Dokładnie tak jest na 100%.Pietras81 wrote: Tue Jan 28, 2025 8:55 amZ tego co kiedyś wyczytałem to stacja Netiego do pomiaru temperatury i wilgotności ma drugi czujnik bme280, więc sht jest typowo tylko do sterowania grzałką ,więc na moje nawet nie ma konieczności wyświetlania w aplikacji ani temp. ani wilgotności z czujnika sht.klew wrote: Tue Jan 28, 2025 8:04 am To jeszcze tylko dodam, że jeśli będzie używana grzałka, to warto tam przerwać pomiar temperatury/wilgotności przynajmniej na jakieś 15-30 min po użyciu grzałki.
Dodatkowo zimą wilgotoność względna na zewnątrz z reguły jest między 70 a 100%. Więc załączanie grzałki przy 60% by oznaczało, że ona cały czas grzeje. Tzn. ona podgrzeje czujnik, wilgotność względna spadnie (ze względu na wzrost temperatury), a potem szybko znowu przekroczy 60% zanim jeszcze czujnik się wychłodzi.
klasa dla HECy (grzałka z czujnikiem dla Nettigo Air Monitor)
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
-
shimano73
- Been thanked: 1 time
Ja nie do końca się z tym zgadzam, ponieważ gdy taki czujnik jeśli się uszkodzi może doprowadzić do sytuacji że albo grzałka będzie grzała cały czas albo wcale. Gdy przestanie grzać to zbyt wilgotne powietrze zaciągnięte przez czujnik SDS011 będzie zawyżał wyniki pomiaru bo cząsteczki wody będą "doliczane" jako zanieczyszczenie powietrza. Właśnie o to tu chodzi aby osuszać powietrze tylko i wyłącznie.Robert Błaszczak wrote: Tue Jan 28, 2025 12:03 pmDokładnie tak jest na 100%.Pietras81 wrote: Tue Jan 28, 2025 8:55 amZ tego co kiedyś wyczytałem to stacja Netiego do pomiaru temperatury i wilgotności ma drugi czujnik bme280, więc sht jest typowo tylko do sterowania grzałką ,więc na moje nawet nie ma konieczności wyświetlania w aplikacji ani temp. ani wilgotności z czujnika sht.klew wrote: Tue Jan 28, 2025 8:04 am To jeszcze tylko dodam, że jeśli będzie używana grzałka, to warto tam przerwać pomiar temperatury/wilgotności przynajmniej na jakieś 15-30 min po użyciu grzałki.
Dodatkowo zimą wilgotoność względna na zewnątrz z reguły jest między 70 a 100%. Więc załączanie grzałki przy 60% by oznaczało, że ona cały czas grzeje. Tzn. ona podgrzeje czujnik, wilgotność względna spadnie (ze względu na wzrost temperatury), a potem szybko znowu przekroczy 60% zanim jeszcze czujnik się wychłodzi.
Ja w swojej stacji pogodowej mam ten moduł na bibliotece ClosedCube bo była jedyna biblioteka która umożliwiała sterowanie wyjściem alert w tym czujniku wg informacji od Nettigo. Ustawienia dotyczące wyjścia alert są ustawiona na sztywno w sekcji setup, zerżnąłem je z programu Nettigo , nie zastanawiałem się wówczas, podczas pisania programu czy aby je zmieniać , uznałem że u nich to działa to u mnie też bedzie
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Wezmę udział w Supla Offline Party 2024
Wezmę udział w Supla Offline Party 2024
-
Robert Błaszczak
W zupełności wystarczy status grzałki grzeje / nie grzeje. Wilgotność jest z głównego BME280. Można wtedy wywnioskować, czy grzałka działa, czy też nie. Natomiast wszystkie parametry powinny być w panelu WEB urządzenia.
Ja nie jestem zwolennikiem ładowania wszystkich parametrów do Supli, więc to moje zdanie w tym temacie.
Ja nie jestem zwolennikiem ładowania wszystkich parametrów do Supli, więc to moje zdanie w tym temacie.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
-
malarz
- Been thanked: 2 times
To może zadam inne pytanie. Czy jest możliwość w kanale temperatura i wilgotność wyłączenia historii tych pomiarów, najlepiej z poziomu supla-device. W tym przypadku te dane nie mają żadnego większego znaczenia. Ja chciałbym mieć tylko ich bieżący podgląd aby zobaczyć czy/jak urządzenie działa.
Próbuję przerobić pomysły na działające projekty w ArduinoIDE.
-
malarz
Przeanalizowałem trochę bibliotek i w sumie znalazłem chyba dwie inne, które miały jakąś możliwość skonfigurowania wyjścia alert, ale były zdecydowanie mało przyjazne.
Posiedziałem chwilę nad biblioteką "ClosedCube SHT31D" (v 1.5.1) zainstalowaną z poziomu Arduino IDE i znalazłem błąd, który wywalał mi kompilację. Wystarczyło dodać słówko "return" w jednym miejscu.
