanie jest na licencji GPL, która wyklucza jakąkolwiek gwarnację i odpowiedzialność z czyjejkolwiek strony.
Także biorąc to rozwiązanie (i każde inne - poza produktami oficjalnie wspieranymi przez Suplę), sam bierzesz na siebie pełną odpwiedzialność za to co robisz.
Kolejny temat to jakieś losowe czujniki zalania, które spełniają, lub nie, normy. Ponownie bierzesz tutaj na siebie pełną odpowiedzilaność za to co kupujesz (i jakich producentów wspierasz finansowo) oraz czy to będzie działać, czy nie.
Czujniki zalania to dość krytyczny element i ja wolałbym opierać się na sprawdzonych rozwiązaniach, co do których masz zagwarantowane wsparcie zarówno od strony producenta, jak i od strony Supli.
Niedługo w Supli będą oficjalnie dostępne czujniki Auraton Flood Sensor i to polecam używać do takich celów. Na chwilę obecną da się je już dodać do bramki Auraton Box, ale na razie nie mają dedykowanej funkcji "czujnik zalania" (bo Supla jej jeszcze nie ma). Wkrótce zostanie to dodane.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Pietras81
- Been thanked: 1 time
Z jednej strony przyznaję Ci rację.klew wrote: Tue Jan 28, 2025 10:52 amOsobiście odradzam używanie tego do celów innych niż rozwijanie hobbyPietras81 wrote: Tue Jan 28, 2025 10:20 am Może na początek Wielkie Podziękowania za włożony czas i uruchomienie powyższej komunikacji.
Czujnik zalania to ważne urządzenie, na którym powinniśmy móc polegać.
Przy "bramce ZigBee Supla" chłopaki zrobili kawał roboty i dużo się nauczyli, ale to nie jest rozwiązanie, za które ktokolwiek będize brał jakąkolwiek odpowiedzialność. Dodatkowo jest to projekt mocno rozwojowy i w trakcie prac. Tu jeszcze wszyzstko może się zmienić, może zacząć lub przestać działać ;P.
Oczywiście autorzy mogą tu złożyć własne deklaracje, natomiast oprogramowanie jest na licencji GPL, która wyklucza jakąkolwiek gwarnację i odpowiedzialność z czyjejkolwiek strony.
Także biorąc to rozwiązanie (i każde inne - poza produktami oficjalnie wspieranymi przez Suplę), sam bierzesz na siebie pełną odpwiedzialność za to co robisz.
Kolejny temat to jakieś losowe czujniki zalania, które spełniają, lub nie, normy. Ponownie bierzesz tutaj na siebie pełną odpowiedzilaność za to co kupujesz (i jakich producentów wspierasz finansowo) oraz czy to będzie działać, czy nie.
Czujniki zalania to dość krytyczny element i ja wolałbym opierać się na sprawdzonych rozwiązaniach, co do których masz zagwarantowane wsparcie zarówno od strony producenta, jak i od strony Supli.
Niedługo w Supli będą oficjalnie dostępne czujniki Auraton Flood Sensor i to polecam używać do takich celów. Na chwilę obecną da się je już dodać do bramki Auraton Box, ale na razie nie mają dedykowanej funkcji "czujnik zalania" (bo Supla jej jeszcze nie ma). Wkrótce zostanie to dodane.
Ale jest też druga strona. Na tą chwilę mam Chiński siłownik na zaworze zaraz za licznikiem. W teorii odpukać działa. Kosztował mnie 60 PLN plus przełożenie esp. Dla porównania Auratona elektrozawór to około 900 PLN Zdaje sobie sprawę że jest to w ogóle inne urządzenie ale cena też nie zachęca. Puki co zamykam zawór wody jak nie ma nikogo w domu i nie działa zmywarka. Czy akurat ochroni w nieoczekiwanym momencie nie wiem. Przez kilka lat nie miałem nic.
