konfiguracja Heater Controller jako sterownik pompy obiegowej

flowerek

klew wrote: Mon Feb 03, 2025 11:14 am
flowerek wrote: Sun Feb 02, 2025 7:34 pm Rzadki przypadek że pompy tloczace są poza rozdzielaczem podłogowym i nie ma okablowanie ale się zdarza

Warto dodać jak będziecie mieć chwilę czasu.
Hydraulik by mnie pognał gdyby wiedział że może się zdarzyć ze pompa będzie pracowała przy zamkniętych przepływach- na szczęście max 1.5-2 min bo tyle trwa otwarcie zawory termoelektrycznego pętli
Aktualnie FHC włącza pompę i piec z opóźnieniem 3 min. Dodatkowo WYŁĄCZA pompę i piec też z opóźnieniem 3 min.
Więc jeśli zawory zamkną się szybicej, to zwłoka przy zamykaniu może generować taki sam problem jak brak zwłoki przy otwieraniu, tak?
w zasadzie tak :)
choć inne systemy (tech, salus) do ster ogrzewaniem działają tak, że
po wysłaniu sygnału do grzania jest zwłoka 3 min w uruchomieniu pompy (żeby się otworzyły zaworki) i zwłoka 3 min w starcie zródła ciepła (żeby nie grzało gdy jeszcze nie ma otwartych odbiorów)
bo zakończeniu wygnału do grzania żródło ciepła wyłączane jest od razu a pompa po 3 min żeby przetłoczyć jeszcze tą resztę ciepła z pieca (tak przynajmniej mówią na szkoleniach).
wszystko zależy w zasadzie od szybkości zadziałania (otwarcia/zamknięcia) zaworu termoeletrycznego a spotykam się z takimi które potrzebują 2.5-3 min (TECH, SALUS) i szybszymi ok. 1.5-2 minuty (AURATON).
Więc jak dla mnie to chyba trochę akademicka dyskusja - co się stanie jak przez powiedzmy 1-1.5 min pompa będzie pompowała na zamkniętych zaworach...pewno nic :) ale hydraulik pewno ma inne zdanie,
11xSRW-01, 1x Sonoff mini schodowy, 3xSonoff SV, 5xSonoff S26, 4xSonoff Basic, 1xGosund Sp-111, 1xSonoff Touch, 1xH801, 1xSonoff Dual, czujnik poczty w skrzynce DIY, 1x Loratap roletowy (test trwa), 1x MiniTiger (test trwa), 1 x zawór wody BQ05 DIY
Sekai

Będzie w przyszłości taka aktualizacja by można było ustawić to opóźnienie ?
klew

Sekai wrote: Mon Feb 10, 2025 6:23 pm Będzie w przyszłości taka aktualizacja by można było ustawić to opóźnienie ?
Chcemy dodać takie ustawienie, które będzie dotyczyło zdalnego załączania włącznika pieca lub pompy.
Tzn HC może samodzielnie sterować wyjściem i tego nie zmienimy, ale gdy wyjście HC będzie używane przez inne termostaty, to tutaj to opóźnienie będzie miało zastosowanie.
Niestety nie mogę wiem kiedy na to znsjdzie się czas. Na pewno w lutym się nie uda.
Sekai

To w takim razie czekamy :D jak się uda to proszę o informację :)

Return to “AURATON Heater Controller”