Dyskusja ogólna [bramka Zigbee]
Moderator: vajera
U mnie czujnik okna/drzwi nie wystawia tego info, arbo robi to bardzo rzadko. Poczekajmy dobę i zobaczymy.lukasz06 wrote: Fri Jan 31, 2025 10:41 pm Wgrałem bin, mam na razie tylko 2 urządzenia, czujnik okna i termometr Xiaomi po zigbee i fajnie to wygląda![]()
Szybko się dodaje do Clouda, pomiar temp i wilgotności jest po 30s, przedtem trzeba było dłużej czekać.
Stan baterii w Xiaomi pokazuje się po naciśnięciu "i", natomiast w czujniku okna go pod "i" nie ma, dziwne może czujnik nie wystawia takiej informacji. Co tu dużo pisać jest coraz lepiej![]()
Ale natchnąłeś mnie do podzielenia się pewną uwagą do Wszystkich, właśnie za sprawą miedzy innymi tego czujnika.
Jeśli nie chce Wam się dodać jakieś urządzenie Zigbee, to zanim napiszecie spróbujcie sparować jeszcze raz, czy dwa.
Jeśli to nic nie da, to jeszcze wyciągnijcie z niego baterię (jeśli oczywiście posiada) lub odłączcie od zasilania.
Czasami tam siedzą jakieś śmieci (w pamięci) i mogą dziać się cuda. Tak było np. z tym przyciskiem 5F, ale właśnie dzisiaj wieczorem podobna sytuacja zaistniała ze zwykłym czujnikiem otwarcia drzwi/okna. Najpierw nie chciał się dodać, w końcu poszedł, ale działał z opóźnieniem ok. 30s. Wystarczyło wyjąć baterię na kilkanaście sekund i stał się cud - dodaje się i działa tak szybko, jak mało które z urządzeń będących w moim posiadaniu.
@vajera - takie jeszcze marzenie mam (na przyszłość). Mógłbyś swój niewątpliwy geniusz wykorzystać do podobnej bramki, ale na bluetooth. Wiem, że już powoli jest coraz mniej tego typu urządzeń na rynku (jest Zigbee, wchodzi Matter), ale pewnie sporo ludzi ma różne czujniki w tym standardzie. To oczywiście odległa przyszłość, tutaj były już podejmowane takie próby (z sukcesem), ale tylko dla wąskiej grupy urządzeń. Nic na siłę, pomyśl tylko proszę, że może kiedyś... oczywiście już teraz zgłaszam się na ochotnika do tego projektu
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036W sumie to chyba bez różnicy. I tak większość je ukryje, a wywoływać będzie reakcję na zmianę stanu ("Gdy urządzenie zostanie włączone lub wyłączone").vajera wrote: Fri Jan 31, 2025 10:44 pmTo wynika z logiki tych urządzeń - one pełnią funkcję wyzwalaczy akcji a nie przekaźników per se - może zamiast toggle() lepiej dać tam turnOn(500)?LukiSpajder wrote: Fri Jan 31, 2025 10:31 pm No cóż kolejne urządzenie zostało przez Ciebie rozgryzione - przycisk działa dodał się bez problemu pojawiły się trzy przekaźniki![]()
Przy restarcie bramki,włączone kanały zostają wyłączone
Wtedy wskaźnik załączy się na 0,5 sekundy, wygeneruje akcję i się wyłączy - co o tym myślicie?
@Klew - przy okazji. Wiesz może czy tylko u mnie każde odświeżenie strony cloud Supli wymaga ponownego logowania, czy to jakiś szerszy problem?
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036-
klew
- Has thanked: 136 times
- Been thanked: 137 times
viewtopic.php?p=196782#p196782Zibi_007 wrote: Fri Jan 31, 2025 11:03 pm
@Klew - przy okazji. Wiesz może czy tylko u mnie każde odświeżenie strony cloud Supli wymaga ponownego logowania, czy to jakiś szerszy problem?
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
LukiSpajder
- Has thanked: 25 times
- Been thanked: 34 times
Mi się wydaje że przekaźnik mają więcej możliwości - ale w sumie czy ktoś z tego będzie korzystał . A jeśli było by to wyzwalacz to było by to poprawnie . I też przy restarcie bramki zostały by stan urządzenia .
Może ktoś się jeszcze wypowie w tym temacie .
Jedynie przy testach takie rozwiązanie jest wygodne bo widać od razu reakcje na przycisk .
Może ktoś się jeszcze wypowie w tym temacie .
Jedynie przy testach takie rozwiązanie jest wygodne bo widać od razu reakcje na przycisk .
Kompilacja z Arduino wywala błąd
Code: Select all
In file included from c:\Users\Jacek\Documents\Arduino\libraries\Z2S_Library\src\ZigbeeCore.cpp:7:
c:\Users\Jacek\Documents\Arduino\libraries\Z2S_Library\src\ZigbeeHandlers.cpp: In function 'bool zb_raw_cmd_handler(uint8_t)':
c:\Users\Jacek\Documents\Arduino\libraries\Z2S_Library\src\ZigbeeHandlers.cpp:87:1: error: control reaches end of non-void function [-Werror=return-type]
87 | }
| ^
cc1plus.exe: some warnings being treated as errorsMasz aktualne SD (25) i nowe boardy (3.1.1)? Jeśli tak, to wywal cały katalog Z2S_Library-main i przegraj go na nowo z Githuba. U mnie kompiluje się bez problemów.lukasz06 wrote: Fri Jan 31, 2025 11:29 pm Kompilacja z Arduino wywala błądCode: Select all
In file included from c:\Users\Jacek\Documents\Arduino\libraries\Z2S_Library\src\ZigbeeCore.cpp:7: c:\Users\Jacek\Documents\Arduino\libraries\Z2S_Library\src\ZigbeeHandlers.cpp: In function 'bool zb_raw_cmd_handler(uint8_t)': c:\Users\Jacek\Documents\Arduino\libraries\Z2S_Library\src\ZigbeeHandlers.cpp:87:1: error: control reaches end of non-void function [-Werror=return-type] 87 | } | ^ cc1plus.exe: some warnings being treated as errors
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036-
[email protected]
- Has thanked: 18 times
- Been thanked: 26 times
Tam jest mały błąd , funkcja zwraca wynik , ale nie zawsze w definicji oraz brakuje zwrócenia domyślnie wartości i średnika za deklaracja , zajęło mi też chwilę zrozumienie o o mu chodzi
Code: Select all
virtual bool zbRawCmdHandler( esp_zb_zcl_addr_t source, uint8_t src_endpoint, uint8_t dst_endpoint, uint16_t cluster_id, uint8_t cmd_id,
bool is_common_command, bool disable_default_response, bool is_manuf_specific, uint16_t manuf_specific,
uint8_t buffer_size, uint8_t *buffer) { return false;}; Cześć Wam. Czy jest szansa na zaradzenie problemowi jakim jest : gdy wyłączasz bramkę z prądu i ją załączasz to trzeba podejść do każdego czujnika temperatury i szpilka wcisnąć 1x micro switch aby prawidłowy pomiar powrócił i nie wyświetlał - - - .Jak ma się ich 2 szt. to nie problem , a co jak ich będzie z 20
. Śledzę projekt i mocno kibicuję Twórcy i osobom udzielającym się w rozwój funkcjonalności. Dobra robota !!! Pozdrawiam