Czujki zalania z tego co zerknąłem w neta to też około 200 pl sztuka. Do tego bramka. Robią się spore koszty i tak naprawdę nadal nie ma 100% pewności że układ zadziała.
Takie moje przemyślenia, podstawa to być świadomy tego co się montuje.
https://pietras-81.aqi.eco/
-
klew
- Has thanked: 135 times
- Been thanked: 137 times
Ogólnie nie wiem co porównujesz, ale zawór Auratona jest zasilany przewodowo, ale ma też wbudowany akumulator i w przypadku braku zasilania pracuje na akumulatorze przez długi czas. Czujki możesz sparować bezpośrednio i wyłączą zawór nawet gdy Box będzie offline. Podejrzewam, że zawór za 60 zł tego nie potrafiPietras81 wrote: Tue Jan 28, 2025 11:24 am Z jednej strony przyznaję Ci rację.
Ale jest też druga strona. Na tą chwilę mam Chiński siłownik na zaworze zaraz za licznikiem. W teorii odpukać działa. Kosztował mnie 60 PLN plus przełożenie esp. Dla porównania Auratona elektrozawór to około 900 PLN Zdaje sobie sprawę że jest to w ogóle inne urządzenie ale cena też nie zachęca. Puki co zamykam zawór wody jak nie ma nikogo w domu i nie działa zmywarka. Czy akurat ochroni w nieoczekiwanym momencie nie wiem. Przez kilka lat nie miałem nic.
Czujki zalania z tego co zerknąłem w neta to też około 200 pl sztuka. Do tego bramka. Robią się spore koszty i tak naprawdę nadal nie ma 100% pewności że układ zadziała.
Takie moje przemyślenia, podstawa to być świadomy tego co się montuje.
Nie ma sensu porównywać cen do tanich produktów z Chin. One zalewają rynek i obecnie w Polsce nie da się z nimi konkurować cenowo. Często kupno samych komponentów jest droższe niż takie urządzenia, a próba samodzielnego wyprodukowania komponentów skończy się pewnie jeszcze ceną 50x wyższą
Także możesz swoje złotówki wysyłać do Chin. Możesz też wspierać lokalnych producentów. Oczywiście część tych złotówek i tak poleci do Chin, ale mimo wszystko warto wspierać swoje. To za te pieniądze jest rozwijana Supla
Także ja też zachęcam do przemyślanych i świadomych zakupów, a nie tylko na kierowaniu się najniższą ceną.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
Masz rację, ale nie każdy zarabia tyle co Tyklew wrote: Tue Jan 28, 2025 11:34 amOgólnie nie wiem co porównujesz, ale zawór Auratona jest zasilany przewodowo, ale ma też wbudowany akumulator i w przypadku braku zasilania pracuje na akumulatorze przez długi czas. Czujki możesz sparować bezpośrednio i wyłączą zawór nawet gdy Box będzie offline. Podejrzewam, że zawór za 60 zł tego nie potrafiPietras81 wrote: Tue Jan 28, 2025 11:24 am Z jednej strony przyznaję Ci rację.
Takie moje przemyślenia, podstawa to być świadomy tego co się montuje..
Nie ma sensu porównywać cen do tanich produktów z Chin. One zalewają rynek i obecnie w Polsce nie da się z nimi konkurować cenowo. Często kupno samych komponentów jest droższe niż takie urządzenia, a próba samodzielnego wyprodukowania komponentów skończy się pewnie jeszcze ceną 50x wyższą.
Także możesz swoje złotówki wysyłać do Chin. Możesz też wspierać lokalnych producentów. Oczywiście część tych złotówek i tak poleci do Chin, ale mimo wszystko warto wspierać swoje. To za te pieniądze jest rozwijana Supla.
Także ja też zachęcam do przemyślanych i świadomych zakupów, a nie tylko na kierowaniu się najniższą ceną.
Nie szybko, bo baza urządzeń jest jeszcze mała. Ostatnio dostałem 3 takie same (w teorii) czujniki ruchu (od jednego sprzedawcy). Każdy ma inny identyfikator.
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036