Termostat a okno konfiguracji

shimano73
Been thanked: 1 time

Witajcie , potrzebuję trochę podpowiedzi. Pracuję nad pewnym softem w którym do wyboru funkcji będzie również termostat.
Soft jest tworzony na podstawie webinterface.ino , gdzie wybieram funkcję przekaźnika. I teraz zagadnienie , gdy wybiorę funkcję termostatu to w configu pojawia się odpowiedni formularz dopiero po zalogowaniu się urządzenia do serwera . Co musiałbym zmienić aby się pojawiło w chwili konfiguracji. Gdzie znajduje się formularz który się wyświetla w konfigu ?
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Pytasz o lokalny www, czy o formularz w cloud?
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
shimano73

klew wrote: Sun Feb 02, 2025 11:18 am Pytasz o lokalny www, czy o formularz w cloud?
Chodzi o lokalny www, znalazlem już w hvac_parameters.cpp odpowiedni formularz, ale jeśli ja zrobie sobie tego kopię w sowim programie to i tak pojawi sie drugie po restarcie ;)

klew

Nie pamiętam jak to było zrobione. Tam ten hvac parameters robi się sam automatycznie z termostatem?
Na pewno nie możesz stworzyć sobie formularza z czapy, tylko musi on być podłączony do instancji klasy hvac, bo formularz odwołuje się do numeru kanału, a jego zapis też realizuje klasa hvac, która też sprawdza poprawność wprowadzonych danych.
Restart jako taki nie jest wymagany, ale wciśnięcie save tak. Po tym możesz utworzyć klasę hvac i dodać jej formularz.
shimano73

klew wrote: Sun Feb 02, 2025 3:36 pm Nie pamiętam jak to było zrobione. Tam ten hvac parameters robi się sam automatycznie z termostatem?
Na pewno nie możesz stworzyć sobie formularza z czapy, tylko musi on być podłączony do instancji klasy hvac, bo formularz odwołuje się do numeru kanału, a jego zapis też realizuje klasa hvac, która też sprawdza poprawność wprowadzonych danych.
Restart jako taki nie jest wymagany, ale wciśnięcie save tak. Po tym możesz utworzyć klasę hvac i dodać jej formularz.
Cos tam po klikałem , no i działa. po wybraniu funkcji przekaźnika jako termostat i kliknięciu save , pojawia się formularz ustawień termostatu. Niestety, jeśli ponownie zmienię funkcje np. na "power switch" formularz termostatu nadal się wyświetla. To nie koniec , jeśli kolejny raz zmienię funkcje na termostat to pojawia się kolejny formularz termostatu i teram mam dwa :shock:

klew

shimano73 wrote: Thu Feb 06, 2025 10:33 am Cos tam po klikałem , no i działa. po wybraniu funkcji przekaźnika jako termostat i kliknięciu save , pojawia się formularz ustawień termostatu. Niestety, jeśli ponownie zmienię funkcje np. na "power switch" formularz termostatu nadal się wyświetla. To nie koniec , jeśli kolejny raz zmienię funkcje na termostat to pojawia się kolejny formularz termostatu i teram mam dwa :shock:
Sprawdziłem w kodzie i klasa Supla::Html::HvacParameters nie jest nigdzie autoamtycznie tworzona razem z HvacBase.
Także pewnie ją sam tworzysz w swoim programie i potem jej nie usuwasz.
Wrzuć proszę link do kodu, to zerknę co tam masz zrobione.
shimano73

klew wrote: Thu Feb 06, 2025 12:05 pm
shimano73 wrote: Thu Feb 06, 2025 10:33 am Cos tam po klikałem , no i działa. po wybraniu funkcji przekaźnika jako termostat i kliknięciu save , pojawia się formularz ustawień termostatu. Niestety, jeśli ponownie zmienię funkcje np. na "power switch" formularz termostatu nadal się wyświetla. To nie koniec , jeśli kolejny raz zmienię funkcje na termostat to pojawia się kolejny formularz termostatu i teram mam dwa :shock:
Sprawdziłem w kodzie i klasa Supla::Html::HvacParameters nie jest nigdzie autoamtycznie tworzona razem z HvacBase.
Także pewnie ją sam tworzysz w swoim programie i potem jej nie usuwasz.
Wrzuć proszę link do kodu, to zerknę co tam masz zrobione.
Przez kilka dni nie bedę miał dostępu do swojego kompa . Możesz podpowiedziec jak w sofcie sprawdzić czy klasa jest utworzona i jak ją usunąć?

klew

Musisz gdzieś zapisać wskaźnik na instytucje klasy.

Return to “Pomoc”