Witam serdecznie.
Właśnie zabrałem się za przeróbkę oświetlenia bramy wjazdowej z 230V na 24V. I tutaj zaświtała mi myśl aby dołożyć sygnalizację otwartej bramy, tak zewnętrzną (lampy LED) jak i w aplikacji Supla. Zakupiłem więc Sonoffa SV, wygenerowałem soft z Gui Generica z jedną krańcówką i wgrałem do Sonoffa. I tu zaczęły się dla mnie małe schody. W aplikacji wszystko działa tzn. pokazuje otwarcie i zamknięcie bramy w zależności od stanu krańcówki - kontaktronu. Nie mam natomiast napięcia na wyjściu Sonoffa a zależy mi aby tam było 24V. Nie załącza się przekaźnik automatycznie ze zmianą stanu kontaktrona. Jak nacisnę przycisk na Sonoffie to na chwilę (ułamek sekundy) włącza się przekaźnik. Mi zależy aby włączenie - wyłączenie przekaźnika było zsynchronizowane ze stanem krańcówki. Nie mam pomysłu co tu jest nie tak i czy w ogóle to się da zrobić.
Nadmienię, że brama otwierana jest ręcznie. Sonoffa SV podłączyłem wg. schematu jak na zamieszczonym zdjęciu.
Poproszę więc o jakieś sugestie i dziękuję za pomoc.
Jak zrobić sygnalizację otwartej bramy na Sonoff SV.
-
walimar
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Musisz wygenerować soft obsługujący także przekaźnik. Jeżeli nie sterujesz napędem bramy, to wygeneruj soft z przyciskiem, przekaźnikiem (możesz także dodać krańcówkę, ale nie musisz jej wykorzystać, ewentualnie pobawisz się
).
Pod wejście przycisku wpinasz Twoją krańcówkę z bramy i z automatu masz wysterowany przekaźnik. Ikonki możesz pozamieniać według potrzeb.
Pod wejście przycisku wpinasz Twoją krańcówkę z bramy i z automatu masz wysterowany przekaźnik. Ikonki możesz pozamieniać według potrzeb.
-
walimar
GUI Generic z automatu generuje dla Sonoffa SV soft obsługujący przekaźnik GPIO-12, przycisk GPIO-0 i wyzwalacz akcji. Ja dodałem tylko krańcówkę GPIO-5.
To co krańcówkę mam dolutować pod GPIO-0 ???RomanG wrote: Wed Jan 29, 2025 12:51 pm Pod wejście przycisku wpinasz Twoją krańcówkę z bramy i z automatu masz wysterowany przekaźnik
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
djalex
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 2 times
Tylko że jak będzie restart zasilania a w tym czasie kontaktron będzie zwarty to sonoff przejdzie w tryb flashowania. Możesz to ogarnąć na reakcjach ale tu też będzie problem gdy nie będzie internetu ale to i tak chyba lepsze rozwiązanie.
Przycisk możesz zrobić na GPIO5 i do tego pinu podepnij krańcówkę z Twojej bramy. GPIO0 pozostaw dla przycisku konfiguracji i ew. fleszowania.
Dostępne masz GPIO; 01, 03, 04, 05, 14. Możesz też je wykorzystać do innych funkcji.
01 i 03 to wiesz do czego służą, skoro sam "fleszowałeś".
Dostępne masz GPIO; 01, 03, 04, 05, 14. Możesz też je wykorzystać do innych funkcji.
01 i 03 to wiesz do czego służą, skoro sam "fleszowałeś".
-
djalex
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 2 times
Krańcówka i przycisk pod jedno GPIO? To chyba się nie uda i nie zadziała. Nie mam jak sprawdzić dlatego piszę że "chyba"RomanG wrote: Thu Jan 30, 2025 12:11 am Przycisk możesz zrobić na GPIO5 i do tego pinu podepnij krańcówkę z Twojej bramy. GPIO0 pozostaw dla przycisku konfiguracji i ew. fleszowania.
01 i 03 to wiesz do czego służą, skoro sam "fleszowałeś".![]()
-
Gitman
Ja bym dodał jeszcze warunkowanie i ustawił warunek załączania przekaźnika po zadziałaniu krańcówki i tyle w temacie. Nie rozumie po co te inne kombinacje, co do tego że po wygenerowaniu masz już przypisane piny to nie znaczy że nie możesz ich zmienić na inne. Aczkolwiek nie da się przypisać tego samego gipo do dwóch różnych funkcji.
