konfiguracja Heater Controller jako sterownik pompy obiegowej

flowerek

Pierwsza instalacja supli z Auraton za mną.
Podłogówka, 2 x bramka, 2x Floor Controller, 9 termostatów.

Ponieważ pompy obiegowe do 2 rozdzielaczy podłogowych zamotowane są w kotłowni a nie ma położonego przewodu pomiędzy rozdzielaczami podłogówki a kotłowną do sterowania pracą pomp obiegowych użyłem 2 szt Heater controller.

skonfigurowałem je tak (wyłączyłem termostat i termometr, zostawiłem przekaźnik - nazwałem go POMPA

Image

no i teraz w ustawieniach każdej ze stref (1-8) we Floor Heating Controller w sekcji "zachowanie" chciałem wskazać ten kanał (przekaźnik) o nazwie POMPA jako "włącznik pompy"
Ale nie mogę - tam mi nie znajduje do wyboru kanału "pompa".
mogę to zrobić w sekcji "włącznik źródła ciepła"

Image
A Heater Controller.png
Działać działa....ale włącza pompę od razu gdy termostat wyśle sygnał grzania. A powinien poczekać 3 minuty, zeby sie otworzyły zawory wody.
Jak zrobić zby przekaźnik włączał się ze zwłoką?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
11xSRW-01, 1x Sonoff mini, 3xSonoff SV, 5xSonoff S26, 4xSonoff Basic, 1xGosund Sp-111, 1xSonoff Touch, 1xH801, czujnik poczty DIY, 1x Loratap, 1x MiniTiger , 1 x zawór wody BQ05 DIY, 2xSBW-02, Auraton: MC, HC, Flood Valve, Flood Sensor (test trwa)
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Zmień mu funkcję a nie nazwę :) wtedy będziesz mógł ustawić jako pompę.
Tylko listwa fhc ma wbudowany mechanizm startowania z opóźnieniem.
Był pomysł dodania takiej funkcji, ale nie było czasu na realizację
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
flowerek

dzięki - faktycznie nie zauważyłem ze można zmienić funkcję.
ale jeśłi dobrze rozumiem niczego to nie zmieni? nie ma tam zaszytej zwłoki czasowej?
11xSRW-01, 1x Sonoff mini, 3xSonoff SV, 5xSonoff S26, 4xSonoff Basic, 1xGosund Sp-111, 1xSonoff Touch, 1xH801, czujnik poczty DIY, 1x Loratap, 1x MiniTiger , 1 x zawór wody BQ05 DIY, 2xSBW-02, Auraton: MC, HC, Flood Valve, Flood Sensor (test trwa)
klew

flowerek wrote: Sun Feb 02, 2025 6:31 pm dzięki - faktycznie nie zauważyłem ze można zmienić funkcję.
ale jeśłi dobrze rozumiem niczego to nie zmieni? nie ma tam zaszytej zwłoki czasowej?
Nie ma
flowerek

Rzadki przypadek że pompy tloczace są poza rozdzielaczem podłogowym i nie ma okablowanie ale się zdarza

Warto dodać jak będziecie mieć chwilę czasu.
Hydraulik by mnie pognał gdyby wiedział że może się zdarzyć ze pompa będzie pracowała przy zamkniętych przepływach- na szczęście max 1.5-2 min bo tyle trwa otwarcie zawory termoelektrycznego pętli
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

flowerek wrote: Sun Feb 02, 2025 7:34 pm Rzadki przypadek że pompy tloczace są poza rozdzielaczem podłogowym i nie ma okablowanie ale się zdarza

Hydraulik by mnie pognał gdyby wiedział że może się zdarzyć ze pompa będzie pracowała przy zamkniętych przepływach- na szczęście max 1.5-2 min bo tyle trwa otwarcie zawory termoelektrycznego pętli
Off top: pewnie jakiś zestaw Afriso zawory z pompami ? Bo jak tak to nie taki rzadki 😉

Robisz tylko automatyzacje czy generalnie ogrzewanie ? Bo miałbym kilka pytań jak ogrzewania
Sekai

Ja jakiś czas już tak mam ustawione i nie zwróciłem uwagi że nie ma zwłoki czasowej.... Jest możliwość ustawienia zwłoki czasowej ?
flowerek

[email protected] wrote: Sun Feb 02, 2025 8:07 pm
flowerek wrote: Sun Feb 02, 2025 7:34 pm Rzadki przypadek że pompy tloczace są poza rozdzielaczem podłogowym i nie ma okablowanie ale się zdarza

Off top: pewnie jakiś zestaw Afriso zawory z pompami ? Bo jak tak to nie taki rzadki 😉

Robisz tylko automatyzacje czy generalnie ogrzewanie ? Bo miałbym kilka pytań jak ogrzewania
akurat DEFRO a nie AFRISO ale tak zestaw :)
robię tylko automatyzację. hudraukik to jestem raczej amator :)
flowerek

Sekai wrote: Mon Feb 03, 2025 6:26 am Ja jakiś czas już tak mam ustawione i nie zwróciłem uwagi że nie ma zwłoki czasowej.... Jest możliwość ustawienia zwłoki czasowej ?
no wyżej masz info od kolego @klew - na ten moment nie ma zwłoki w Heater Controller. tylko listwa floor na przekaźniku ma zwłokę - ale to trzeba podłączyć kablowo albo zamiast heater controller użyć mostu bezprzewodowego typu
https://afriso.pl/katalog-produktow-sal ... przewodowy
klew

Aktualnie FHC włącza pompę i piec z opóźnieniem 3 min. Dodatkowo WYŁĄCZA pompę i piec też z opóźnieniem 3 min.
Więc jeśli zawory zamkną się szybicej, to zwłoka przy zamykaniu może generować taki sam problem jak brak zwłoki przy otwieraniu, tak?

Return to “AURATON Heater Controller”