Cześć,
Dość niedawno zakupiłem LEW-02 do swojego mieszkania. Niestety od początku mam jakieś dziwne odczyty. Gdy mnie nie ma w domu, co jakiś czas pokazuje produkcję energii, mimo że w mieszkaniu nie mam nic produkującego energię, a podczas mojej nieobecności działa tylko lodówka, router i pewnie jedna ładowarka do telefonu w gniazdku na jałowo. Pytanie czy ktoś miał już taki problem i jak to można rozwiązać? Zdjęcia z odczytów w załączniku. Czasem jest to nawet -200W, licznik PGE nie pokazuje nic wyprodukowanego od lat.
Ewentualnie drugie pytanie czy jest możliwość zmiany fabrycznych przekładników SC-16 na inne np. o mniejszym prądzie pierwotnym, niestety nie znalazłem takiej nastawy w ustawieniach urządzenia (trochę słabo, bo mocno ogranicza to rozwój)?
LEW-02 wymiana przekładników SC-16
-
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Niestety, ale przekładnik o innych parametrach niż fabryczny nie będzie dobrze działał.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
ul. Zielona 27
-
Mam tylko jedną fazę, jest to mieszkanie w starym bloku ze starą instalacją. Nie da się fazy pomylić.
Dlaczego Zamel nie wprowadził możliwości zamiany przekładnika? Wystarczyłoby tylko aby się dało ustawić mnożnik, kwestia software'u. Przerobiłem trochę liczników, analizatorów i nie spotkałem się jeszcze z dobraniem przekładni na sztywno.
Dlaczego Zamel nie wprowadził możliwości zamiany przekładnika? Wystarczyłoby tylko aby się dało ustawić mnożnik, kwestia software'u. Przerobiłem trochę liczników, analizatorów i nie spotkałem się jeszcze z dobraniem przekładni na sztywno.
-
To w takiej instalacji można chyba jedynie L z N zamienićtr4bel wrote: Wed Feb 05, 2025 7:37 pm Mam tylko jedną fazę, jest to mieszkanie w starym bloku ze starą instalacją. Nie da się fazy pomylić.

Niestety nie wiem co może być przyczyną. Teoretycznie jest kilka przypadków, gdy takie coś może w instalacji wystąpić. Najlepiej byłoby porównać to z jakimś innym licznikiem.
-
Mój licznik rozliczeniowy nie wykrył żadnej mocy oddanej. Mogę wstawić tam analizator parametrów sieci na tydzień. Ale wydaje mi się, że jednak to będzie jakaś wada LEW'a lub przekładników.
-
Chętnie zobaczę tego LEWa w warunkach laboratoryjnych. Prześlij go do mnie.tr4bel wrote: Fri Feb 07, 2025 2:52 pm Mój licznik rozliczeniowy nie wykrył żadnej mocy oddanej. Mogę wstawić tam analizator parametrów sieci na tydzień. Ale wydaje mi się, że jednak to będzie jakaś wada LEW'a lub przekładników.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
ul. Zielona 27
-
Licznik rozliczeniowy może mieć zablokowane liczenie energii oddanej, gdy nie masz zgłoszonej pv. Także to jeszcze nie jest wyrocznia.
Sprzeczne zeznania dwóch świadków o niczym nie przesadzają
. Potrzebny jest trzeci głos
Sprzeczne zeznania dwóch świadków o niczym nie przesadzają