vajera wrote: Mon Feb 03, 2025 2:11 pm
Zibi_007 wrote: Mon Feb 03, 2025 1:55 pm
I dalej to samo, może nawet trochę gorzej, bo nie pokazuje przełącznika, tylko sam licznik. Działa (a w zasadzie nie działa), jak poprzednio.
Przy pierwszej kompilacji kodu (Z2S_DEVICE_DESC_RELAY_ELECTRICITY_METER_1)jest jak w pierwszym logu.
Przy drugiej kompilacji kodu (Z2S_DEVICE_DESC_RELAY_ELECTRICITY_METER_2) jest jak w drugim logu.
Ja tam różnicy nie widzę, ale nie potrafię za bardzo ich czytać. Pomiędzy kompilacjami wyedytowałem (zmieniłem) tylko linię 371 w .ino. Chyba, że miałem zrobić coś innego, to napisz.
Ok, z tym przekaźnikiem to moja skucha, ale już poprawione. Przepraszam, bo powinienem być bardziej precyzyjny w instrukcjach:
1. w pliku ino nic nie zmieniasz,
2. zmiana jest tylko w definicji gniazdka/gniazdek, które testujesz:
w pliku
z2s_devices_datbase.h znajdujesz swoje:
Code: Select all
{ .manufacturer_name = "producent", .model_name = "model",
.z2s_device_desc_id = Z2S_DEVICE_DESC_RELAY_ELECTRICITY_METER, .z2s_device_endpoints_count = 1},
i zamieniasz to:
z2s_device_desc_id = Z2S_DEVICE_DESC_RELAY_ELECTRICITY_METER
na:
z2s_device_desc_id = Z2S_DEVICE_DESC_RELAY_ELECTRICITY_METER_1
a później na:
z2s_device_desc_id = Z2S_DEVICE_DESC_RELAY_ELECTRICITY_METER_2
Tak, wpadłem na to po fakcie

Mało spałem i byłem przestawiony na inny kod (Pythona), zanim się połapałem i przestawiłem na nowe tory, to trochę minęło. A teraz mam jeszcze na tapecie czujniki xiaomi z nowym softem, gdzie trzeba wyciągać tokeny przed flashowaniem. Bezsensowna, dodatkowa robota.
W każdym razie już nie kombinowałem z tym co mam, tylko ściągnąłem Twój nowy kod i pozmieniałem.
I tak, dla Z2S_DEVICE_DESC_RELAY_ELECTRICITY_METER_1 nic się nie zmienia (jest tak, jak było, no doszedł przełącznik, który działa) - Log3.
Dla Z2S_DEVICE_DESC_RELAY_ELECTRICITY_METER_2 i SUKCES!!! No prawie, bo volty i ampery są OK, natomiast waty należy pomnożyć x10.
Z innych uwag: stosunkowo długo się paruje (chyba najdłużej ze wszystkich urządzeń, które mam) - Log4.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.