Z pierwszego postu kolegi @walimar wynikało, że wygenerował "wsad" tylko z "krańcówką" i od niej wprost chce uzależnić działanie przekaźnika. Według tych założeń doradziłem, jak w najprostszy sposób to zrealizować (przycisk + przekaźnik). Sugerowałem także pozostawienie (wygenerowanie) softu dla ew. krańcówki, żeby w przyszłości mógł potestować (pobawić się
) jej możliwą funkcjonalnością.
Problem autora pozwala (nieśmiało
) wysnuć wniosek, że dopiero "wgryza" się w zawiłości Supli i ewentualne sceny, reakcje, harmonogramy lepiej zaproponować już po uruchomieniu układu, tym bardziej, że nie do końca określił (a może dokładnie określił i nic więcej nie potrzebuje) swoje oczekiwania.
Dopuszczam moją pomyłkę
- cały czas się uczę! 
Problem autora pozwala (nieśmiało
Dopuszczam moją pomyłkę
-
walimar
Wielkie dzięki za zainteresowanie i podpowiedzi.
Chciałem jeszcze iść na skróty to znaczy podłączyć równolegle dwa kontaktrony. Jeden jako krańcówka GPIO-5 a drugi jako przycisk na GPIO-14 żeby sterował przekaźnikiem. Niestety jak dodam drugi przycisk i powiążę go z przekaźnikiem to w Cloudzie wywala mi błąd konfliktu jakiegoś kanału (jak na zdjęciu). Cały system mi się wiesza i muszę od nowa wgrywać soft. Nie wiem o co chodzi, bo na Wemosach jak robiłem termostat to powiązane z jednym przekaźnikiem były 3 przyciski i wszystko działa. Może w Sonoffie SV jest jakoś inaczej i się tak nie da.
I żeby jeszcze mocniej namieszać. Gdybym chciał otrzymywać na telefon powiadomienia o otworzeniu bramy, to w GUI Genericu muszę dołożyć do softu opcję Pushover.
Dobra a na razie zabieram się za to warunkowanie. Zobaczymy co z tego będzie. Chyba, że ktoś ma jeszcze inne pomysły jak powiązać krańcówkę z przekaźnikiem, żeby to razem automatycznie działało.
Tak właśnie zrobiłem i sygnalizuje zmiany stanu ale tylko w aplikacji. Niestety nie uruchamia przekaźnika.RomanG wrote: Thu Jan 30, 2025 12:11 am Przycisk możesz zrobić na GPIO5 i do tego pinu podepnij krańcówkę z Twojej bramy
Też tak mi się wydaje.djalex wrote: Thu Jan 30, 2025 12:20 am Krańcówka i przycisk pod jedno GPIO? To chyba się nie uda i nie zadziała.
Tu masz zupełną rację, aczkolwiek zrobiłem już parę termostatów i czujników temperatury ale to na Wemosie D1 Mini.RomanG wrote: Thu Jan 30, 2025 9:09 am Problem autora pozwala (nieśmiało ) wysnuć wniosek, że dopiero "wgryza" się w zawiłości Supli
No i chyba trzeba będzie iść tym tropem. Zabieram się za wygenerowanie softu z warunkowaniem. Niestety nigdy jeszcze tego warunkowania nie robiłem ale kiedyś trzeba przecież zacząć. Zobaczymy co z tego będzie.Gitman wrote: Thu Jan 30, 2025 8:01 am Ja bym dodał jeszcze warunkowanie i ustawił warunek załączania przekaźnika po zadziałaniu krańcówki i tyle w temacie
Chciałem jeszcze iść na skróty to znaczy podłączyć równolegle dwa kontaktrony. Jeden jako krańcówka GPIO-5 a drugi jako przycisk na GPIO-14 żeby sterował przekaźnikiem. Niestety jak dodam drugi przycisk i powiążę go z przekaźnikiem to w Cloudzie wywala mi błąd konfliktu jakiegoś kanału (jak na zdjęciu). Cały system mi się wiesza i muszę od nowa wgrywać soft. Nie wiem o co chodzi, bo na Wemosach jak robiłem termostat to powiązane z jednym przekaźnikiem były 3 przyciski i wszystko działa. Może w Sonoffie SV jest jakoś inaczej i się tak nie da.
I żeby jeszcze mocniej namieszać. Gdybym chciał otrzymywać na telefon powiadomienia o otworzeniu bramy, to w GUI Genericu muszę dołożyć do softu opcję Pushover.
Dobra a na razie zabieram się za to warunkowanie. Zobaczymy co z tego będzie. Chyba, że ktoś ma jeszcze inne pomysły jak powiązać krańcówkę z przekaźnikiem, żeby to razem automatycznie działało.