Row-02 plus czujnik ruchu i zmierzchu

Sterownik dwukanałowy
djalex

Po co tak komplikować? Po co odłączać zasilanie czujek?
Ankaras

W przypadku kiedy nie chcę, aby lampy się zapalały
djalex

Ankaras wrote: Sun Feb 02, 2025 6:32 pm W przypadku kiedy nie chcę, aby lampy się zapalały
Nawet wtedy gdy będą spełnione warunki zewnętrzne ustawione dla czujnika zmierzchu? OK, każdy robi jak chce ale troche to dziwne.
Wracając do schematu: odbiornik Virone (przekaźnik bistabilny) i równolegle łącznik monostabilny dajesz na wejście do ROW a te musi być określone w konfiguracji czy jest monostabilne czy bistabilne i to nie zadziała wg oczekiwań. Nie wiem dokładnie jak się zachowa ROW jak ustawisz wejście jako mono a z VIRONE mu podasz ciągły sygnał - no chyba że na pilocie za każdym razem będziesz 2 razy klikał by włączyć na chwilę przekaźnik i od razu wyłączyć.
Ankaras

Byłem przekonany, że ten włącznik bezprzewodowy jest monostabilny. W takim razie dałbym tradycyjny bistabilny w garażu i bezprzewodowy bistabilny w domu (wejście IN2 ustawione na bistabilny). Będzie działało?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
djalex

Tak, będzie działać. Z tymże załączenie/wyłączenie obwodu łącznikiem bistabilnym nie zawsze nastąpi w jednej i tej samej pozycji klawisza.
Aby zastosować łącznik monostabilny to musiałbyś za odbiornikiem Virone zastosować przetwornik sygnału (firma F&F ma taki - zamienia sygnał ciągły na impuls - mają w ofercie wersję na szynę PSI-01 i dopuszkową ale ta druga do puszki PSI-02 jest jak YETI: jest na stronie ale nigdzie do kupienia) lub zakupić inny zestaw w którym odbiornik jest wielofunkcyjny np Zamel ROP-01 (EXTA FREE), Zamel ROP-21 (EXTA LIFE), F&F FW-R1P-P

EDIT:
Być może zamiast tego łącznika bistabilnego możesz dokupić drugi nadajnik (o ile można do odbiornika dodać więcej niż jeden)
djalex

Ankaras wrote: Mon Feb 03, 2025 2:44 pm Byłem przekonany, że ten włącznik bezprzewodowy jest monostabilny.
Owszem pilot jak to pilot ma przyciski monostabilne ale odbiornik ma przekaźnik bistabilny bo gdyby miał monostabilny to by był załączony tak długo jakby był wciśnięty przycisk na pilocie.
Ankaras

Dzięki za podsunięcie pomysłu z ROP-01 (całkowicie zapomniałem o tej linii produktów). Faktycznie, nie będę cudował z Virone, wybiorę sprawdzonego ROP-01 + włącznik bezprzewodowy RNK-02 (w domu) + standardowy włącznik bistabilny (w garażu). Do tego jak sprawdzałem to ROP-01+RNK-02 ma większy zasięg, niż Virone.

Teraz pytanie, czy takie podłączenie jak mam na schemacie będzie działało?

Widziałem schematy ROW-02 z ROP-01 - działa, jednak nie widziałem, żeby w takiej konfiguracji, ktoś dodał standardowy włącznik. Mógłbym zamiast standardowego włącznika w garażu dodać drugi bezprzewodowy RNK-02, ale jeśli będzie to działało ze standardowym, to wolałbym standardowy, bo cena jednego RNK-02 to 100 zł..
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
djalex

Nie zadziała jeśli użyjesz łącznik bistabilny. Na jedno wejście w ROW nie możesz dać sygnału pochodzącego z równolegle podpiętych dwóch lub więcej zródeł bistabilnych. Po to sugerowałem by zastosować np ROP-01 bo on jest wielofunkcyjny czyli można go ustawić m.in w tryb monostabilny lub czasowy (ustawienie włączenia przekaźnika np na 1s) i równolegle łącznik mono.
Ankaras

Rozumiem, poprawiłem schemat. Dzięki za pomoc!
Ankaras

Mam jeszcze jedno pytanie. Na 99% przekroczę maksymalną obciążalność przekaźnika ROW-02 (5A - max. 60W żarówki LED).

Do mojego "układu", dodałbym przekaźnik PEM-01/230 16A. Czy takie połączenie, jak poniżej na schemacie będzie dobre?

Return to “ZAMEL ROW-02”