Pomoc w podłączeniu mSRW-01

maciekt

Witam

Zakupiłem sterownik mSRW-01 do rolet zewnętrznych (wcześniej kupiłem SRW-01, ale się nie zmieścił do puszki) i chcę go podłączyć. Czy bylibyście w stanie mi pomóc? Nigdy wcześniej się w takie rzeczy nie bawiłem :)

Zamieszczam zdjęcie dla zobrazowania sytuacji.

Z góry dziękuję za pomoc.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
robertklepacki94

Już ci Mirek narysował w wątku SRW-01. Oznaczenia na module są takie same więc tylko troszkę głowa ruszyć.

Jeden zacisk N może zostać wolny.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
maciekt

Tam na rysunku są dwa kable neutralne niebieskie. Który z nich mam podłączyć, a który zaizolować?
maciekt

Czy teraz wystarczy zamontować czarny kabel i będzie poprawnie?

Domyślam się, że jeśli robi się to któryś raz, to jest łatwe, ale ja nigdy wcześniej tego nie robiłem.

Bardzo proszę o pomoc :)

PS. czarny kabel był za krótki, więc dosztukowałem brązowy
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Zibi_007

maciekt wrote: Fri Feb 07, 2025 5:00 pm Czy teraz wystarczy zamontować czarny kabel i będzie poprawnie?

Domyślam się, że jeśli robi się to któryś raz, to jest łatwe, ale ja nigdy wcześniej tego nie robiłem.

Bardzo proszę o pomoc :)

PS. czarny kabel był za krótki, więc dosztukowałem brązowy
Mam nadzieję, że się nie obrazisz, ale ja bym na Twoim miejscu poprosił kogoś, kto ma pojecie o elektryce, o pomoc.
Zachęcam do dodawania urządzeń Zigbee do bramki Z2S, zgłoszenia tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=16638

Nec Hercules contra plures!
robertklepacki94

@maciekt nie obraź się również ale podzielam zdanie @Zibi_007, patrząc na te linki w zaciskach to aż serce ściska.
djalex

Nie zmieścił się SRW bo w pierwszej kolejności trzeba zrobić porządek z przewodami w puszce - zdjąć izolację maksymalnie ile się da, porządnie ułożyć. Dodatkowo przewody to linki a więc założyć tulejki nieizolawane na końce - nie powinno się a w zasadzie chyba nawet nie wolno umieszczać bezpośrednio w terminalu śrubowym przewodu typu linka bez tulejki.
Wołaj elektryka co to porządnie zrobi a skoro nigdy nie robiłeś takich rzeczy to przy okazji się patrz i ucz.
Stratos37!

Na czym polega różnica między msrw01 a srw01, oprócz różnicy w wielkości i cenie, czy jeszcze coś? Z góry dziękuję za pomoc.
robertklepacki94

Stratos37! wrote: Wed Mar 12, 2025 5:55 am Na czym polega różnica między msrw01 a srw01, oprócz różnicy w wielkości i cenie, czy jeszcze coś? Z góry dziękuję za pomoc.
mSRW-01 posiada jeszcze licznik energii który ułatwia kalibracje silnika rolety i potrafi wykryć błąd przeciążenia.
Stratos37!

Czyli ogólnie lepiej kupić msrw01?

Return to “ZAMEL mSRW-01”