Pliki te są też do ściągnięcia ze strony Arduino: https://docs.arduino.cc/libraries/close ... /#Releases
@klew, może by gdzieś tę bibliotekę umieścić i zmienić odniesienie w supla/sensor/SHT3x. To jest na licencji MIT, więc raczej łagodnej jeżeli chodzi o forki.
Posiedziałem chwilę nad biblioteką "ClosedCube SHT31D" (v 1.5.1) zainstalowaną z poziomu Arduino IDE i znalazłem błąd, który wywalał mi kompilację. Wystarczyło dodać słówko "return" w jednym miejscu.
Pliki te są też do ściągnięcia ze strony Arduino: https://docs.arduino.cc/libraries/close ... /#Releases
@klew, może by gdzieś tę bibliotekę umieścić i zmienić odniesienie w supla/sensor/SHT3x. To jest na licencji MIT, więc raczej łagodnej jeżeli chodzi o forki.
Last edited by malarz on Wed Jan 29, 2025 6:04 pm, edited 1 time in total.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Wolałbym nie dodawać do biblioteki innych bibliotek z Arduino.malarz wrote: Tue Jan 28, 2025 10:43 pm @klew, może by gdzieś tę bibliotekę umieścić i zmienić odniesienie w supla/sensor/SHT3x. To jest na licencji MIT, więc raczej łagodnej jeżeli chodzi o forki.
Ta biblioteka jest też dostępna na forkach różnych osób na githubie. Może któryś zawiera Twój fix i wystarszy na niej polegać?
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
malarz
Oryginalna biblioteka była dostępna jeszcze w sierpniu (i była to wersja 1.5.1):klew wrote: Wed Jan 29, 2025 9:18 am Wolałbym nie dodawać do biblioteki innych bibliotek z Arduino.
Ta biblioteka jest też dostępna na forkach różnych osób na githubie. Może któryś zawiera Twój fix i wystarszy na niej polegać?
http://web.archive.org/web/202407240137 ... 1D_Arduino
Przejrzałem większość co miało w nazwie "ClosedCube" i "SHT31D". Porównałem zawartość plików z:
* http://web.archive.org/web/202009260344 ... r.gz/1.5.1
* https://downloads.arduino.cc/libraries/ ... -1.5.1.zip
* https://github.com/hawesg/SHT31D_Partic ... ClosedCube (mocno zmodyfikowana pochodna oryginału)
* https://github.com/hbisby/ClosedCube_SHT31D_Arduino (teoretycznie pochodna powyższego)
Kopia na webarchive, biblioteka na stronie Arduino oraz ostatni fork (hbisby) są identyczne. Fork Particle_Photon jest dość mocno zmodyfikowany (pozmieniane wcięcia w kodzie i nazwy niektórych funkcji). Postanowiłem więc zforkować ostatni (hbisby) i nanieść na nim poprawki.
Całość jest dostępna w https://github.com/malarz-supla/ClosedC ... 1D_Arduino i zaraz skasuję załącznik z poprzedniej wiadomości. Miejsce na githubie jest zdecydowanie właściwsze.
Od dzisiaj jest też w menedżerze bibliotek ArduinoIDE pod nazwą "ClosedCube SHT31D fork ". Przydałoby się też dodać do platformIO (jeżeli ma podobne repozytorium bibliotek) i w innych miejscach, z których potencjalnie korzystacie a mają podobne mechanizmy.
Last edited by malarz on Wed Jan 29, 2025 6:16 pm, edited 1 time in total.
-
malarz
Prawie od początku pracy grzałka (w mieszkaniu - wilgotność ok 30-40%) pracuje dość często. Początkowo myślałem, że to jakieś dziwne ustawienie alertu na SHT, ale po zmianie biblioteki SHT i wysłanie w onInit();
niewiele pomogło. Czy to może być wina grzałki? Czy mógłby ktoś przetestować mój szkic na swojej grzałce?
Z różnych powodów nie mam jak uruchomić NAMF z nettigo.pl i sprawdzić jak działa z moją grzałką.
Code: Select all
sht.writeAlertHigh(120, 119, humiOn = 63, humiOff = 60); // te dwie zmienne w momencie wywołania mają wskazane wartości
sht.writeAlertLow(-5, 5, 0, 1);
Z różnych powodów nie mam jak uruchomić NAMF z nettigo.pl i sprawdzić jak działa z moją grzałką.
-
Robert Błaszczak
Wątpię, aby ktoś z Suplowiczów miał samą HECę oraz grzałkę aby to testować. A zmieniać oprogramowanie w użytkowanym Air Monitor to np. mi się nie bardzo chce.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
-
malarz
Tak podejrzewam, ale lepiej spytać nić płakać samotnie w kąciku.Robert Błaszczak wrote: Sun Feb 02, 2025 8:31 pm Wątpię, aby ktoś z Suplowiczów miał samą HECę oraz grzałkę aby to testować. A zmieniać oprogramowanie w użytkowanym Air Monitor to np. mi się nie bardzo chce.