Skompilowałem nową wersję. Nie zauważyłem większych zmian (tego mnożnika w liczniku chyba jeszcze nie ruszałeś?). Za to się zresetował (tzn. zużycie jest na 0). Gniazdko znowu mi się długo dodawało, ale w końcu wymusił sobie sam reset i się pokazało. To nie jest problem, tylko trzeba mieć świadomość i być cierpliwym. W SmartLive też potrafi długo mielić tym postępem w półokręgu.vajera wrote: Tue Feb 04, 2025 4:53 pm UPDATE (kod+bin):
1. dodałem 2 czujniki ruchu od @kiler88
2. Usprawniłem mechanizm parowania - teraz gdy urządzenie połączy się z bramką w trybie parowania i nie uda się w ciągu 10 sekund odczytać pierwszego atrybutu z klastra Basic (ESP_ZB_ZCL_ATTR_BASIC_MANUFACTURER_NAME_ID) to bramka daje komunikat o błędzie parowania i restartuje ESP - można wtedy powtórzyć parowanie - powinno to zmniejszyć częstotliwość "wieszania" bramki przy dodawaniu czujników, które nie do końca się zresetowały.
3. Po sparowaniu i zbindowaniu a przed konfiguracją raportów wykonuje się DeviceFactoryReset, który m.in. czyści stan licznika energii - jak już dostanę wytyczne od @klew zaimplantuję to również w odpowiedzi na polecenie z poziomu Clouda.
Czy mógłbyś, w wolnej chwili, dodać te kilka linijek kodu do .ino (np od linii 144 - po SuplaDevice.iterate();. Kilka osób mnie prosiło o skompilowanie bina z WebInterfeace podczas normalnej pracy, ale uważam, że bez większego sensu jest tutaj zamieszczać co chwilę dwa biny różniące się taką drobnostką (mnie osobiście do niczego nie potrzebną, ale niektórym bardzo przydatną). Poza tym, Ty tak często "produkujesz" nowe wersje, że łatwo się pogubić...
Code: Select all
static bool LOCAL_WEB_SERVER = false;
if (!LOCAL_WEB_SERVER) {
if (Supla::Network::IsReady()) {
LOCAL_WEB_SERVER = true;
Supla::WebServer::Instance()->start();
}
}
Mam jeszcze inny pomysł. Czytałem zapowiedzi, że cały ten temat zostanie niedługo przeniesiony do specjalnego poddziału (viewtopic.php?p=197120#p197120).
Brakuje mi tutaj jeszcze jednego tematu, a użytkownicy często o to pytają (tutaj i na PW). Tematu z linkiem do najnowszej wersji programu (Twojego Githuba) i listą aktualnych zmian. Co Ty na to? Wiesz, nie chcę wychodzić przed szereg, to Twój projekt, ale jakby Ci brakowało czasu, to mogę taki temat założyć i uzupełnić o najważniejsze informacje, które tutaj publikowałeś. Ewentulnie można wyedytować Twój pierwszy post w tym temacie i tam zamieścić najważniejsze info. Bo za chwilę będzie kolejny post z pytaniem, albo PW, skąd pobrać najnowszą wersję programu.