Informacja na SUPLI o działaniu sterownika ogrzewania

Majewski9999

Witajcie... taka zagwozdka. Mam pokojowy, przewodowy termostat do ogrzewania, bezpotencjałowy. Chciałbym wiedzieć, czy "grzeje" czy nie, z informacją w SUPLI (via WeMOS, dajmy przykładowo na to, jeśli się nada). Nie chcę sterować termostatem, tylko sprawdzać, czy ogrzewanie jest przez niego załączone, czy wyłączone. Do urządzenia wchodzą dwa przewody (czyli załącz/wyłącz). Co byście doradzili?
shimano73
Been thanked: 1 time

To zależy na ile czujesz sie na siłach sam to ogarnąć. Ja bym zrobił to tak , zamontować dodatkowy przekaźnik ale ze stykami 2 x NO. Jedno no będzie "zwierał" piec a drugie NO - wejście w wemos. Oryginalny przekaźnik termostatu będzie załączał ten nowy - dodatkowy. nowy przekaźnik zasilisz z tego samego zasilacza co wemos np ładowarka od telefonu .
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
Gitman

Jeśli ma wyjście bez potencjłowe to wemos jak najbardziej wystarczy, potrzebna będzie opcja krańcówki, podłączasz i masz :D
Majewski9999

Gitman wrote: Mon Feb 03, 2025 1:48 pm Jeśli ma wyjście bez potencjłowe to wemos jak najbardziej wystarczy, potrzebna będzie opcja krańcówki, podłączasz i masz :D
Hej, dziękuję Panowie. W tym sposobie rozumiem, że przewody z termostatu przechodzą że tak powiem na przelot przez wemosa? Wchodzą i wychodzą dalej do sterownika?

Return to “Pomoc”