LEW-02 wymiana przekładników SC-16

tr4bel

Cześć,
Dość niedawno zakupiłem LEW-02 do swojego mieszkania. Niestety od początku mam jakieś dziwne odczyty. Gdy mnie nie ma w domu, co jakiś czas pokazuje produkcję energii, mimo że w mieszkaniu nie mam nic produkującego energię, a podczas mojej nieobecności działa tylko lodówka, router i pewnie jedna ładowarka do telefonu w gniazdku na jałowo. Pytanie czy ktoś miał już taki problem i jak to można rozwiązać? Zdjęcia z odczytów w załączniku. Czasem jest to nawet -200W, licznik PGE nie pokazuje nic wyprodukowanego od lat.

Ewentualnie drugie pytanie czy jest możliwość zmiany fabrycznych przekładników SC-16 na inne np. o mniejszym prądzie pierwotnym, niestety nie znalazłem takiej nastawy w ustawieniach urządzenia (trochę słabo, bo mocno ogranicza to rozwój)?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew

tr4bel wrote: Tue Feb 04, 2025 8:35 pm
Sprawdź czy masz dobrze podłączone. Zasilanie musi być z tej samej fazy, co przekładnik.

Przekładników chyba nie da się wymienić. Ale to by musiał Zamel potwierdzić
Mirosław F.

Niestety, ale przekładnik o innych parametrach niż fabryczny nie będzie dobrze działał.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
tr4bel

Mam tylko jedną fazę, jest to mieszkanie w starym bloku ze starą instalacją. Nie da się fazy pomylić.

Dlaczego Zamel nie wprowadził możliwości zamiany przekładnika? Wystarczyłoby tylko aby się dało ustawić mnożnik, kwestia software'u. Przerobiłem trochę liczników, analizatorów i nie spotkałem się jeszcze z dobraniem przekładni na sztywno.
klew

tr4bel wrote: Wed Feb 05, 2025 7:37 pm Mam tylko jedną fazę, jest to mieszkanie w starym bloku ze starą instalacją. Nie da się fazy pomylić.
To w takiej instalacji można chyba jedynie L z N zamienić ;)

Niestety nie wiem co może być przyczyną. Teoretycznie jest kilka przypadków, gdy takie coś może w instalacji wystąpić. Najlepiej byłoby porównać to z jakimś innym licznikiem.
tr4bel

Mój licznik rozliczeniowy nie wykrył żadnej mocy oddanej. Mogę wstawić tam analizator parametrów sieci na tydzień. Ale wydaje mi się, że jednak to będzie jakaś wada LEW'a lub przekładników.
Mirosław F.

tr4bel wrote: Fri Feb 07, 2025 2:52 pm Mój licznik rozliczeniowy nie wykrył żadnej mocy oddanej. Mogę wstawić tam analizator parametrów sieci na tydzień. Ale wydaje mi się, że jednak to będzie jakaś wada LEW'a lub przekładników.
Chętnie zobaczę tego LEWa w warunkach laboratoryjnych. Prześlij go do mnie.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
klew

Licznik rozliczeniowy może mieć zablokowane liczenie energii oddanej, gdy nie masz zgłoszonej pv. Także to jeszcze nie jest wyrocznia.

Sprzeczne zeznania dwóch świadków o niczym nie przesadzają ;). Potrzebny jest trzeci głos

Return to “ZAMEL LEW-02”