SRW-01 trwale DISCONNECTED od razu po dodaniu

Sterownik rolet
kontoagenta007

Dodałem na lokalizacji 30 szt. SRW-01 do 4 AP-ków UniFi i i z tych 30-stu sztuk dwie sztuki są cały czas trwale DISCONNECTED. Nie za bardzo rozumiem co ten status oznacza, czyżby były rozłączone od silnika..? czy może od przycisku..? Przecież jakoś udało się je dodać do supli.. :?

Wszystkie SRW-01 mają już po dwóch dniach SoftVer: 2.8.61 czyli rozumiem że zaktualizowały się do najnowszej wersji.
Dwie sztuki, które nie chcą współpracować mają SoftVer: 2.8.50

To mój pierwszy kontakt z platformą supla.
Tak naprawdę to nawet nie wiem gdzie szukać tych SRW, czy w puszkach pod przełącznikami czy w jakichś puszkach przy oknach, gdyż wykonawca nie jest już dostępny w lokalizacji.. no ale będę ich fizycznie szukał.. :roll:

Proszę o pomoc co powinienem zrobić, żeby je przywrócić do działania.
robertklepacki94

Urządzenia Zamela nie aktualizują się same, musisz zaktualizować je samodzielnie
Tink do instrukcji ---> viewtopic.php?t=6212

Co do lakalizacji samcyh SRW to powinne się one znajdować pod przyciskami od sterowania lokalnego ale różnie może być.
Odkręci jedne przycisk i sprawdź.

P.S. masz SRW-01 czy mSRW-01 ? To nie są te same moduły.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
kontoagenta007

2. Przełącz moduł w tryb konfiguracji viewtopic.php?t=10255
Ta opcja niestety jest niestety wyszarzona i niedostępna na supla.org dla tych dwóch modułów.

Moduły to "normalne" SRW-01, niestety w sekcji Gotowy sprzęt nie widziałem osobnej pozycji dla SRW-01. Jeśli napisałem nie tam gdzie trzeba to oczywiście chętnie to poprawię ;)
robertklepacki94

kontoagenta007 wrote: Fri Feb 07, 2025 8:19 am
2. Przełącz moduł w tryb konfiguracji viewtopic.php?t=10255
Ta opcja niestety jest niestety wyszarzona i niedostępna na supla.org dla tych dwóch modułów.
Bo jest starsze oprogramowanie, przeełacz w tryb konfiguracji poprzez 10x klik na przysiku lokalnym.

P.S one już powinne mieć możliwość przełączenia w tryb konfiguracji z pociomu Clouda ale pewnie są ofline i dlatego nie można.

Tak jak mówiłem przełącz lokalnie w tryb konfiguracji, połącz się z ich siecią, sprawdz dane, ewentualnie po przełączeniu w tryb konfiguracji spróbój dodać je przez apkę bo może ktoś podał złe dane sici lub serwera.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
kontoagenta007

Tak jak mówiłem przełącz lokalnie w tryb konfiguracji, połącz się z ich siecią, sprawdz dane, ewentualnie po przełączeniu w tryb konfiguracji spróbój dodać je przez apkę bo może ktoś podał złe dane sici lub serwera.
Wszystkie moduły ja dodawałem przez appkę więc ustawienia sieci są na pewno zrobione dobrze :) jakby nie patrzeć to dla pozostałych 28 szt. wszystko działa poprawnie.

No czyli czeka mnie ich szukanie pod przyciskami.. czyli pewnie jakiś tydzień zajmie mi ich znalezienie :lol:
klew

Jeśli urządzenia są "disconnected", to z Cloud i apki nie będziesz miał do nich dostępu.

Najpierw zlokalizuj, którymi roletami one sterują i szukaj ich w puszkach pod przyciskami od tych rolet.
Sprawdź czy sterowanie roletą z przycisku działa - jeśli nie, to może nie mają zasilania? ;)

Tryb konfiguracyjny na urządzeniu można włączyć poprzez przytrzymanie przycisku "config" na obudowie około 5s.
Natomaist zanim to zrobisz, to sprawdź jak sie zachowuje dioda na tych SRW. Najlepiej nagraj krótki filmik i wrzuć go tutaj (link do youtube, google photos, czy też dysku).

Ogólnie wolne miganie (2s/2s) to próba łączenia z WiFi. Jeśli tak miga, to nie może się z WiFi połączyć.
Szybkie miganie (0,3s/0,3s - albo coś koło tego), to tryb konfiguracyjny - jeśli tak miga, to powinien emitować własne WiFi. Połącz się z nim telefonem (ZAMEL-SRW-01-xxxx) i wejdź w przeglądarce na http://192.168.4.1 i zobacz co tam jest wyświetlone i czy sieć jest ustawiona, serwer supli itp. (hasło od WiFi nigdy nie jest widoczne - będzie puste pole).
klew

kontoagenta007 wrote: Fri Feb 07, 2025 8:33 am No czyli czeka mnie ich szukanie pod przyciskami.. czyli pewnie jakiś tydzień zajmie mi ich znalezienie :lol:
No ale chyba wiesz, które nie działają?
kontoagenta007

Jestem na etapie ich nazywania na cloudzie jak już namierzę roletę, którą dany moduł steruje.. został mi jeden moduł który widzę że coś tam opuszcza i podnosi gdyż status rolety się zmienia, ale nie wiem w którym pomieszczeniu to się dzieje :roll: oraz te dwa disconnected pozostają nie namierzone choć jest jedna roleta, która na razie w ogóle nie reaguje więc ona jest podejrzana, ale co z tym drugim disconnectem to jeszcze nie wiem..

Sterowanie z przycisku działa dla wszystkich rolet, gdyż nikt nie zgłasza problemów w tym zakresie :D

A czy istnieje gdzieś jakaś lista aktualnych wersji firmware dla poszczególnych modułów? bo np nie wiem czy te wersje które podałem to one są najnowsze (2.8.61) czy może to są jednak stare wersje..
klew

kontoagenta007

Na razie bardzo dziękuję panowie za pomoc.. jak dotrę na lokalizację to rozeznam temat wg waszych wskazań.

Return to “ZAMEL SRW-01”